Tort cu crema de lamaie

Acesta este al doilea tort pregatit cu ocazia Sf-lor Mihail si Gavril. Este tortul pentru sotul meu, Gabriel…..si pentru noi, bineinteles 🙂

Data viitoare, cand voi mai pregati crema de lamaie, voi cauta sa cumpar lime, pentru a fi mult mai aromata. Lamaile acestea, galbene obisnuite, pe care le gasim prin toate magazinele noastre, nu mai au deloc savoarea lamailor de odinioara si nici parfumul de alta data…din nefericire 🙁

Ingrediente blat (pentru o forma de chec): 4 oua, 4 linguri zahar, 3 linguri faina, 1 lingura cacao.

mixam bine de tot oualele cu zaharul, pana isi tripleaza volumul si compozitia devine ca o crema; adaugam apoi cu grija faina amestecata cu cacaua si neaparat cernuta, lingura cu lingura; tapetam cu unt si faina sau hartie de copt, o tava de chec; punem compozitia in tava si dam la cuptorul incalzit in prealabil, pentru 15-20 minute (facem testul cu o scobitoare, pentru mai multa siguranta); scoatem checul din tava si-l lasam sa se raceasca – este bine sa pregatiti checul cu o zi inainte, pentru ca se va taia mai bine; taiem checul in doua foi si le insiropam (eu am folosit de aceasta data suc de portocale).

Ingrediente crema lamaie: 250 g mascarpone, coaja de la o lamaie, zeama de la o lamaie, 10 linguri frisca lichida, un  pliculet de gelatina (10 g)

mixam putin mascarponele cu frisca pana se omogenizeaza; adaugam cu mare grija, putin cate putin zeama de lamaie si mixam usor (cam ca la maioneza); adaugam coaja de lamaie; punem gelatina la inmuiat in putina apa, apoi o incalzim usor, pe baie de aburi, pana se topesc granulele si o incorporam cu grija in crema.

Tapetam o tava de chec (aceeasi in care am facut blatul) cu folie alimentara (transparenta) – lasam ceva surplus, pentru a putea la final, sa acoperim bine si foaia de sus.

Punem prima foaie de blat, apoi crema, apoi ultima foaie si apasam usor. Acoperim cu folia alimentara si dam la rece pentru cateva ore, cel mai bine pentru o noapte intreaga.

A doua zi, desfacem folia, rasturnam tortuletul pe un platou si indepartam integral folia alimentara.

Glazura: 130 g ciocolata neagra, 1 lingura unt, 6 linguri frisca lichida

Rupem ciocolata in bucati, adaugam frisca lichida si untul si topim la bain-marie sau cu grija, la microunde.

Turnam glazura pe tort si o intindem, astfel incat sa imbracam tortul in ea.

Ornam dupa preferinta si mai ales imaginatie.

Enjoy !!

(Ultima fotografie este facuta de baiatul meu).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*