Aromele toamnei….Macesele

Măceșul (Rosa canina) este o specie de plantă nativă în Europa, nord-vestul Africii și în vestul Asiei.

Fructul este foarte bogat în vitamina C, conținând peste 2000 mg din această substanță la 100 de grame de fruct. De aceea, este utilizat la producerea de siropuri, ceaiuri, dulcețuri, gemuri

Măcesul (Rosa canina) este foarte apreciat în medicina naturistă, în special datorită complexului de vitamine pe care îl conține: vitamina A, B1, B2, C, K, P, E.
Măceșul este un rezervor de vitamine pentru organismul uman. Ceaiul de măceșe tratează intoxicațiile, diarea, afecțiunile hepatice, febra, viermii intestinali (în acest caz, și pulberea de măceșe este foarte eficientă), palpitațiile. Afecțiunile rinichilor și ale vezicii urinare pot fi tratate cu ajutorul ceaiului de semințe de măceș.
Elixirul de măceș este recomandat în tratarea bronșitei cronice și a tusei de bătrânețe.

(sursa: wikipedia)

Aromele toamnei….Catina

Cătina albă, cunoscută īn unele părți și sub numele de cătină de rāu sau simplu cătină (nume științific Hippophaë rhamnoides L.), este un arbust foarte ramificat și spinos care crește în România începând din nisipurile și pietrișurile litorale până în regiunile muntoase, alcătuind uneori crânguri și tufișuri destul de întinse.

Cătina albă se utilizează deopotrivă în industria alimentară, în silvicultură, în farmacie dar și ca plantă ornamentală. Fructul de cătină conține de două ori mai multă vitamina C decat măcesul și de 10 ori mai mult decat citricele. În fructele coapte conținutul depășește 400-800 mg la 100 g suc proaspat. Alte vitamine prezente în fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regăsim celuloza, betacaroten (într-un procent net superior celui din pulpa de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe, etc.

Se întrebuințează numai fructele mature (Fructus Hippophaë) atât în stare proaspătă, cât și uscată; se recoltează imediat după coacerea lor și până la lăsarea primului ger; în stare crudă u gust acru-astringent. Principii active : vitaminele B1, B2, C, PP, carotenoide, acid folic. Acțiune farmacologică : tonifiant general, datorită complexului vitaminic pe care-l conține.

Fructele de cătină sunt utilizate atât în scopuri terapeutice în hipo- și avitaminoze, în anemie și convalescență, cât și în scopuri alimentare sub formă de sucuri, siropuri, marmeladă etc. Se poate utiliza și infuzia 2-3%, folosind 2-3 ceaiuri pe zi.

Datorită compoziției și prezenței vitaminelor, fructele de cătină se utilizează în prevenirea răcelilor. Infuzia de cătină este recunoscută în principal pentru efectul său asupra bolilor de ficat și lipsei de vitamine în organism. Dacă în infuzia de cătină se adaugă și câteva fructe de măceș va rezulta un ceai vitaminizant.

Vinul de cătina poate fi considerat un remediu natural, deoarece ajută organismul vitaminizandu-l, având în același timp și o acțiune tonică.

(sursa: wikipedia)

Pasta de gogosari

Vrem nu vrem, toamna a venit. Chiar daca soarele si vremea buna este de partea noastra, suntem totusi in luna septembrie, iar campania proviziilor este in toi. E chiar pacat sa nu “borcanim” si noi ceva, atat vreme cat pietele sunt pline de roadele toamnei, iar preturile sunt mai mult decat bune.

Va propun, in cele ce urmeaza, o reteta foarte usoara de pasta de gogosari. Se poate folosi la sosuri, ciorbe, fripturi, tocanite, paste, pizza si pe deasupra este si usor de facut.

Cantitatile din care am facut aceasta tura au fost:

– 2 kg de gogosari (cantariti dupa curatare) curatati de cotoare si seminte; 2 morcovi mari; 2 teline

– dam legumele prin masina de tocat si punem amestecul obtinut, la cuptor, pentru cateva ore bune, pana scade bine de tot si ramane ca o pasta (daca doriti sa arate exact precum pasta de tomate din comert, puteti pasa totul cu un pasator).

Punem pasta, fierbinte, in borcanele curate si sterilizate, inchidem ermetic si mai fierbem borcanele o ora, intr-o cratita cu apa (atentie sa inveliti fiecare borcan in prosopele ca sa nu se crape). Cand s-au racit, le depozitam in camara….plina cu bunatati 🙂

Spor la treaba !!

Zacusca de gogosari cu ciuperci

Zacusca este o mâncare de legume prăjite în ulei, găsită în mai multe țări din Balcani. Principalele ingrediente sunt vinetele coapte, gogoșari sau ardei roșii copți și ceapă tăiată. Mai pot fi adăugate roșii, ciuperci, morcovi, etc. Există numeroase varietăți de zacuscă, în funcție de ingredientele folosite. Se mai adaugă și condimente, printre cele mai folosite fiind piperul și dafinul.

Un preparat similar din Bulgaria se numește „lutenița”.

Cuvântul zacuscă este de origine slavă (закуска, zakuska), la origine având înțelesul de “gustare” sau “aperitiv“. Rădăcina slavă a cuvântului (кус, kus) înseamnă gustos, delicios sau a mușca.

(sursa: wikipedia)

Reteta mea de azi este una mai simpla, la care nu am copt gogosarii.

Ingrediente:

– 1,600 kg gogosari curatati de cotoare si seminte (cantariti dupa curatare); 500 g ciuperci curatate si taiate cubulete; 3 morcovi, 2 teline; 3 cepe; 100ml ulei; 1 lingura cu  sare; foi de dafin; boabe de piper

Dam prin masina de tocat toate legumele, mai putin ciupercile. Omogenizam, adaugam foi de dafin si boabe de piper si dam la cuptor, pentru cateva ore bune, pana ce scade bine, bine. Punem zacusca, fierbinte in borcane, le inchidem ermetic, le asezam intr-o oala cu apa calda (apa sa cuprinda borcanele, putin mai mult de jumatate) si le mai fierbem la foc mic cam 1 ora.

Spor la treaba !!