Salata asortata pentru iarna

Pana sa ajung sa postez aceasta reteta pe site, am desfacut deja un borcan…de fapt l-am daruit unor prieteni, iar au considerat ca noi cei invitati atunci la masa meritam onoarea de a imparti cu noi aceasta salata. Va pot spune ca este gustoasa si mai ales ca a disparut repede de pe masa.

Ingrediente:

– 1 kg gogosari; 1 varza alba mica; 1 telina mare; 2-3 morcovi; 2-3 ardei grasi; boabe de piper; 500-750 ml otet de 9 grade; 150-200 g miere de albine; sare; 2-3 crengute telina

Preparare:

– toate legumele se spala, se curata, se taie fideluta, se amesteca intr-un vas adanc si se cantaresc

– se adauga sare, cate o lingura pentru fiecare kg de legume si se amesteca; se lasa sa ste 15-20 minute, apoi se adauga frunzele de telina taiate marunt

– se pune la fiert otetul, se adauga mierea, piperul boabe, se lasa sa clocotesca la foc mic 2-3 minute

– se pun legumele in borcane, zeama lasata de acestea, otetul fierbinte, se inchid borcanele, se rasucesc de cateva ori pentru ca zeama sa patrunda peste tot (se mai adauga daca este nevoie), ne asiguram ca am inchis borcanele foarte bine, le invelim intr-o patura si le lasam sa se raceasca pana a doua zi.

Spor la treaba !

Salata de ciuperci cu maioneza

Ce are nou aceasta reteta? Faptul ca maioneza este cu iaurt.  Asta face ca salata sa fie mai usoara si credeti-ma ca-i si mai gustoasa.

Asadar, avem nevoie de:

– un borcan ciuperci taiate; un paharel iaurt 2% grasime (scurs de zer); 1 galbenus fiert tare; 1 lingurita mustar; 2-3 catei de usturoi; cateva fire de marar; cateva fire usturoi verde; cateva fire ceapa verde; ulei.

Scurgem foarte bine ciupercile (mai bine zis le “stoarcem” ) si le taiem marunt.

Pregatim maioneza:

– intr-un castron, zdrobim foarte bine cu furculita, galbenusul de ou

– adaugam mustarul si omogenizam

– adaugam ulei in fir subtire, putin cate putin, amestecand continuu, pana ce compozitia noastra devine legata, cremoasa si sporeste in volum

– incorporam cu grija iaurtul (eu folosesc iaurt grecesc Olympus) si omogenizam

– adaugam sare si putin piper (daca vreti)

La aceasta maioneza adaugam ciupercile, ceapa si usturoiul verde taiate marunt, mararul tocat marunt si usturoiul zdrobit. Amestecam si dam la rece pentru cateva ore.

Pofta buna !

 

 

Salata de ciuperci cu maioneza

Pentru aceasta reteta nu ne trebuie nici ingrediente multe si nici prea mult timp, pentru pregatirea ei.

Asadar:

– o cutie/borcan ciuperci conservate (intregi sau taiate)

– putina maioneza

– 2 catei de usturoi

– cateva fire de marar

– cativa castraveciori murati

Punem ciupercile la scurs, iar daca sunt intregi le maruntim. Taiem castravetii cubulete si-i scurgem bine.

Amestecam ciupercile cu castravetii, usturoiul pisat, putina maioneza, marar tocat fin. Dam salata la frigider, pentru cateva ore, ca aromele sa se intrepatrunda, apoi putem servi.

 

Salata orientala – cu peste marinat si ou fiert

Salata aceasta poate fi perfecta pentru cei care tin post, daca vor elimina pestele si oul fiert. Poate fi pregatita, insa, in zilele de dezlegare la peste.

In varianta pregatita de mine, ingredientele sunt:

– 4 cartofi (am avut 2 mari si 2 mici) fierti in coaja

– o ceapa rosie

– 3 oua fierte

– gogosar murat taiat fideluta

– masline verzi cu gogosar si  masline kalamata

– 3 fileuri de peste marinat

– sare si piper dupa gust

– putin ulei de masline

Scurgem cartofii fierti, de apa, ii lasam sa se raceasca, ii curatam de coaja si-i taiem cuburi. Taiem ceapa in rondele fine si o marinam in putin otet, de la gogosari. Scurgem pestele marinat si-l taiem fasii. La fel si gogosarul murat. Curatam ouale de coaja si le taiem, cuburi.

Se amesteca, cartofii, cu ceapa scursa de otet, pestele, ouale, gogosarul, maslinele (eu le-am curatat de samburi pe cele Kalamata, iar pe cele verzi umplute cu gogosar, le-am taiat rondele), putin ulei de masline, sare si piper, dupa gust.

Lasam salata, macar o ora la frigider, pentru ca aromele sa se intrepatrunda, apoi putem servi. Pofta buna !