Stii sa aranjezi o masa festiva ?

Mai este putin pana la Craciun si pana intampinam Noul An. Deja magazinele s-au impodobit, si-au etalat ofertele, deja ne gandim la vacanta, la ce vom pregati si pune pe masa, le cadourile pe care le vom oferi, dar si la cele pe care ni le-am dori. Chiar….i-ati scris lui Mos Craciun ? Mai aveti timp….dar totusi grabiti-va….Laponia este departe….iar Posta Romana e cam batrana si se misca greu 🙁

Un pont, pentru cei ce nu au inceput, inca, sa cumpere cadouri celor dragi: pe 2 decembrie isi deschide portile Targul de Craciun, de la Sala Dalles.

Revenind la subiectul de azi, eu tin foarte mult ca masa de Craciun si cea de Revelion sa fie frumos aranjata si decorata, sa fie stralucitoare.

Iata de ce, am decis sa impartasesc cu voi, tot ceea ce stiu, ce am aflat si am citit despre aranjarea unei mese festive. Sper sa va fie de folos:

  • este bine sa ne stabilim din timp meniul, numarul de persoane invitate, sa ne facem o lista de cumparaturi si sa ne aprovizionam din timp cu tot ceea ce ne trebuie
  • verifica vesela, paharele, tacamurile, fetele de masa si servetele sa fi sigur ca nu-ti lipseste ceva
  • nu uita de aranjamente florale si/sau lumanarele – ar fi bine sa nu folosesti la masa lumanari parfumate pentru ca este posibil ca mirosul lor sa nu fie tolerat de toti invitatii
  • hotaraste-te dinainte daca vei servi mancarea pe farfurii individuale sau pe platouri
  • daca aranjarea tacamurilor iti da batai de cap, nu te impacienta: furculitele (cu dintii in sus) se pun in stanga, cutitele (cu lama spre farfurie), lingurile si tacamurile de peste in partea dreapta; incepand de la extrerior, catre interior (spre farfurii) ordinea tacamurilor este -> primele (la exterior) se pun cele pentru antreuri, iar ultimele (langa farfurii) cele pentru felul principal; furculitele si linguritele pentru desert se aseaza in fata farfuriilor; nu se aseaza mai mult de 3 furculite si 3 cutite
  • pentru fiecare mesean vom aseza cate o farfurie de serviciu, care este o farfurie mare ce are si rolul de a marca locul la masa; peste aceasta farfurie se aseaza farfuria pentru primul fel si pe ea se impatureste servetul (poti folosi inele pentru servet, ce vor da un aer deosebit mesei)
  • daca serviti supa, bolurile se aduc la masa odata cu supiera
  • paharele se aseaza in fata farfuriilor, spre dreapta
  • sunt obligatorii trei tipuri de pahare: de tuica, de vin (paharele de vin rosu sunt ceva mai mici decat cele pentru vinul alb) si paharul de apa
  • asortati bauturile cu felurile de mancare; vinurile seci se servesc inaintea celor dulci; vinurile albe inaintea celor rosii, dar un vin alb dulce se poate servi dupa un vin rosu sec; vinurile noi se servesc inaintea celor vechi; aperitivele (bauturi) se servesc ceva mai reci (10-12 grade) la fel ca si vinurile rosii usoare; vinurile mai grele se servesc la temperatura camerei; vinurile dulci ar trebui servite cam la 8-10 grade;
  • sa nu va lipseasca de pe masa cuburile de gheata, puse intr-un vas de sticla, special
  • nu uitati sa serviti cafea la sfarsitul mese
  • daca aveti invitati la masa de Craciun, nu uitati sa oferiti fiecaruia cate un mic dar, din partea lui Mos Craciun
  • daca serviti salate, ar fi bine sa nu le condimentati sau asezonati cu ulei si otet, dinainte; aduceti mai bine la masa solnita si oliviera, fiecare invitat asezonandu-si salata, dupa preferinta si toleranta

Cu drag,

Cristina