Tort diplomat

 Acesta este cel de-al trei-lea tort pregatit pentru Sf.Mihail si Gavril, tort pe care l-am oferit nasilor nostri, Gabriela si Dan Gabriel. Evident ca nu l-au mancat singuri, ci cu noi si cu toti prietenii nostri.

Blatul este, unul simplu, din 8 oua, 8 linguri zahar, 8 linguri faina. Dupa racire l-am taiat in doua foi, pe care le-am insiropat cu compot de piersici.

Pentru crema, am folosit: 750 ml lapte; 150 g zahar, 3 oua, 3 linguri amidon, 2 linguri extract de vanilie, 500 ml frisca lichida; 200 g cubulete de coaja de lamaie si portocala, confiata; 2 pliculete gelatina alimentara.

– desfacem amidonul in cateva linguri de lapte

– amestecam laptele cu ouale, usor batute, adaugam zaharul, extractul de vanilie, amidonul dizolvat si fierbem la bain-marine, amestecand continuu, pana se ingroasa

– adaugam fructele confiate, amestecam si lasam crema sa se raceasca

– batem frisca bat

– inmuiem gelatina in putin apa, apoi o incalzim usor, fara a o fierbe, si amestecam pana se dizolva

– incorporam frisca in crema racita, apoi gelatina

Montam tortul astfel:

– asezam pe platou prima foaie de blat si montam in jurul ei un inel pentru torturi sau daca nu aveti confectionati, asa cum am facut si eu, unul din hartie de copt

– peste prima foaie turnam crema si nivelam

– asezam a doua foaie si apasam usor (ca sa fim siguri ca face priza, bine, cu crema

– dam tortul la rece pana a doua zi

– indepartam inelul din jurul tortului, indepartam daca este cazul execul de crema, astfel incat sa avem margini drepte si cat mai perfecte

– imbracam lateralele tortului in putina frisca si cu mare grija si rabdare, lipim una langa alta langues de chat sau piscoturi (ca sa fiu sigura ca stau lipite acolo, am pus in jurul tortului, o funda (are si efect decorativ)

– la suprafata am pregatit un jeleu din sirop de mure (facut in casa) si un pliculet de gelatina alimentara, jeleu pe care l-am turnat pe tort

– am decorat cu ceva moate de frisca si fructe

Enjoy !!

 

 

2 thoughts on “Tort diplomat”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*