Paste carbonara (reteta adaptata)

Daca va plac pastele carbonara dar nu va impacati cu smantana si oul crud, poate incercati aceasta reteta adaptata de mine, astfel (cantitate pentru o portie):

  • 100 g paste (cantarite inainte de fierbere) – eu am folosit fusilli
  • 100 g bacon
  • 100 g crema de branza (gen Almette, Philadelphia, etc,)
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 catel de usturoi
  • sare si piper dupa gust
  • oregano si busuioc uscat dupa gust

Procedam astfel:

  • pastele se fierb conform indicatiilor de pe pachet
  • bacon-ul se taie marunt si se caleste intr-o lingura de ulei de masline
  • se adauga usturoiul trecut prin presa, condimentele si sare daca mai este necesar (bacon-ul este de obicei suficient de sarat)

  • se incorporeaza crema de branza si se adauga doua linguri din apa in care au fiert pastele 
  • se incorporeaza pastele bine scurse
  • se servesc fierbinti cu parmesan sau fara

Pofta buna!

Turta dulce moale

De curand am cumparat de la Pastai de vanilie, multe mirodenii de sezon. Tot aici am gasit si o reteta de turta dulce, pe care am experimentat-o imediat si iata rezultatul:

2016-12-09_3386

Ingrediente pentru o tava:

  • 160 g faina
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar
  • 1 lingura mirodenii pentru turta dulce (scortisoara macinata, cardamom macinat, nucsoara macinata, cuisoare macinate)
  • 75 g unt
  • 100 g zahar brun
  • 1 ou
  • 2 linguri miere

Pregatim astfel:

  • incalzim cuptorul
  • tapetam tava cu hartie de copt
  • intr-un bol amestecam faina cu bicarbonatul si mirodeniile
  • in alt bol amestecam untul cu zaharul , oul si mierea
  • amestecam cele doua compozitii, pana la omogenizarea ingredientelor; va rezulta un aluat lipicios
  • cu palmele umede formam bilute pe care le asezam in tava
  • coacem aprox 10 minute

Pofta buna!

2016-12-09_3388

 

Somon marinat si pregatit la cuptor

2016-11-20_3347

Reteta este dintr-o carte cu preparate specifice Cehiei. Avand in vedere ca suntem in postul Craciunului si ca in multe duminici se poate consuma peste, sper ca reteta aceasta sa va inspire.

Ingrediente pentru trei portii:

  • 3 bucati file de somon (250 g/bucata)
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 lamaie
  • 2 linguri marar proaspat, tocat marunt
  • 3 cepe mici, taiate fin
  • 2-3 catei de usturoi, zdrobiti
  • sare si piper dupa gust

Procedam astfel:

  • se spala fileurile de somon si se tamponeaza cu prosoape de hartie
  • se asezoneaza cu sare si piper proaspat macinat
  • se aseaza fileurile intr-un vas de sticla
  • separat se amesteca uleiul cu sucul de lamaie, mararul, ceapa si usturoiul
  • se toarna marinada peste peste

2016-11-20_3342

  • se acopera vasul si se pune in frigider 1 ora
  • se gateste pestele la cuptor punand si cate 1-2 linguri de marinada peste fiecare bucata

Pofta buna!

2016-11-20_3345

Cartofi cu oregano si lamaie – Patates lemonates

2016-11-06_3314

V-am spus deja ca mi-am cumparat o carte gastronomica despre Grecia. Reteta de azi este din aceasta carte si este foarte simpla. In carte reteta este pregatita la cuptor. Eu, insa, am pregatit-o la Tefal Actifry.

Ingrediente pentru 3-4 portii:

  • 6-7 cartofi medii
  • 2-3 lingurite oregano uscat
  • sare dupa gust
  • ulei de masline
  • sucul de la o lamaie

Procedam astfel:

  • se incalzeste cuptorul
  • se spala, se curata cartofii si se taie bucati de marimea si grosimea unui deget
  • se pun in tava in care vor fi gatiti
  • se asezoneaza cu sare si oregano
  • se stropesc cu ulei de masline si sucul de lamaie
  • se adauga apa cat sa-i acopere foarte putin
  • se coc pana ce se evapora apa
  • ca sa se rumeneasca frumos, stropim cartofii catre finalul coacerii cu inca putin ulei de masline
  • cand sunt gata, se stinge focul si se lasa cartofii sa se odihneasca in cuptor cateva minute
  • sunt garnitura ideala pentru carne sau peste

Sucul de lamaie face cartofii crocanti la exterior si pufosi la interior.

*Daca aveti ActiFry asezonati cartofii cu ulei de masline, sare, oregano si suc de lamaie, ii puneti in cuva aparatului, adaugati o cescuta de apa, setati timpul de preparare conform instructiunilor aparatului

Pofta buna !

 

Biscuiti cu branza feta – Biskotakia me feta

2016-11-05_3304Am achizitionat de curand o carte cu retete traditionale din Grecia. culinaria-greeceNu este o simpla carte de bucate, este o adevarata incursiune prin traditiile culinare ale Greciei, atat continentale cat si insulare. Este foarte frumos ilustrata si cu multe detalii legate de viata locuitorilor, de obiceiurile acestora, de amalgamul de comunitati ce traiesc in anumite zone, de muncile specifice, etc.

….si pentru ca in acest week-end a fost si soare afara si ceva mai cald, am hotarat sa aduc in farfurie un strop de Grecie.

Azi o sa va prezint o reteta de biscuiti cu branza feta, pe numele lor original “Biskotakia me feta”.

Ingrediente pentru 2 tavi:

  • 500 g faina
  • 3/4 plic praf de copt
  • un varf de lingurita cu sare
  • 1 lingura zahar
  • 60 ml lapte (este posibil, in functie de faina, sa fie nevoie de 1-2 linguri de lapte in plus)
  • 250 g branza feta
  • 80 g unt
  • 1 galbenus crud

Procedam astfel:

  • intr-un bol adanc amestecam faina cu praful de copt, sarea si zaharul
  • se adauga laptele, branza faramitata si untul taiat cubulete
  • framantam aluatul pana devine omogen (initial arata ca un aluat nisipos; cu putina rabdare el va deveni omogen; daca nu reusiti sa il “adunati” mai adaugati cate o lingura de lapte rece si reincercati)
  • infoliem aluatul si-l tinem la rece pentru o ora
  • incalzim cuptorul la 200 grade
  • pe planul de lucru usor infainat, intindem o foaie de 5 mm grosime si cu ajutorul unui paharel “decupam” biscuitii
  • punem in tava o folie de copt, asezam biscuitii si-i pensulam cu galbenus batut cu o lingurita de lapte
  • se coc cam 15 minute pana devin aurii

Pofta buna !

2016-11-05_3301

Rulou din piept de curcan cu sunca si cascaval

2016-10-29_7637Mesele din week-end sunt intotdeauna o provocare. Sunt singurele zile in care putem lua masa impreuna si de aceea ma straduiesc sa pregatesc altceva decat mancare obisnuita.

Pentru sambata care tocmai a trecut am pregatit aceste rulouri din piept de curcan, cu felii subtiri de sunca si fasii de cascaval afumat.

Pentru trei persoane avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 3 bucati piept curcan (fiecare bucata cu grosime de un deget si de marimea unei palme)
  • 3 felii de sunca foarte subtire (cam ca feliile de prosciutto)
  • cascaval
  • sare, piper si cimbru uscat

Procedam astfel:

  • presaram bucatile de carne cu sare, piper si cimbru, pe ambele parti
  • le batem foarte bine cu ciocanul de snitele, astfel incat sa obtinem in final o bucata de carne foarte, foarte subtire (ca sa nu facem mizerie, punem bucata de carne intre doua folii alimentare de plastic)
  • pe fiecare bucata de carne (batuta bine) punem sunca si fasii subtiri de cascaval
  • rulam bine si strans, legam cu ata alimentara, infasuram in folie de plastic alimentara si punem la frigider macar o ora
  • in momentul in care vrem sa pregatim rulourile, le desfacem din folie, le dam prin putina faina si le frigem in putin ulei, pe toate partile.
  • la momentul servirii indepartam ata alimentara 🙂

Pofta buna !

2016-10-29_7639

Drob de ciuperci

2016-09-19_0984

Ce sa mai servim la micul dejun ? Dar la cina? Mezelurile nu sunt sanatoase, oua nu putem manca in fiecare zi, branza nu face parte dintre preferinte, laptele nici atat, iaurt…din cand in cand..si tot asa. Ce-i de facut ? Ce zceti de un drob de ciuperci ? Hranitor, consistent, poate fi servit la micul dejun, dar si la cina. Se prepara repede si usor.

Eu am folosit urmatoarele ingrediente:

  • un borcan mare ciuperci conservate
  • ceapa uscata sau verde (de data aceasta am folosit o ceapa uscata, de marime medie)
  • marar si patrunjel dupa gust (am folosit 2 legaturi de marar si una de patrunjel – cu mentiunea ca nu erau foarte “stufoase” )
  • 3 oua
  • sare si piper dupa gust

Procedam astfel:

  • scurgem ciupercile de zeama din conserva (am folosit zeama la o supa crema)
  • tocam ciupercile marunt si le punem intr-un bol
  • tocam ceapa marunt si o calim usor intr-o lingura de ulei
  • tocam verdeata marunt
  • amestecam ciupercile cu ceapa calita, verdeata, ouale, sare si piper
  • punem compozitia intr-un vas ce poate fi introdus in cuptor si coacem pana ce drobul nostru se “leaga” si se rumeneste frumos

Pofta buna !

2016-09-19_0985

2016-09-19_0987