Saleuri

2016-12-30_3404

Nici nu mai stiu cate retete de saratele/saleuri am pe blog, nu mai vorbesc de cate am incercat. Aceasta insa, cred ca este castigatoarea titlului “the best of” din mai multe motive:

  • aluatul se pregateste foarte usor
  • se coc repede
  • daca faceti mai multe se pastreaza foarte, foarte bine in cutii de table sau recipient de sticla ermetice

Ingrediente pentru doua tavi de aragaz:

  • 400 g faina
  • 250 g unt (eu am folosit unt sarat)
  • 150 g iaurt gras (10% grasime)
  • 25 g drojdie
  • 1 lingurita zahar
  • sare (doar daca folositi unt simplu)
  • 3 lingurite mac
  • 50 g cascaval ras
  • 1 ou

Mod de preparare:

  • se amesteca faina cu untul, sarea (daca este cazul) si macul (se formeaza o compozitie nisipoasa)
  • se amesteca drojdia cu zaharul pana se lichefiaza si se adauga peste faina
  • se adauga iaurtul si cascavalul ras
  • se framanta un aluat care se infoliaza si se tine la rece 30 de minute
  • pe planul de lucru usor pudrat cu faina intindem o foaie cu grosimea de 5 mm (eu impart aluatul in doua ca sa imi fie mai usor)
  • se unge foaia cu ou batut, se mai presara putin mac si cu ajutorul unui cutit bine ascutit sau rola pentru pizza taiem bastonase
  • asezam saratelele in tava tapetata cu hartie de copt
  • se coc la 180 grade in cuptorul preincalzit, pana cresc si se rumenesc

Pofta buna !2016-12-30_3407

Saratele cu branza si cascaval

2016-12-09_3381

Mai sunt putine zile pana la Craciun si Anul Nou si daca v-ati propus sa aveti in meniu si saleuri sau saratele, cum le spunem noi, cu siguranta reteta aceasta va fi pe placul dumneavoastra.

Ingrediente pentru doua tavi:

  • 250 g branza de vaci
  • 250 g unt (82% grasime)
  • 250 g faina
  • 100 g branza telemea rasa pe razatoarea cu gauri mici
  • 1 ou
  • mac sau chimen
  • putin cascaval ras (pentru presarat deasupra)

Mod de preparare:

  • se amesteca branza de vaci (scursa), cu faina, untul si branza telemea; se formeaza o bila de aluat; punem aluatul intr-un castron, acoperim cu folie si-l punem la frigider cateva ore, dar cel mai bine peste noapte
  • pe masa de lucru infainata intindem aluatul in forma dreptunghiulara si o grosime de 5 mm.
  • pliem aluatul in 3 astfel: aducem treimea din dreapta peste mijloc, apoi treimea din stanga peste ele; pliem inca o data astfel: treimea de jos peste mijloc si treimea de sus peste ele; intoarcem bucata de aluat astfel incat pliul sa fie dedesubt
  • intidem din nou o foaie dreptunghiulara si repetam impaturirea
  • aceste manevre, intindere plus impaturiri trebuiesc repetate de cel putin 3 ori
  • dupa ultima impachetare intindem aluatul intr-o foaie dreptunghiulara cu grosimea de 5 mm
  • ungem aluatul cu ou batut, presaram cu chimen sau mac si putin cascaval ras
  • cu ajutorul unui cutit bine ascutit sau cu rola de patisserie taiem fasii de un deget grosime
  • punem saratelele in tava tapetata cu hartie de copt si coacem 20 minute (ele trebuie sa devina aurii) la foc potrivit, in cuptor preincalzit

Pofta buna!

2016-12-09_3383

Saleuri cu chimen/cascaval

De cand tot voiam eu sa fac saleuri….dar am tot amanat….ba de una….ba de alta….ori am fost plecati….ori n-am avut timp….ori a fost prea cald….etc. Noroc ca cineva mi-a comandat 1 kg de saleuri….si-uite-asa m-am mobilizat.

Reteta este minunata, iar daca gasiti untura (eu am gasit la Lidl, dar fiind prea cald afara nu m-am incumentat sa cumpar) vor fi si mai delicioase.

Iata de ce aveti nevoie:

– 500 g faina; 150 g unt si 100 g untura (am folosit 250 g unt); 1 ou; 1 lingurita sare; 1/2 jumatate pachet drojdie proaspata (pachetel de 25 g); 4 linguri lapte caldut; putin zahar; 150 g smantana; cascaval/branza rasa; chimen/mac.

Procedam asa:

– dizolvam drojdia in cele 4 linguri de lapte, impreuna cu putin zahar; lasam maiaua la loc cald, pana creste si devine spumoasa

– intr-un bol adanc punem faina, facem o gropita in mijloc, punem galbenusul de ou, untul, untura, sarea si maiaua, amestecam cu mana pana ce compozitia devine ca pesmetul

– punem smanatana, pana compozitia incepe sa se lege,  framantam 5-10  minute (eu aluatul l-am pregatit la masina de paine, pe programul de aluat pentru paste)

– presaram suprafata de lucru cu putina faina, luam o mana de aluat si intindem foaie de 5 mm grosime; taiem fasii pe care le asezam in tava tapetata cu hartie de copt

– ungem saleurile cu albusul batut cu putina sare si presaram cascaval ras sau chimen/mac (eu am mai presarat si ceva sare)

– dam la cuptor pentru 15 minute

 

….si inca doua fotografii facute recent (20 dec 2012):

Pofta buna !!

(reteta preluata de aici)