Cornulete cu nuca

2016-11-30_1465Stiu ca urmeaza o perioada in care veti cauta retete de dulciuri pentru sarbatorile de iarna. De aceea azi va ofer o reteta de cornulete simple, fara umplutura. Sunt delicioase, usor de preparat, iar aluatul poate fi pregatit din timp si pastrat la congelator sau in frigider (daca-l pregatiti cu 2-3 zile inainte de coacere).

Ingrediente:

  • 180 g faina
  • 100 g nuca macinata fin
  • 100 g unt
  • 50 g zahar pudra
  • 1 ou
  • arome: esenta vanilie sau rom, coaja portocala/lamaie
  • un praf de sare

Mod de preparare:

  • punem intr-un bol faina, zaharul, nuca, aromele si untul taiat cuburi
  • amestecam cu o furculita pana ce compozitia devine nisipoasa
  • adaugam oul si amestecam pana la omogenizare
  • impachetam aluatul in folie si-l tinem la frigider 2-3 ore cel putin, cel mai bine peste noapte
  • punem hartie de copt in tava
  • luam bucati mici de aluat, formam suluri, le dam forma de cornulet (semiluna), le asezam in tava, le coacem la foc potrivit, 15 minute, in cuptorul preincalzit
  • fierbinti, le tavalim prin zahar pudra

Pofta buna!

2016-11-30_1466

2016-11-30_1467

Salata in straturi

2016-01-17_0318

Am mancat aceasta salata la o petrecere, ne-a placut foarte mult si am hotarat sa o prepar si eu intr-o zi. Se pregateste foarte usor si puteti jongla cu ingredientele, dupa cum va place. Eu am pregatit-o asa:

  • 5 oua fierte tare
  • patru bucati piept de pui la gratar (cam de 1/2 de palma ca si dimensiuni/bucata)
  • ceapa rosie
  • 1 cartof mare fiert in coaja
  • cascaval pentru ras (aprox 150-175 g)
  • maioneza dintr-un ou
  • mustar

Procedam astfel:

  • taiem ceapa marunt (dar nu foarte rau) si o marina in otet (daca aveti otet de la gogosari murati e si mai bine)
  • taiem pieptul de pui cubulete mici si il amestecam cu putina maioneza
  • curatam cartoful fiert de coaja
  • taiem ouale in doua jumatati ca pentru oua umplute
  • frecam galbenusul cu putin mustar, sare si piper si umplem ouale cu aceasta compozitie

In recipientul in care am hotarat sa pregatim salata asezam straturile astfel:

  • cubuletele de piept de pui la gratar amestecat cu putina maioneza
  • ceapa marinata scursa bine de otet
  • cartoful ras pe razatoarea cu ochiuri mari
  • restul de maioneza intinsa uniform
  • ouale cu partea taiata in jos
  • un strat generos de cascaval ras (pe razatoarea cu ochiuri mici)

2016-01-16_0283

Se da salata la rece, macar o jumatate de ora, apoi o putem servi.

*in functie de preferinte, se poate folosi altfel de carne (sunca, pastrama, carne din friptura, peste fiert, etc), masline, gogosari sau castraveti murati, ciuperci, etc

Pofta buna!

2016-01-17_0314

Prajitura cu visine

2014-12-14_2070

Saptamana trecuta, avand cateva zile libere, am reusit sa-mi putin in ordine, revistele, cartile, caietele si foile volante cu retete. Printre ele am gasit si aceasta reteta simpla de prajitura cu visine. Aveam visine in congelator, aveam lapte si oua, zahar si faina, timp si chef….deci, la treaba !

Reteta, asa cum am spus este foarte simpla, dar cu toate acestea, gandindu-ma si la altceva in timp ce adaugam ingredientele, am pus zahar, cantitate egala cu cea de faina (375 g zahar in loc de 225!!) Cand mi-am dat seama era prea tarziu….am fost convinsa ca va fi o prajitura ratata, dar nu a fost asa. Ba din contra, a fost atat de pufoasa si buna!

Ce ne trebuie:

  • 225 ml lapte
  • 225 ml ulei
  • 3 oua
  • 225 g zahar (conform retetei…dar eu din neatentie am pus 375)
  • 375 g faina
  • 1 plic si 1/3 praf de copt
  • 2 pliculete zahar vanilinat
  • coaja rasa de lamiae/portocala
  • visine (fara sambure si scurse de zeama)

Cum procedam:

  • mixam impreuna laptele, uleiul, zaharul, zaharul vanilinat si ouale
  • adaugam faina amestecata cu praful de copt
  • incorporam bine faina ca sa nu existe cocoloase
  • adaugam coaja de lamiae/portocala
  • tapetam tava cu hartie de copt
  • turnam compozitia in tava si asezam fructele
  • punem tava in cuptorul preincalzit
  • coacem prajitura la 180 grade pentru 30-40 minute
  • o pudram cu zahar, o lasam sa se raceasca, apoi o servim

2014-12-14_2071

Tort inimioara cu mousse de ciocolata

Tortul acesta l-am pregatit cu mare drag, la rugamintea prietenei mele “G”, pentru a-i face o surpriza dulce, sotului ei, de Valentine’s Day. Sper din toata inima, ca inimioara aceasta dulce, sa fi ajuns la inimile lor 🙂

2014-02-13_0390

Tortul a avut un blat subtire rosu, mousse de ciocolata amaruie si jeleu rosu din fructe de padure.

Ingrediente pentru blatul rosu:

  • 2 oua
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri faina
  • 1 lingurita pudra de hibiscus
  • 1 varf de cutit colorant alimentar rosu (pudra) pentru a-i conferi blatului un rosu mai puternic

Mod de preparare blat rosu:

  • se mixeaza foarte bine cele doua oua cu zaharul, pana ce compozitia se albeste, devine cremoasa si isi dubleaza volumul
  • se incorporeaza faina combinata in prealabil cu pudra de hibiscus si “praful” de colorant, amestecand usor cu un tel
  • se coace in tava unsa si tapetata cu faina (sau doar cu hartie de copt); in 10 minute blatul este gata
  • se scoate blatul din tava si se lasa sa se raceasca

Ingrediente mousse de ciocolata:

  • 2 galbenusuri
  • 150 ml lapte
  • 1 si 1/2 lingura amidon
  • 100 g zahar
  • 1 varf de lingurita, pasta de vanilie (sau 1/2 pastaie de vanilie)
  • 100 g ciocolata neagra
  • 10 g gelatina
  • 150 ml frisca lichida

Mod de preparare mousse de ciocolata:

  • punem laptele si vanilia intr-o craticioara si-l incalzim
  • mixam foarte bine galbenusurile cu zaharul, pana ce compozitia devine cremoasa
  • se incorporeaza amidonul
  • se adauga in fir subtire laptele incalzit, amestecand bine
  • compozitia se fierbe pe flacara mica, amestecand continuu, pana se ingroasa ca o budinca
  • se incorporeaza ciocolata, se amesteca bine si se lasa sa se raceasca
  • se pune gelatina la inmuiat, cu doua linguri de apa, apoi se topeste usor pe baie de abur
  • gelatina topita se amesteca cu 3 linguri de crema, apoi se incorporeaza aceasta compozitie, in restul de crema
  • se bate frisca foarte bine
  • cand crema de ciocolata s-a racorit se incorporeaza frisca batuta

Ingrediente jeleu rosu:

  • 600 ml suc din fructe rosii
  • 2 linguri si 1/2 amidon
  • 2 linguri zahar (doar daca sucul este prea acrisor)

Mod de preparare jeleu:

  • se amesteca sucul cu zaharul si amidonul
  • se fierbe la foc mic, amestecand continuu pana se ingroasa

Asamblare tort :

  • asezam pe platou blatul rosu si il insiropam putin cu suc de fructe
  • montam in jurul blatului un inel de tort (pentru acest tort, in forma de inima, neavand inel special am facut o margine din hartie de copt, impaturita)
  • peste blatul rosu se pune mousse-ul de ciocolata, apoi jeleul
  • se tine la frigider peste noapte
  • a doua zi se indeparteaza inelul, se finiseaza marginile si se decoreaza (eu l-am decorat cu cateva inimioare din ciocolata alba)

Pofta buna !

2014-02-13_0396

 

Saratele

Si aluatul pentru aceste saratele l-am pregatit din timp si l-am congelat. Ideea de a congela aluatul pentru fursecuri, biscuiti, tarte, etc mi-am insusit-o citind cartile  Nigellei Lawson. Chiar si in revistele Good Food sunt indicatii de congelare la anumite retete. Pentru mine, care nu am foarte mult timp liber dar imi doresc sa fac cat mai multe bunatati, prepararea din timp si congelarea este o adevarata salvare.

Ingrediente:

  • 600 g faina
  • 350 g unt
  • 25 g drojdie proaspata
  • 100 ml lapte cald
  • 3 galbenusuri
  • 100 g cascaval ras
  • 100 g branza rasa

Mod de preparare:

  • se amesteca drojdia cu lapte si o lingurita rasa cu zahar
  • se tine la loc cald, ca sa creasca
  • se amesteca faina cu galbenusurile, untul, maiaua, cascavalul si branza
  • se framanta un aluat elastic
  • se pune in folie si se tine la rece 30 de minute
  • se imparte aluatul in doua si se lucreaza prima bucata
  • se intinde o foaie groasa de 1 cm, pe masa prasarata cu faina
  • se taie in forma dorita
  • se ung saratelele cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte
  • se presara cu chimen sau mac
  • se coc 20-25 minute sau pana devin aurii la suprafata

Succes, pofta buna si Sarbatori Fericite !

2013-12-23_0916

2013-12-23_0924

Turta dulce

Maine, la mine in bucatarie va fi o adevarata sesiune de copt. Voi coace turta dulce, saratele si cornulete cu nuca. Toate aluaturile au fost pregatite din timp si au stat in congelator. Daca vreti sa faceti si voi turta dulce, iata reteta:

Ingrediente:

  • 250 ml miere
  • 70 g unt
  • 50 g nuca macinata
  • 70 g zahar pudra
  • un praf de sare
  • 2 lingurite scortisoara
  • 300 g faina
  • coaja rasa de la o portocala
  • 1 lingurita praf de copt
  • pentru glazura: 130 g zahar, sucul de lamaie, décor din zahar

Mod de preparare:

  • se topeste mierea cu coaja de portocala si untul
  • se adauga zaharul pudra si mirodeniile
  • se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si nuca
  • se framanta aluatul si se da la rece cel putin o ora
  • se intinde o foaie de aluat si se decupeaza formele dorite
  • se aseaza turta dulce in tava tapetata cu hartie
  • se coc 15 minute
  • se racesc bine
  • se prepara glazura din zahar pudra amestecat cu suc de lamaie
  • se unge turta dulce cu aceasta glazura si se presara decorul
  • se lasa sa se usuce complet inainte de a fi servite

Pofta buna si Sarbatori Fericite !

2013-12-23_0906