Cornulete cu dulceata de prune si nuca

2016-12-18_3395Daca vreti sa-i oferiti lui Mos Craciun ceva cu care sa-l convingeti sa va lase toate cadourile pe care le are in sac, atunci poate ar trebui sa incercati aceasta reteta de cornulete.

Ingrediente pentru o tava:

  • 14 linguri faina + inca 7 separat
  • 14 linguri ulei + inca 7 separat
  • 14 linguri apa calduta
  • sare – 1 varf de cutit
  • pentru umplutura: rahat sau gem sau dulceata amestecata cu nuca macinata

Procedam astfel:

  • intr-un bol se amesteca 14 linguri faina, 14 linguri apa calduta, 14 linguri ulei si sarea
  • se formeaza un aluat moale dar elastic, din care intindem cu mana o foaie dreptunghiulara
  • amestecam cele 7 linguri de faina cu 7 linguri de ulei si formam o pasta
  • intindem aceasta pasta pe foaia de aluat, rulam si punem la frigider 30 minute
  • scoatem aluatul din frigider si intindem foia pentru cornulete (fie intidem foaie rotunda si o taiem in raze, fie intindem foaia dreptunghiulara, impartim in fasii late si din fiecare fasie taiem triunghiuri)
  • punem umplutura la baza triunghiului si rulam catre varf
  • asezam cornuletele in tava tapetata cu hartie de copt si coacem la foc mediu, in cuporul preincalzit
  • tavalim cornuletele fierbinti prin zahat pudra

Pofta buna!

2016-12-18_3396

Saratele cu branza si cascaval

2016-12-09_3381

Mai sunt putine zile pana la Craciun si Anul Nou si daca v-ati propus sa aveti in meniu si saleuri sau saratele, cum le spunem noi, cu siguranta reteta aceasta va fi pe placul dumneavoastra.

Ingrediente pentru doua tavi:

  • 250 g branza de vaci
  • 250 g unt (82% grasime)
  • 250 g faina
  • 100 g branza telemea rasa pe razatoarea cu gauri mici
  • 1 ou
  • mac sau chimen
  • putin cascaval ras (pentru presarat deasupra)

Mod de preparare:

  • se amesteca branza de vaci (scursa), cu faina, untul si branza telemea; se formeaza o bila de aluat; punem aluatul intr-un castron, acoperim cu folie si-l punem la frigider cateva ore, dar cel mai bine peste noapte
  • pe masa de lucru infainata intindem aluatul in forma dreptunghiulara si o grosime de 5 mm.
  • pliem aluatul in 3 astfel: aducem treimea din dreapta peste mijloc, apoi treimea din stanga peste ele; pliem inca o data astfel: treimea de jos peste mijloc si treimea de sus peste ele; intoarcem bucata de aluat astfel incat pliul sa fie dedesubt
  • intidem din nou o foaie dreptunghiulara si repetam impaturirea
  • aceste manevre, intindere plus impaturiri trebuiesc repetate de cel putin 3 ori
  • dupa ultima impachetare intindem aluatul intr-o foaie dreptunghiulara cu grosimea de 5 mm
  • ungem aluatul cu ou batut, presaram cu chimen sau mac si putin cascaval ras
  • cu ajutorul unui cutit bine ascutit sau cu rola de patisserie taiem fasii de un deget grosime
  • punem saratelele in tava tapetata cu hartie de copt si coacem 20 minute (ele trebuie sa devina aurii) la foc potrivit, in cuptor preincalzit

Pofta buna!

2016-12-09_3383

Turta dulce moale

De curand am cumparat de la Pastai de vanilie, multe mirodenii de sezon. Tot aici am gasit si o reteta de turta dulce, pe care am experimentat-o imediat si iata rezultatul:

2016-12-09_3386

Ingrediente pentru o tava:

  • 160 g faina
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar
  • 1 lingura mirodenii pentru turta dulce (scortisoara macinata, cardamom macinat, nucsoara macinata, cuisoare macinate)
  • 75 g unt
  • 100 g zahar brun
  • 1 ou
  • 2 linguri miere

Pregatim astfel:

  • incalzim cuptorul
  • tapetam tava cu hartie de copt
  • intr-un bol amestecam faina cu bicarbonatul si mirodeniile
  • in alt bol amestecam untul cu zaharul , oul si mierea
  • amestecam cele doua compozitii, pana la omogenizarea ingredientelor; va rezulta un aluat lipicios
  • cu palmele umede formam bilute pe care le asezam in tava
  • coacem aprox 10 minute

Pofta buna!

2016-12-09_3388

 

Cornulete cu nuca

2016-11-30_1465Stiu ca urmeaza o perioada in care veti cauta retete de dulciuri pentru sarbatorile de iarna. De aceea azi va ofer o reteta de cornulete simple, fara umplutura. Sunt delicioase, usor de preparat, iar aluatul poate fi pregatit din timp si pastrat la congelator sau in frigider (daca-l pregatiti cu 2-3 zile inainte de coacere).

Ingrediente:

  • 180 g faina
  • 100 g nuca macinata fin
  • 100 g unt
  • 50 g zahar pudra
  • 1 ou
  • arome: esenta vanilie sau rom, coaja portocala/lamaie
  • un praf de sare

Mod de preparare:

  • punem intr-un bol faina, zaharul, nuca, aromele si untul taiat cuburi
  • amestecam cu o furculita pana ce compozitia devine nisipoasa
  • adaugam oul si amestecam pana la omogenizare
  • impachetam aluatul in folie si-l tinem la frigider 2-3 ore cel putin, cel mai bine peste noapte
  • punem hartie de copt in tava
  • luam bucati mici de aluat, formam suluri, le dam forma de cornulet (semiluna), le asezam in tava, le coacem la foc potrivit, 15 minute, in cuptorul preincalzit
  • fierbinti, le tavalim prin zahar pudra

Pofta buna!

2016-11-30_1466

2016-11-30_1467

Biscuiti cu nuca

IMG_3040IMG_3044 Cum bine stim cu totii, desi Mos Craciun este batran, adora dulciurile si-i place sa fie asteptat cu biscuiti si lapte cald. Tocmai de aceea va vin in ajutor cu aceasta reteta. Sunt foarte fragezi, se topesc in gura, cum se spune si se pregatesc usor.

Ingrediente:

  • 400 g faina
  • 200 g nuci macinate
  • 350 g unt
  • 1 ou
  • 1 lingurita de otet
  • coaja rasa de portocala si/sau lamaie

Procedam astfel:

  • din toate ingredientele se framanta un aluat, care se lasa la rece cateva ore bune (cel mai bine pana a doua zi)
  • din acest aluat modelam biscuitii pe care-i coacem in cuptorul preincalzit, la foc potrivit – fiecare tava cu biscuiti o tinem la rece 15 minute inainte de a o introduce in cuptor
  • se lasa sa se raceasca putin in tava, apoi se transfera cu foarte mare grija pe un gratar pentru racire complete
  • se servesc ca atare sau pudrati cu zahar

Pofta buna !

IMG_3042

IMG_3044

 

Biscuiti simpli

IMG_3036

Poate nu ati pregatit inca dulciurile cu care sa-l ospatati pe Mos Craciun, asa ca, va fac eu o propunere, cu reteta de mai jos:

Ingrediente:

  • 100 g unt
  • 140 g zahar
  • 2 oua
  • 100 ml lapte
  • 400 g faina (+ inca 2-3 linguri daca este necesar)
  • 1 plic zahar vanilinat
  • 1 plic praf de copt
  • coaja rasa de portocala si/sau de lamiae

Cum procedam:

  • se freaca spuma untul cu zaharul
  • se adauga ouale, zaharul vanilat, praful de copt stins cu lapte, aromele si la final faina
  • se framanta bine aluatul (daca este lipicios si prea moale, mai adaugati cate o lingura de faina)
  • se lasa sa stea o ora (cel putin) la frigider
  • se intinde o foaie de 1/2 cm grosime si se decupeaza cu diferite forme
  • se aseaza biscuitii in tava tapetata cu hartie copt si inainte de coacere tinem la frigider 15-20 minute
  • se coc in cuptorul preincalzit, la foc potrivit, pana devin aurii

Pofta buna !

IMG_3039

Rulouri din piept de curcan

Aceasta mini vacanta de 1 Decembrie, mi-a dat timpul necesar pentru a-mi rasfata, gastronomic, familia. Printre altele, am pregatit si aceste rulouri din piept de curcan, umplute cu bacon si ciuperci. Un deliciu !

2015-11-30_3016

Ingrediente necesare pentru 3 portii mari:

  • 3 bucati piept de curcan (cam de o palma si jumatate marime)
  • ciuperci conservate – 1 borcan mic
  • 200 g bacon, taiat cubulete
  • 1 ceapa mica
  • cativa catei de usturoi
  • 2 linguri crema de branza (gen Almette)
  • piper proaspat macinat si alte condiment, dupa gust

Mod de preparare:

  • batem bine fiecare bucata de carne in parte si asezonam cu putina sare si piper proaspat macinat
  • ungem fiecare bucata de carne cu cate un strop de ulei
  • calim bacon-ul, cu ciupercile, ceapa si usturoiul (toate taiate marunt)
  • la final adaugam 2 linguri crema de branza si omogenizam
  • repartizam uniform umplutura pe fiecare bucata de carne
  • rulam strans si legam fiecare rulou cu ata alimentara sau prindem cu scobitori

2015-11-29_3004

  • incingem cateva linguri de ulei, intr-o tigaie si rumenim putin rulourile, pe toate partile
  • le asezam apoi intr-o tava, adaugam cate putin din uleiul ramas in tigaie si un pahar de apa
  • dam tava la cuptor pana ce rulourile se rumenesc frumos
  • stropim din cand in cand rulourile cu sosul din tava
  • inainte de servire indepartam ata alimentara sau scobitorile

Pofta buna !

2015-11-30_3012