Tort cu mousse din fructe de padure si jeleu de coacaze rosii

Aceste doua torturi le-am pregatit pentru o fetita frumoasa, care implineste 2 ani, pentru parintii ei si ceilalti invitati. Ambele au: blat subtire din pandispan cu cacao, mousse din fructe de padure, jeleu de coacaze rosii. Decorul este din ciocolata alba si trandafiri naturali.

2015-03-13_2265

2015-03-13_2263

2015-03-13_2262

2015-03-13_2257

2015-03-13_2258

2015-03-13_2259

Blatul: pandispan subtire cu cacao

Mousse din fructe de padure:

  • 5oo g mix fructe de padure – daca folositi fructe congelate, asa cum am folosit si eu, le decongelati dar fara a le scurge de sucul format
  • 200 g zahar
  • 7 foi gelatina (aprox 12 g)
  • 500 ml frisca lichida

Procedam astfel:

  • punem foile de gelatina la inmuiat pentru aprox 10 minute
  • punem fructele si zaharul intr-o craticioara, la foc mic, pana ce se topeste bine zaharul
  • pasam mixul, apoi trecem printr-o sita deasa, pentru a separa de samburi
  • piureul obtinut il incalzim bine dara fara a atinge punctul de fierbere
  • stoarcem bine foile de gelatina, le adaugam la piureul de fructe si amestecam pana ce gelatina este topita si bine incorporata; lasam compozitia sa se racoreasca
  • batem frisca foarte bine, apoi cu grija incorporam compozitia cu fructe de padure

Pe platoul de servire, asezam blatul de tort, in jurul lui montam un inel de patisserie (daca nu aveti puteti pune inelul detasabil de la forma de copt sau confectionati unul din carton imbracat in folie de aluminiu). Peste blat punem mousse-ul de fructe, nivelam si dam la rece. Pregatim jeleul de coacaze din urmatoarele ingrediente:

  • 300 g coacaze rosii (am folosit coacaze congelate, pe care le-am decongelat fara a elimina sucul lasat)
  • 500 ml suc de fructe (folosim de preferinta suc de coacaze/mure/fructe de padure/capsuni)
  • 30 g zahar
  • 50 g amidon alimentar

Mod de preparare:

  • desfacem amidonul in 10 linguri de suc
  • punem intr-o craticioara, la foc mic, fructele, restul de suc si zaharul
  • cand incepe sa fiarba, adaugam amidonul si continuam fierberea, amestecand continuu, pana ce compozitia se ingroasa
  • se lasa compozitia sa se racoreasca apoi se toarna peste mousse-ul din fructe de padure
  • dam tortul la frigider pana a doua zi, apoi indepartam cu grija inelul din jurul tortului si decoram dupa imaginatia fiecaruia

Succes si pofta buna !

1 an de zile cu Firuze

2014-11-16_5867 In urma cu un an, cedam rugamintilor copilului si cautam in Piata Moghioros, la vanzatorii de pasari si animale mici, un hamster. Un domn amabil, ce vindea papagali, ne-a indrumat catre MaxiPet….”Acolo veti gasi cu siguranta”….si am gasit-o pe ea:

Firuze

Azi, am sarbatorit-o cum se cuvine. I-am facut Tort de mere cu glazura de ciocolata. Firuze va ofera si voua o felie din tortul ei!

2014-11-16_5872

Tort inimioara cu mousse de ciocolata

Tortul acesta l-am pregatit cu mare drag,¬†la rugamintea¬†prietenei mele “G”, pentru a-i face o surpriza dulce, sotului ei, de Valentine’s Day. Sper din toata inima, ca inimioara aceasta dulce, sa fi ajuns la inimile lor ūüôā

2014-02-13_0390

Tortul a avut un blat subtire rosu, mousse de ciocolata amaruie si jeleu rosu din fructe de padure.

Ingrediente pentru blatul rosu:

  • 2 oua
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri faina
  • 1 lingurita pudra de hibiscus
  • 1 varf de cutit colorant alimentar rosu (pudra) pentru a-i conferi blatului un rosu mai puternic

Mod de preparare blat rosu:

  • se mixeaza foarte bine cele doua oua cu zaharul, pana ce compozitia se albeste, devine cremoasa si isi dubleaza volumul
  • se incorporeaza faina combinata in prealabil cu pudra de hibiscus si¬†“praful” de colorant, amestecand usor cu un tel
  • se coace in tava unsa si tapetata cu faina (sau doar cu hartie de copt); in 10 minute blatul este gata
  • se scoate blatul din tava si se lasa sa se raceasca

Ingrediente mousse de ciocolata:

  • 2 galbenusuri
  • 150 ml lapte
  • 1 si 1/2 lingura amidon
  • 100 g zahar
  • 1 varf de lingurita, pasta de vanilie (sau 1/2 pastaie de vanilie)
  • 100 g ciocolata neagra
  • 10 g gelatina
  • 150 ml frisca lichida

Mod de preparare mousse de ciocolata:

  • punem laptele si vanilia intr-o craticioara si-l incalzim
  • mixam foarte bine galbenusurile cu zaharul, pana ce compozitia devine cremoasa
  • se incorporeaza amidonul
  • se adauga in fir subtire laptele incalzit, amestecand bine
  • compozitia se fierbe pe flacara mica, amestecand continuu, pana se ingroasa ca o budinca
  • se incorporeaza ciocolata, se amesteca bine si se lasa sa se raceasca
  • se pune gelatina la inmuiat, cu doua linguri de apa, apoi se topeste usor pe baie de abur
  • gelatina topita se amesteca cu 3 linguri de crema, apoi se incorporeaza aceasta compozitie,¬†in restul de crema
  • se bate frisca foarte bine
  • cand crema de ciocolata s-a racorit se incorporeaza frisca batuta

Ingrediente jeleu rosu:

  • 600 ml suc din fructe rosii
  • 2 linguri si 1/2 amidon
  • 2 linguri zahar (doar daca sucul este prea acrisor)

Mod de preparare jeleu:

  • se amesteca sucul cu zaharul si amidonul
  • se fierbe la foc mic, amestecand continuu pana se ingroasa

Asamblare tort :

  • asezam pe platou blatul rosu si il insiropam putin cu suc de fructe
  • montam in jurul blatului un inel de tort (pentru acest tort, in forma de inima, neavand inel special¬†am facut o margine din hartie de copt, impaturita)
  • peste blatul rosu se pune mousse-ul de ciocolata, apoi jeleul
  • se tine la frigider peste noapte
  • a doua zi se indeparteaza inelul, se finiseaza marginile si se decoreaza (eu l-am decorat cu cateva inimioare din ciocolata alba)

Pofta buna !

2014-02-13_0396

 

Tort cu ciocolata si visine

Pe data de 1 Martie, am avut la birou un mic party, ocazie cu care, cine a dorit si-a putut dezvalui hobby-urile. Colega mea M (nu i-am cerut acordul de a-i publica numele intreg), pasionata de astrologie, a realizat pentru fiecare, cate o astrograma. Va dati seama cat a putut munci la acestea si cu cata greutate au fost obtinute orele noastre de nastere….chestiune delicata, pentru ca nu trebuiau create suspiciuni….totul trebuia sa fie o surpriza….si asa a fost.

Eu le-am oferit colegelor si colegilor, un tort, a carui prezentare o veti regasi in cele ce urmeaza. A fost apreciat….si sper ca nu din complezenta.

Tort cu ciocolata si visine

Ingrediente:

– Blat: 5 oua, 5 linguri lapte, 8 linguri faina, 8 linguri zahar, 1 plic zahar vanilinat, 1/2 plic praf de copt

* se bat oualele cu laptele, spuma; se adauga zaharul (inclusiv zaharul vanilat) si se bat zdravan, pana ce compozitia devine spumoasa, cremoasa si deschisa la culoare; se adauga faina, amestecata cu praful de copt, treptat, amestecand usor, cu un tel sau lingura de lemn.

*blatul se coace in cuptorul preincalzit, pana ce devine auriu la culoare (este bine sa faceti testul scobitorii, pentru mai multa siguranta); se lasa la racit si se taie in doua foi; foile se insiropeaza cu absolut orice sirop doriti (sirop de zahar ars, compot, etc)

Crema de ciocolata: 200 g ciocolata neagra; 500 g mascarpone200 ml frisca lichida; 400 g visine; 6 foi de gelatina

*daca folositi visine congelate, trebuie sa le decongelati bine, intr-o strecuratoare

*topim ciocolata pe baie de abur, apoi o lasam sa se raceasca putin

*intr-un vas adanc punem crema mascarpone, omogenizam cu mixerul, adaugam frisca lichida, amestecam bine cu mixerul, adaugam ciocolata topita si omogenizam foarte bine, la viteza maxima

*punem foile de gelatina la inmuiat, 5 minute, in apa rece; stoarcem foile si topim gelatina pe baie de abur; punem peste gelatina topita, cateva linguri de crema, amestecam apoi incorporam in cantitatea de crema ramasa

Crema de frisca: 500 g mascarpone; 200 ml frisca lichida; extraxt de vanilie; 6 foi gelatina

*intr-un vas adanc punem crema mascarpone, omogenizam cu mixerul, adaugam frisca lichida si extractul de vanilie, amestecam bine cu mixerul la viteza maxima

*punem foile de gelatina la inmuiat, 5 minute, in apa rece; stoarcem foile si topim gelatina pe baie de abur; punem peste gelatina topita, cateva linguri de crema, amestecam apoi incorporam in cantitatea de crema ramasa

Piscoturi: le insiropam usor, cu ce dorim

Glazura: 250 g ciocolata neagra, 13 linguri lapte; 2 linguri unt

*punem intr-un vas toate ingredientele de mai sus si topim ciocolata pe baie de abur

Decor: floricele albe le-am facut din ciocolata alba, topita, le-am lasat in frigider sa se intareasca, apoi le-am asezat frumos, pe tort

Asamblare tort:

– tava in care am copt blatul, o tapetam cu folie alimentara

– asezam una din foile de tort (insiropata), apoi crema alba, apoi un rand de piscoturi usor insiropate, apoi crema de ciocolata, visinele iar la safarsit ultima foaie de tort (insiropata)

– infoliem bine tortul (nu-l scoateti din tava) si lasati-l la rece cateva ore bune (eu l-am tinut o noapte intreaga)

– a doua zi, indepartam folia de deasupra si rasturnam tortul pe platoul de servire; indepartam integral folia, netezim marginile daca este cazul, imbracam tortul in glazura si-l ornam dupa preferinte si mai ales, inspiratie

– il lasam la rece cateva ore, apoi il putem servi cu mare, mare placere

Enjoy !

Tort cu alune si cafea

Acesta este tortul pregatit pentru petrecerea de Revelion. Am ales un tort usor, avand in vedere ca se consumau destul de multe preparate, in acea noapte.

Pentru blat: 2 lingurite cafea solubila, 3 linguri apa calda, 5 oua, 170 g zahar, 50 g faina, 2 lingurite praf de copt, 200 g alune maruntite.

Se dizolva cafeaua solubila in apa calduta, se adauga ouale si se mixeaza la viteza maxima, timp de 1 minut. Se adauga treptat zaharul si se mai mixeaza inca 2 minute. Se adauga faina amestecata, in prelabil cu praful de copt, amestecand cu mixerul la viteza mica, pana se obtine un aluat omogen, apoi se incorporeaza alunele.

Se pune aluatul intr-o  forma cu diametrul de 26 cm, tapetata cu hartie de copt si se coace circa 30 de minute. Blatul se lasa in tava circa 10 minute, apoi se scoate si se rastoarna pe un gratar, pentru racire si se indeparteaza hartia. Dupa ce s-a racit se taie in 3 foi.

Crema: 2 lingurite cafea solubila, 500 ml frisca lichida.

Se bate frisca foarte bine si spre final se adauga cafeaua solubila.

Asamblare: se aseaza pe platoul o foaie de tort, se monteaza in jurul ei un inel, se pune peste blat jumatate din cantitatea de crema, desupra se aseaza a doua foaie, se intinde restul de crema, se pune cea de-a treia foaie si se lasa tortul la frigider (eu l-am last o noapte intreaga).

Glazura: 120 g ciocolata neagra, 60 g unt.

Se rupe ciocolata si se amesteca cu untul, intr-o craticioara, pe baie de aburi, al foc mic. Se lasa sa raceasca, amestecand din cand in cand. Dupa ce s-a racit intindem glazura pe tort si ornam tortul, dupa preferinta si imaginatie.

Pofta buna !

Tort cu crema de lamaie 2

Acest tort l-am pregatit la rugamintea unei doamne ce are un loc special, in inima mea si a fost apreciat de persoana careia i-a fost oferit, mai departe, ca si cadou. Cine are astfel de pasiuni, intelege foarte bine ce inseamna sa ti se aprecieze munca.

Blat:

–¬†4 oua; 4 linguri zahar; 2 linguri faina; 2 linguri cacao

– se freaca bine de tot cele 4 oua impreuna cu zaharul, pana ce compozitia isi tripleaza volumul si devine cremoasa

– se adauga faina amestecata cu cacaua, incorporandu-se cu mare grija;

– coacem blatul intr-o tava mica (circumferinta 18-20 cm) tapetata cu hartie, in cuptorul preincalzit

– dupa ce s-a racit il taiem in 2 foi pe care le insiropam

Crema;

– 500 g mascarpone; 200 ml smantana dulce pentru frisca; coaja rasa de lamaie (pentru ca am dorit o crema foarte aromata am ras 2 lamai mici verzi si una galbena); zeama de la o lamaie verde; cuburi de lamaie confiate; 1 plic gelatina

– hidratam gelatina in cateva linguri de lapte, timp de 5 minute, apoi o incalzim pe baie de abur, pana se topesc granulele; mixam crema mascarpone cu smantana pana se omogenizeaza; adaugam cu grija zeama de lamaie si omogenizam; adaugam coaja de lamie si cuburile de lamaie confiata, apoi gelatina.

Asezam o foaie de tort (insiropata) pe platoul de servire si montam in jurul ei un inel pentru torturi (daca nu avem unul potrivit, il confectionam din hartie de copt). Punem crema si nivelam, apoi asezam cea de-a doua foaie si apasam usor.

Dam tortul la rece pentru cateva ore, cel mai bine pana a doua zi.

A doua zi, indepartam folia din jurul tortului sau inelul special.

Pregatim glazura astfel:

– 160 g ciocolata neagra, 8 linguri de lapte, 1 lingura unt

– rupem ciocolata in bucati, adaugam laptele si untul si incalzim pe baie de aburi, pana ce ciocolata si untul se topesc

Punem glazura pe tort, imbracam si marginile si decoram dupa preferinta si imaginatie. Dam tortul la rece pentru cateva ore, apoi servim cu mare placere.

Pofta buna !

Tort diplomat

 Acesta este cel de-al trei-lea tort pregatit pentru Sf.Mihail si Gavril, tort pe care l-am oferit nasilor nostri, Gabriela si Dan Gabriel. Evident ca nu l-au mancat singuri, ci cu noi si cu toti prietenii nostri.

Blatul este, unul simplu, din 8 oua, 8 linguri zahar, 8 linguri faina. Dupa racire l-am taiat in doua foi, pe care le-am insiropat cu compot de piersici.

Pentru crema, am folosit: 750 ml lapte; 150 g zahar, 3 oua, 3 linguri amidon, 2 linguri extract de vanilie, 500 ml frisca lichida; 200 g cubulete de coaja de lamaie si portocala, confiata; 2 pliculete gelatina alimentara.

– desfacem amidonul in cateva linguri de lapte

– amestecam laptele cu ouale, usor batute, adaugam zaharul, extractul de vanilie, amidonul dizolvat si fierbem la bain-marine, amestecand continuu, pana se ingroasa

– adaugam fructele confiate, amestecam si lasam crema sa se raceasca

– batem frisca bat

– inmuiem gelatina in putin apa, apoi o incalzim usor, fara a o fierbe, si amestecam pana se dizolva

– incorporam frisca in crema racita, apoi gelatina

Montam tortul astfel:

– asezam pe platou prima foaie de blat si montam in jurul ei un inel pentru torturi sau daca nu aveti confectionati, asa cum am facut si eu, unul din hartie de copt

– peste prima foaie turnam crema si nivelam

– asezam a doua foaie si apasam usor (ca sa fim siguri ca face priza, bine, cu crema

– dam tortul la rece pana a doua zi

– indepartam inelul din jurul tortului, indepartam daca este cazul execul de crema, astfel incat sa avem margini drepte si cat mai perfecte

– imbracam lateralele tortului in putina frisca si cu mare grija si rabdare, lipim una langa alta langues de chat sau piscoturi (ca sa fiu sigura ca stau lipite acolo, am pus in jurul tortului, o funda (are si efect decorativ)

– la suprafata am pregatit un jeleu din sirop de mure (facut in casa) si un pliculet de gelatina alimentara, jeleu pe care l-am turnat pe tort

Рam decorat cu ceva moate de frisca si fructe

Enjoy !!