Placinta cu portocale – Portokalopita

Destinatia noastra de vacanta din aceasta vara a fost Grecia, mai exact insula Thassos. Fiind pentru prima data pe aceasta insula am ales sa ne cazam la Alea Hotel & Suites si nu regret. Am cautat liniste si relaxare, mare limpede si calma, nisip fin, soare prietenos pe care sa-l privesc de sub umbrela si exact asta am gasit. Recunosc ca nu am avut deloc chef de duca, motiv pentru care am facut doar un tur de insula cu masina, oprind din loc in loc pentru a imortaliza frumusetile naturii, am vizitat Manastirea Sf.Arhangheli Mihail si Gavril si ne-am plimbat putin prin Panagia, unde am si mancat, la Taverna Elena. In rest…odihna si relaxare.

La hotel, am savurat cu mare placere un desert specific grecesc: portokalopita. Nu am indraznit sa cer bucatarului reteta, dar din fericire am gasit-o aici.

Este absolut delicioasa, mai ales rece, de la frigider. Poate o incercati!

Ingrediente:

  • 1 pachet foi de placinta (400 g)
  • 4 oua
  • 50 g zahar
  • coaja rasa de la o portocala (eu am avut portocale cam mici si am ras 2)
  • semintele de la o pastaie vanilie
  • 200 ml ulei
  • 2 plicuri praf de copt (20 g)
  • 200 g iaurt grecesc (am folosit din cel cu 10% grasime)

Pentru sirop:

  • 300 ml suc de portocale (imi place sa aiba o aroma mai pronuntata de portocale)
  • 200 ml apa
  • 450 g zahar
  • coaja rasa de la o portocala (eu am folosit 2 portocale mai mici)

Se procedeaza astfel:

  • foile de placinta se taie in bucatele, cu ajutorul unei foarfeci
  • se rasfira si se lasa la uscat pe masa (3-4 ore)
  • se prepara siropul punand toate ingredientele aferente, la fiert (5 minute dupa ce incep sa clocotesca)
  • se freaca cu mixerul ouale, vanilia, zaharul si coaja de portocala, pana se topeste zaharul
  • se adauga uleiul in fir subtire continuand mixarea
  • se adauga iaurtul si praful de copt, mixand pana se omogenizeaza
  • la compozitie se adauga bucatile de aluat uscat si se amesteca usor
  • se pune aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt (18×28 cm) si se niveleaza
  • se coace la 180 grade timp de 25-30 minute. Se introduce varful unui cutit in mjlocul prajiturii pentru a vedea daca este inchegata
  • se lasa prajitura sa se odihneasca 5-10 minute, apoi se poate portiona
  • se toarna tot┬ásiropul peste prajitura fierbinte, cu lingura, incet astfel incat sa se distribuie uniform
  • se lasa placinta se sa raceasca, apoi se poate servi, dar cel mai bine se baga putin la frigider

Pofta buna !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*