Saleuri cu chimen/cascaval

De cand tot voiam eu sa fac saleuri….dar am tot amanat….ba de una….ba de alta….ori am fost plecati….ori n-am avut timp….ori a fost prea cald….etc. Noroc ca cineva mi-a comandat 1 kg de saleuri….si-uite-asa m-am mobilizat.

Reteta este minunata, iar daca gasiti untura (eu am gasit la Lidl, dar fiind prea cald afara nu m-am incumentat sa cumpar) vor fi si mai delicioase.

Iata de ce aveti nevoie:

– 500 g faina; 150 g unt si 100 g untura (am folosit 250 g unt); 1 ou; 1 lingurita sare; 1/2 jumatate pachet drojdie proaspata (pachetel de 25 g); 4 linguri lapte caldut; putin zahar; 150 g smantana; cascaval/branza rasa; chimen/mac.

Procedam asa:

– dizolvam drojdia in cele 4 linguri de lapte, impreuna cu putin zahar; lasam maiaua la loc cald, pana creste si devine spumoasa

– intr-un bol adanc punem faina, facem o gropita in mijloc, punem galbenusul de ou, untul, untura, sarea si maiaua, amestecam cu mana pana ce compozitia devine ca pesmetul

– punem smanatana, pana compozitia incepe sa se lege,  framantam 5-10  minute (eu aluatul l-am pregatit la masina de paine, pe programul de aluat pentru paste)

– presaram suprafata de lucru cu putina faina, luam o mana de aluat si intindem foaie de 5 mm grosime; taiem fasii pe care le asezam in tava tapetata cu hartie de copt

– ungem saleurile cu albusul batut cu putina sare si presaram cascaval ras sau chimen/mac (eu am mai presarat si ceva sare)

– dam la cuptor pentru 15 minute

 

….si inca doua fotografii facute recent (20 dec 2012):

Pofta buna !!

(reteta preluata de aici)