Cozonac cu scortisoara

De felul meu nu sunt o pofticioasa, dar categoric nu voi rezista niciodata in fata vreunui desert cu scortisoara.

Asa s-a intamplat si cu reteta de fata. De cand am descoperit-o aici, mi-a fost foarte clar ca nu va trece mult si acest cozonac va fi copt si in cuptorul meu.

Daca vreti sa incercati aceasta reteta, veti avea nevoie de:

– 400 g faina; 40 g zahar; 1/2 lingurita sare; 1 plic drojdie uscata; 1 plic zahar vanilinat; 2 oua; 60 g unt topit; 80 ml lapte caldut; 60 ml apa calduta – toate aceste ingrediente sunt pentru aluat

– 120 g zahar; 1 lingurita scortisoara; 60 g unt topit – toate aceste ingrediente sunt pentru umplutura

Aluatul l-am framantat si dospit in masina de paine, iar ordinea ingredientelor este urmatoarea: oua, lapte, apa, unt topit, drojdie, zahar vanilinat, apoi faina amestecata cu zaharul si sarea. Setam masina pe program de framantat si dospit (1h si 25 ‘).

Pe planul de lucru, pudrat cu faina, rasturnam aluatul, il intindem intr-o foaie dreptunghiulara, il ungem cu unt topit si presaram zaharul amestecat cu scortisoara.

Taiem fasii late cam de 4 degete, pe care le asezam una peste alta si taiem din nou in 4 sau 5 bucatie.

Asezam aceste stive intr-o tava de cozonac unsa cu unt topit si tapetata cu faina.

Lasam la dospit inca 50 de minute, ungem apoi suprafata cu unt topit si dam la cuptor, pentru 30-40 de minute (depinde de cuptor).

Lasam cozonacul sa se raceasca (va fi greu sa rezistati ) apoi il puteti servi.

Enjoy !

Prajitura cu biscuiti

M-am gandit sa prezint o reteta foarte usoara, care poate fi pregatita, cu succes, de catre oricine. Unde mai pui ca este si gustoasa. O sa vedeti !

Ingredientele de mai jos sunt suficiente, pentru o prajitura formata din 4 straturi de biscuiti. Fiecare strat este format din cate 12 biscuiti.

Crema:

– 40 biscuiti; 1 ceasca si 1/2 lapte; 200 g unt moale; 3-4 linguri gem acrisor; 5-6 linguri cacao; esenta de rom dupa gust.

Procedam astfel:

– sfaramam cat se poate de bine, cei 40 de biscuiti, adaugam laptele, gemul, untul, cacaua, esenta de rom si amestecam pana la omogenizare.

Intr-o tava, asezam primul strat format din 12 biscuiti, apoi crema, apoi inca un strat de biscuiti, crema, biscuiti, crema, biscuiti. Presam usor cu mana. Punem peste prajitura o folie alimentara si asezam deasupra o greutate. Dam la frigider pentru cateva ore, cel mai bine o noapte intreaga. A doua zi, indepartam greutatea, folia alimentara, portionam prajitura, o pudram cu zahar (daca vreti puteti sa-i faceti o glazura) si o putem servi.

Cred ca mai simplu decat atat, nu se poate.

Pofta buna !!

Tort cu crema de lamaie 2

Acest tort l-am pregatit la rugamintea unei doamne ce are un loc special, in inima mea si a fost apreciat de persoana careia i-a fost oferit, mai departe, ca si cadou. Cine are astfel de pasiuni, intelege foarte bine ce inseamna sa ti se aprecieze munca.

Blat:

– 4 oua; 4 linguri zahar; 2 linguri faina; 2 linguri cacao

– se freaca bine de tot cele 4 oua impreuna cu zaharul, pana ce compozitia isi tripleaza volumul si devine cremoasa

– se adauga faina amestecata cu cacaua, incorporandu-se cu mare grija;

– coacem blatul intr-o tava mica (circumferinta 18-20 cm) tapetata cu hartie, in cuptorul preincalzit

– dupa ce s-a racit il taiem in 2 foi pe care le insiropam

Crema;

– 500 g mascarpone; 200 ml smantana dulce pentru frisca; coaja rasa de lamaie (pentru ca am dorit o crema foarte aromata am ras 2 lamai mici verzi si una galbena); zeama de la o lamaie verde; cuburi de lamaie confiate; 1 plic gelatina

– hidratam gelatina in cateva linguri de lapte, timp de 5 minute, apoi o incalzim pe baie de abur, pana se topesc granulele; mixam crema mascarpone cu smantana pana se omogenizeaza; adaugam cu grija zeama de lamaie si omogenizam; adaugam coaja de lamie si cuburile de lamaie confiata, apoi gelatina.

Asezam o foaie de tort (insiropata) pe platoul de servire si montam in jurul ei un inel pentru torturi (daca nu avem unul potrivit, il confectionam din hartie de copt). Punem crema si nivelam, apoi asezam cea de-a doua foaie si apasam usor.

Dam tortul la rece pentru cateva ore, cel mai bine pana a doua zi.

A doua zi, indepartam folia din jurul tortului sau inelul special.

Pregatim glazura astfel:

– 160 g ciocolata neagra, 8 linguri de lapte, 1 lingura unt

– rupem ciocolata in bucati, adaugam laptele si untul si incalzim pe baie de aburi, pana ce ciocolata si untul se topesc

Punem glazura pe tort, imbracam si marginile si decoram dupa preferinta si imaginatie. Dam tortul la rece pentru cateva ore, apoi servim cu mare placere.

Pofta buna !

Saleuri cu chimen/cascaval

De cand tot voiam eu sa fac saleuri….dar am tot amanat….ba de una….ba de alta….ori am fost plecati….ori n-am avut timp….ori a fost prea cald….etc. Noroc ca cineva mi-a comandat 1 kg de saleuri….si-uite-asa m-am mobilizat.

Reteta este minunata, iar daca gasiti untura (eu am gasit la Lidl, dar fiind prea cald afara nu m-am incumentat sa cumpar) vor fi si mai delicioase.

Iata de ce aveti nevoie:

– 500 g faina; 150 g unt si 100 g untura (am folosit 250 g unt); 1 ou; 1 lingurita sare; 1/2 jumatate pachet drojdie proaspata (pachetel de 25 g); 4 linguri lapte caldut; putin zahar; 150 g smantana; cascaval/branza rasa; chimen/mac.

Procedam asa:

– dizolvam drojdia in cele 4 linguri de lapte, impreuna cu putin zahar; lasam maiaua la loc cald, pana creste si devine spumoasa

– intr-un bol adanc punem faina, facem o gropita in mijloc, punem galbenusul de ou, untul, untura, sarea si maiaua, amestecam cu mana pana ce compozitia devine ca pesmetul

– punem smanatana, pana compozitia incepe sa se lege,  framantam 5-10  minute (eu aluatul l-am pregatit la masina de paine, pe programul de aluat pentru paste)

– presaram suprafata de lucru cu putina faina, luam o mana de aluat si intindem foaie de 5 mm grosime; taiem fasii pe care le asezam in tava tapetata cu hartie de copt

– ungem saleurile cu albusul batut cu putina sare si presaram cascaval ras sau chimen/mac (eu am mai presarat si ceva sare)

– dam la cuptor pentru 15 minute

 

….si inca doua fotografii facute recent (20 dec 2012):

Pofta buna !!

(reteta preluata de aici)