Cornulete cu zahar si scortisoara

Stiu ca nu intotdeauna avem timpul necesar pentru a pregati ceva dulce. De aceea m-am gandit sa va ofer o reteta care nu necesita nici timp mult, nici ingrediente scumpe sau multe.

Avem nevoie doar de aluat foietat, zahar si scortisoara.

Intidem foaia de aluat si cu ajutorul unei farfurii intinse, decupam un cerc. Presaram pe acest cerc zahar amestecat cu scortisoara, taiem apoi in 8. Fiecare fasie o rulam de la exterior catre interior. Asezam cornuletele intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Ungem cornuletele cu ou batut si le dam la cuptor, pana capata o culoare rumen-aurie.

Sunt delicioase !

Cozonac cu scortisoara

De felul meu nu sunt o pofticioasa, dar categoric nu voi rezista niciodata in fata vreunui desert cu scortisoara.

Asa s-a intamplat si cu reteta de fata. De cand am descoperit-o aici, mi-a fost foarte clar ca nu va trece mult si acest cozonac va fi copt si in cuptorul meu.

Daca vreti sa incercati aceasta reteta, veti avea nevoie de:

– 400 g faina; 40 g zahar; 1/2 lingurita sare; 1 plic drojdie uscata; 1 plic zahar vanilinat; 2 oua; 60 g unt topit; 80 ml lapte caldut; 60 ml apa calduta – toate aceste ingrediente sunt pentru aluat

– 120 g zahar; 1 lingurita scortisoara; 60 g unt topit – toate aceste ingrediente sunt pentru umplutura

Aluatul l-am framantat si dospit in masina de paine, iar ordinea ingredientelor este urmatoarea: oua, lapte, apa, unt topit, drojdie, zahar vanilinat, apoi faina amestecata cu zaharul si sarea. Setam masina pe program de framantat si dospit (1h si 25 ‘).

Pe planul de lucru, pudrat cu faina, rasturnam aluatul, il intindem intr-o foaie dreptunghiulara, il ungem cu unt topit si presaram zaharul amestecat cu scortisoara.

Taiem fasii late cam de 4 degete, pe care le asezam una peste alta si taiem din nou in 4 sau 5 bucatie.

Asezam aceste stive intr-o tava de cozonac unsa cu unt topit si tapetata cu faina.

Lasam la dospit inca 50 de minute, ungem apoi suprafata cu unt topit si dam la cuptor, pentru 30-40 de minute (depinde de cuptor).

Lasam cozonacul sa se raceasca (va fi greu sa rezistati ) apoi il puteti servi.

Enjoy !

Tort cu crema de lamaie 2

Acest tort l-am pregatit la rugamintea unei doamne ce are un loc special, in inima mea si a fost apreciat de persoana careia i-a fost oferit, mai departe, ca si cadou. Cine are astfel de pasiuni, intelege foarte bine ce inseamna sa ti se aprecieze munca.

Blat:

– 4 oua; 4 linguri zahar; 2 linguri faina; 2 linguri cacao

– se freaca bine de tot cele 4 oua impreuna cu zaharul, pana ce compozitia isi tripleaza volumul si devine cremoasa

– se adauga faina amestecata cu cacaua, incorporandu-se cu mare grija;

– coacem blatul intr-o tava mica (circumferinta 18-20 cm) tapetata cu hartie, in cuptorul preincalzit

– dupa ce s-a racit il taiem in 2 foi pe care le insiropam

Crema;

– 500 g mascarpone; 200 ml smantana dulce pentru frisca; coaja rasa de lamaie (pentru ca am dorit o crema foarte aromata am ras 2 lamai mici verzi si una galbena); zeama de la o lamaie verde; cuburi de lamaie confiate; 1 plic gelatina

– hidratam gelatina in cateva linguri de lapte, timp de 5 minute, apoi o incalzim pe baie de abur, pana se topesc granulele; mixam crema mascarpone cu smantana pana se omogenizeaza; adaugam cu grija zeama de lamaie si omogenizam; adaugam coaja de lamie si cuburile de lamaie confiata, apoi gelatina.

Asezam o foaie de tort (insiropata) pe platoul de servire si montam in jurul ei un inel pentru torturi (daca nu avem unul potrivit, il confectionam din hartie de copt). Punem crema si nivelam, apoi asezam cea de-a doua foaie si apasam usor.

Dam tortul la rece pentru cateva ore, cel mai bine pana a doua zi.

A doua zi, indepartam folia din jurul tortului sau inelul special.

Pregatim glazura astfel:

– 160 g ciocolata neagra, 8 linguri de lapte, 1 lingura unt

– rupem ciocolata in bucati, adaugam laptele si untul si incalzim pe baie de aburi, pana ce ciocolata si untul se topesc

Punem glazura pe tort, imbracam si marginile si decoram dupa preferinta si imaginatie. Dam tortul la rece pentru cateva ore, apoi servim cu mare placere.

Pofta buna !

Tort cu crema de cacao si vanilie

Acest tort l-am pregatit pentru Claudia, o foarte buna prietena. A fost foarte apreciat, s-a mancat pana la ultima frimitura, fara nicio exagerare. Cred ca va puteti imagina, ce bine m-am simtit.

A fost un tort destul de mare, pentru 24 de persoane.

A avut blat de pandispan cu cacao, din 11 oua, 11 lingui de zahar, 8 linguri faina si 3 linguri cacao.

Batem ouale cu zaharul, foarte bine, pana isi tripleaza volumul si compozitia devine cremoasa, alba si spumoasa. Adaugam faina amestecata cu cacaua si cernuta. Amestecam usor, pana la incorporarea totala. Coacem blatul (in tava unsa si tapetata cu faina sau hartie de copt) pana cand se desprinde de marginile tavii (faceti si proba cu scobitoarea). Lasam blatul sa se raceasca si-l taiem, apoi, in trei foi.

Crema de cacao: 300 ml lapte; 100 ml frisca lichida; 1 ou; 1 + 1/2 lingura zahar; 150 g unt; 3 linguri amidon; 3 linguri cacao; 1 lingura esenta rom, 6 foi gelatina; 100 g alune nesarate, prajite si maruntite.

Amestecam laptele, frisca, oul, zahar, amidonul si cacaua, pana se omogenizeaza, adaugam untul, punem vasul la foc mic, amestecand mereu compozitia, pana se ingoasa. La final adaugam gelatina (inmuiata in prealabil 5 minute) stoarsa bine, amestecam pana ce aceasta se topeste. Adaugam alunele maruntite.

Crema de vanilie: 500 ml lapte; 150 g zahar; 50 g amidon; zahar vanilinat; 1 lingura extract de vanilie; 2 galbenusuri; 100 g unt.

Punem intr-un vas laptele, galbenusurile usor batute, zaharul, zaharul vanilinat, extractul de vanilie, amidonul, omogenizam si punem la foc mic, amestecand mereu pana se ingroasa. Cand s-a racit putin, adaugam treptat untul, incorporand cu grija (eu am adaugat si o lingura cu pelete de ciocolata, dar pentru ca crema era usor calduta, inca, acestea s-au topit).

Asamblam tortul, astfel:

– asezam o foaie de blat insiropata, pe suportul de servire (eu am insiropat blatul cu sirop de mure, facut in casa); in jurul foii montam un inel de tort (daca nu aveti, faceti ca mine, unul din hartie de copt); peste prima foaie punem crema de ciocolata si nivelam; asezam a doua foie de blat; insiropata; punem crema de vanilie si nivelam; punem a treia foaie de blat, insiropata; dam tortul la rece pentru cateva ore (eu l-am tinut o noapte intreaga); imbracam tortul in glazura (230 g ciocolata; 2 linguri de unt; 10 linguri frisca lichida -> le incalzim usor la microunde, amestecand pana ce ciocolata si untul s-au topit) si ornam dupa cum ne place sau suntem inspirati. Eu l-am ornat cu fulgi de migdale rumenite in cuptor, trandafiri de caramea si coacaze.

Enjoy !!

 

Inghetata de banane

Cum la noi in familie se consuma inghetata, fara restrictii de anotimp, am achizitionat un aparat de facut inghetata….si am inceput testarea….prima incercare….inghetata cu banane.

Din cateva ingrediente simple a rezultat o inghetata, cremoasa, onctuoasa si foarte gustoasa.

Am folosit:

– 3 banane de marime medii; 250 ml iaurt natural mai gras (am folosit Olympus cu 5% grasime si cu 10% grasime); 75 g zahar; 3 linguri fulfi de ciocolata amaruie (optional).

Procedam asa:

– racim bine vasul aparatului (24 h in congelator) – operatiunea aceasta este importanta, ne ajuta sa obtinem rezultate excelente intr-un timp mai scurt de procesare

– pasam bananele si le amestecam cu iaurtul si zaharul

– pornim aparatul cu putin inainte de a turna in el compozitia (asa suna instructiunile pentru masinaria pe care o am in dotare)

– turnam compozitia in vas si lasam la procesat, pana cand compozitia va capata consistenta necesara (a durat cam 20 de minute) – cam cu 10 minute inainte am pus fulgii de ciocolata

– transferam compozitia din vas, intr-o casoleta de plastic si o dam la congelator (se poate consuma si imediat, pentru cei care prefera inghetata ceva mai moale)

Va garantez ca este delicioasa.Poate incercati si voi….