Gogosi din aluat cu iaurt si piure de mere

2016-10-23_7632 Am incercat sa transpun in farfuriile noastre din tara, un desert servit de noi in Praga. Erau “acompaniate” si de un sos de vanilie, pe care eu, insa, nu l-am facut.

Am ales pentru gogosi o reteta cu aluat pe baza de iaurt, mai exact le-am pregatit asa:

  • 300 g faina
  • 200 g iaurt cu 10% grasime
  • 20 g zahar
  • 2 oua
  • 10 g praf de copt
  • 15 ml ulei
  • 15 ml extract de vanilie
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • un praf sare
  • coaja rasa de lamaie sau portocala

Procedam astfel:

  • amestecam faina cu praful de copt
  • intr-un bol batem ouale cu un praf de sare, incorporam iaurtul, zaharul, zaharul vanilat, aromele si uleiul
  • incorporam treptat faina
  • incingem uleiul si cu o lingurita trecuta prin uleiul incalzit, luam din compozitie si punem la prajit
  • se scurg pe prosoape de hartie si se servesc pudrate bine cu zahar
  • noi le-am servit si alaturi de un piure de mere

* va sfatuiesc sa folositi ochiul mare de la aragz, dar cu flacara la minim, sa faceti neaparat gogosile micute (ajutandu-va de o lingurita); din cauza ca iaurtul confera o consistenta umeda, daca gogosile vor fi prea mari sau flacara prea mare, riscam ca la mijloc, acestea sa nu fie sufficient patrunse, devenind astfel necomestibile.

Reteta piure de mere:

  • 5 mere
  • 2 + 1/2 linguri zahar brun
  • 1 lingurita scortisoara
  • 100 ml apa

Procedam astfel:

  • curatam merele de coaja, le taiem in felii si apoi in cubulete mici
  • punem merele taiate intr-o cratita de inox
  • adaugam zaharul, scortisoara si apa si amestecam putin
  • fierbem la flacara mica, amestecand din cand in cand, pana ce lichidul scade si compozitia devine “cremoasa”
  • in timpul fierberii, pe masura ce merele se vor inmuia, le zdrobim usor cu dosul unei linguri
  • daca nu se consuma toata compozitia, poate fi pastrata la frigider, intr-un recipient de sticla cu inchidere ermetica.

Pofta buna !

2016-10-23_7633