Paste carbonara (reteta adaptata)

Daca va plac pastele carbonara dar nu va impacati cu smantana si oul crud, poate incercati aceasta reteta adaptata de mine, astfel (cantitate pentru o portie):

  • 100 g paste (cantarite inainte de fierbere) – eu am folosit fusilli
  • 100 g bacon
  • 100 g crema de branza (gen Almette, Philadelphia, etc,)
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 catel de usturoi
  • sare si piper dupa gust
  • oregano si busuioc uscat dupa gust

Procedam astfel:

  • pastele se fierb conform indicatiilor de pe pachet
  • bacon-ul se taie marunt si se caleste intr-o lingura de ulei de masline
  • se adauga usturoiul trecut prin presa, condimentele si sare daca mai este necesar (bacon-ul este de obicei suficient de sarat)

  • se incorporeaza crema de branza si se adauga doua linguri din apa in care au fiert pastele 
  • se incorporeaza pastele bine scurse
  • se servesc fierbinti cu parmesan sau fara

Pofta buna!

Prajitura cu biscuiti si crema de banane

2017-01-01_3417

Pentru crema acestei prajituri sunt necesare banane foarte coapte. Destul de des ne gasim in postura de a avea in fructiera cateva banane prea coapte ca sa mai fie mancate de vreun membru al familiei. Putem salva aceste banane pregatind o prajitura .

Ingrediente:

  • pentru “foi”: 50-60 biscuiti simpli
  • 4 oua
  • 250 g zahar pudra
  • 3-4 banane coapte
  • 150 g unt
  • sucul si coaja de la o lamaie
  • 40 g amidon
  • pentru glazura: 100 g ciocolata amaruie si 4 linguri lapte

Mod de preparare:

  • se freaca bine ouale cu zaharul intr-un vas ce poate fi folosit pe baie de aburi
  • bananele se paseaza intr-un piure fin, se incorporeaza amidornul si se adauga la compozitia de mai sus
  • se tine pe baie de abur pana se ingroasa (Atentie sa nu fiarba)
  • compozitia se raceste putin apoi se incorporeaza untul putin cate putin

Asamblare prajitura:

  • imbracam tava in care vom pune prajitura in folie alimentara (cu generozitate, astfel incat sa avem cu ce impacheta prajitura la final)
  • asezam un strat de biscuiti, un strat de crema, un strat de biscuiti, un strat de crema si la final un strat de biscuiti
  • impachetam prajitura in folie si o bagam la rece pentru cateva ore bune (ideal ar fi peste noapte)
  • pentru a glazura prajitura procedam ca aici

Pofta buna!

2017-01-01_3415

Turta dulce moale

De curand am cumparat de la Pastai de vanilie, multe mirodenii de sezon. Tot aici am gasit si o reteta de turta dulce, pe care am experimentat-o imediat si iata rezultatul:

2016-12-09_3386

Ingrediente pentru o tava:

  • 160 g faina
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar
  • 1 lingura mirodenii pentru turta dulce (scortisoara macinata, cardamom macinat, nucsoara macinata, cuisoare macinate)
  • 75 g unt
  • 100 g zahar brun
  • 1 ou
  • 2 linguri miere

Pregatim astfel:

  • incalzim cuptorul
  • tapetam tava cu hartie de copt
  • intr-un bol amestecam faina cu bicarbonatul si mirodeniile
  • in alt bol amestecam untul cu zaharul , oul si mierea
  • amestecam cele doua compozitii, pana la omogenizarea ingredientelor; va rezulta un aluat lipicios
  • cu palmele umede formam bilute pe care le asezam in tava
  • coacem aprox 10 minute

Pofta buna!

2016-12-09_3388

 

Somon marinat si pregatit la cuptor

2016-11-20_3347

Reteta este dintr-o carte cu preparate specifice Cehiei. Avand in vedere ca suntem in postul Craciunului si ca in multe duminici se poate consuma peste, sper ca reteta aceasta sa va inspire.

Ingrediente pentru trei portii:

  • 3 bucati file de somon (250 g/bucata)
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 lamaie
  • 2 linguri marar proaspat, tocat marunt
  • 3 cepe mici, taiate fin
  • 2-3 catei de usturoi, zdrobiti
  • sare si piper dupa gust

Procedam astfel:

  • se spala fileurile de somon si se tamponeaza cu prosoape de hartie
  • se asezoneaza cu sare si piper proaspat macinat
  • se aseaza fileurile intr-un vas de sticla
  • separat se amesteca uleiul cu sucul de lamaie, mararul, ceapa si usturoiul
  • se toarna marinada peste peste

2016-11-20_3342

  • se acopera vasul si se pune in frigider 1 ora
  • se gateste pestele la cuptor punand si cate 1-2 linguri de marinada peste fiecare bucata

Pofta buna!

2016-11-20_3345

Supa de ciuperci (reteta ceheasca)

2016-11-13_3339

M-am intors la cea mai noua preferinta culinara si anume bucataria ceheasca. Mi-am comandat de pe www.bookdepository.com cartea The best of Czech cooking. Am primit-o zilele trecute, motiv pentru care in week-end, cand suntem toti la masa, am pregatit trei retete, din ea.

Prima dintre ele este Supa de ciuperci. Pentru 4 portii avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 500 g ciuperci (am folosit champignon brune, doar palarii) feliate subtire
  • 3 linguri unt
  • o ceapa medie, tocata marunt
  • 1500 ml supa de legume
  • 3 linguri rase, cu faina
  • 1/2 lingurita chimen macinat
  • 200 ml smantana (am folosit samantana de gatit La Dorna)
  • 1 galbenus
  • sare si piper dupa gust
  • patrunjel proaspat tocat

Procedam astfel:

  • curatam si spalam ciupercile
  • le feliem subtire
  • intr-o oala pentru supa, incalzim 2 linguri de unt la foc maricel
  • adaugam ciupercile si le frigem pana la momentul in care incep sa isi lase sucul, moment in care lescoatem din oala
  • reducem flacara la mediu, adaugam restul de unt si ceapa tocata marunt
  • calim ceapa pana devine aurie
  • adaugam faina si gatim 2 minute
  • adaugam supa fierbinte si amestecam bine (e mai indicat sa folositi un tel para, in acest moment)
  • adaugam ciupercile si chimenul macinat
  • aducem la punctul de fierbere, reducem apoi flacara si continuam fierberea (oala sa fie partial acoperita) apox 40-45 de minute
  • indepartam oala de pe flacara
  • amestecam smantana cu galbenusul si punem amestecul in supa
  • adaugam patrunjel tocat marunt, sare si piper dupa gust
  • acoperim oala si servim supa dupa cateva minute

Pofta buna!

Carne marinata si gatita in stil grecesc pentru Yiros

Turcii ii spun “doner kebab”, grecii din insulele Dodecanese ii spun “yiros”. Crestinii folosesc carne de porc, iar musulmanii miel sau oaie. Indiferent cum i se spune si din ce fel de carne se prepara, marinada este aceeasi si contine:

  • sare
  • piper
  • oregano
  • chimion macinat
  • boia de ardei dulce (+iute, daca doriti)
  • ulei de masline

Eu am pregatit carne de curcan (3 bucati cat palma, fiecare) iar la marinada am folosit urmatoarele cantitati:

  • sare si piper …fiecare dupa preferinta
  • oregano (uscat) – 1 lingurita
  • chimion macinat – 1 lingurita rasa
  • boia de ardei (dulce) – 1 lingurita
  • ulei de masline – 3 linguri

Se procedeaza astfel:

  • se amesteca toate ingredientele de mai sus
  • se adauga bucatile de carne si amesteca astfel incat, fiecare bucata sa fie bine “imbracata” cu aceasta marinada; acopera vasul si se tine la frigider (cel mai bine ar fi o noapte intreaga)

2016-11-05_3300

  • se scot bucatile de carne din marinada, se scurg bine si se frig pe gratar sau intr-o tigaie non-aderenta

2016-11-06_3312

  • se taie fasii lungi si se serveste cu lipie, salata, etc.

2016-11-06_3318

2016-11-06_3315

Reteta de marinada este din cartea “Culinaria – Greece”.

Pofta buna !

 

Cartofi cu oregano si lamaie – Patates lemonates

2016-11-06_3314

V-am spus deja ca mi-am cumparat o carte gastronomica despre Grecia. Reteta de azi este din aceasta carte si este foarte simpla. In carte reteta este pregatita la cuptor. Eu, insa, am pregatit-o la Tefal Actifry.

Ingrediente pentru 3-4 portii:

  • 6-7 cartofi medii
  • 2-3 lingurite oregano uscat
  • sare dupa gust
  • ulei de masline
  • sucul de la o lamaie

Procedam astfel:

  • se incalzeste cuptorul
  • se spala, se curata cartofii si se taie bucati de marimea si grosimea unui deget
  • se pun in tava in care vor fi gatiti
  • se asezoneaza cu sare si oregano
  • se stropesc cu ulei de masline si sucul de lamaie
  • se adauga apa cat sa-i acopere foarte putin
  • se coc pana ce se evapora apa
  • ca sa se rumeneasca frumos, stropim cartofii catre finalul coacerii cu inca putin ulei de masline
  • cand sunt gata, se stinge focul si se lasa cartofii sa se odihneasca in cuptor cateva minute
  • sunt garnitura ideala pentru carne sau peste

Sucul de lamaie face cartofii crocanti la exterior si pufosi la interior.

*Daca aveti ActiFry asezonati cartofii cu ulei de masline, sare, oregano si suc de lamaie, ii puneti in cuva aparatului, adaugati o cescuta de apa, setati timpul de preparare conform instructiunilor aparatului

Pofta buna !