Cornulete cu dulceata de prune si nuca

2016-12-18_3395Daca vreti sa-i oferiti lui Mos Craciun ceva cu care sa-l convingeti sa va lase toate cadourile pe care le are in sac, atunci poate ar trebui sa incercati aceasta reteta de cornulete.

Ingrediente pentru o tava:

  • 14 linguri faina + inca 7 separat
  • 14 linguri ulei + inca 7 separat
  • 14 linguri apa calduta
  • sare – 1 varf de cutit
  • pentru umplutura: rahat sau gem sau dulceata amestecata cu nuca macinata

Procedam astfel:

  • intr-un bol se amesteca 14 linguri faina, 14 linguri apa calduta, 14 linguri ulei si sarea
  • se formeaza un aluat moale dar elastic, din care intindem cu mana o foaie dreptunghiulara
  • amestecam cele 7 linguri de faina cu 7 linguri de ulei si formam o pasta
  • intindem aceasta pasta pe foaia de aluat, rulam si punem la frigider 30 minute
  • scoatem aluatul din frigider si intindem foia pentru cornulete (fie intidem foaie rotunda si o taiem in raze, fie intindem foaia dreptunghiulara, impartim in fasii late si din fiecare fasie taiem triunghiuri)
  • punem umplutura la baza triunghiului si rulam catre varf
  • asezam cornuletele in tava tapetata cu hartie de copt si coacem la foc mediu, in cuporul preincalzit
  • tavalim cornuletele fierbinti prin zahat pudra

Pofta buna!

2016-12-18_3396

Prajitura cu biscuiti si crema de mere

2016-11-30_3355Prajitura aceasta este extrem de simpla si nici nu este nevoie de ingrediente sofisticate. O poate pregati oricine, fie incepator, fie expert. Prajitura isi poate gasi locul si in meniul dumneavoastra de Craciun sau Revelion, mai ales daca nu aveti atat de mult timp liber pentru a sta in bucatarie.

In perioada urmatoare, voi incerca sa va ofer si alte retete potrivite pentru aceste sarbatori de iarna.

Pentru aceasta prajitura avem nevoie de:

  • 250-300 g biscuiti  (aprox 10-12 biscuiti pentru fiecare strat; prajitura are trei straturi de biscuiti si doua de crema)
  • 1,25 kg mere
  • 40 g amidon
  • 100 g zahar
  • 100 ml apa
  • 150 g unt
  • vanilie sau zahar vanilat
  • scortisoara macinata (optional)

Pentru glazura:

  • 100 g ciocolata neagra
  • 4 linguri lapte

Procedam astfel:

  • se spala si se curata merele de coaja si cotor
  • se rad merele pe razatoarea cu gauri mari
  • se pun intr-o cratita impreuna cu zaharul, aromele si amidonul dizolvat in prealabil in cei 100 ml apa
  • se pune cratita pe foc si se fierbe compozitia 5-8 minute de la primul clocot, amestecand continuu (timpul de fierbere depinde de cat de suculente sunt merele)
  • se ia cratita de pe foc, se adauga untul taiat cuburi si se amesteca pana la topirea si incorporarea acestuia
  • se lasa crema sa se raceasca
  • se imbraca o tava in folie alimentara lasand margini generoase pentru a putea acoperi prajitura
  • se aseaza un strat de biscuiti, apoi 1/2 crema racita, un strat de biscuiti, restul de crema
  • se impacheteaza prajitura si se da la rece pentru cateva ore (de preferat peste noapte)
  • se rastoarna prajitura pe un platou, indepartandu-se folia
  • se prepara glazura: ciocolata rupta bucati impreuna cu laptele se topeste la microunde sau pe baie de aburi
  • se intinde glazura pe prajitura si se lasa sa se intareasca (eu am tinut-o la frigider un pic)
  • se taie cu un cutit ascutit cu lama trecuta prin apa calda

Pofta buna !

2016-11-30_3357

 

Muschiulet de porc cu sos de ciuperci

2016-11-13_1404

Aceasta reteta este una dintre cele trei pregatite de mine duminica trecuta, pentru pranz. A fost o duminica a retetelor cehesti, bazate pe ciuperci. Pentru 3-4 persoane avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 2 bucati muschiulet de porc (cel subtire)
  • 500 g ciuperci, din care folosim doar palariile, feliate subtire
  • 2 linguri ulei de masline
  • o ceapa mica tocata marunt
  • 2-3 catei de usturoi
  • 1 lingurita maghiran uscat
  • 2 linguri patrunjel proaspat, tocat marunt
  • 250 ml vin alb sec
  • 2 linguri unt
  • 2 linguri faina
  • sare si piper proaspat macinat, dupa gust

Se procedeaza astfel:

  • se incalzeste cuptorul
  • incingem uleiul intr-o tigaie larga, la foc mediu
  • punem bucatile de muschi si le frigem pe toate partile, pana ce capata o culoare aurie
  • transferam carnea intr-o tava
  • reducem flacara aragazului si in aceeasi tigaie calim ceapa 2-3 minute, adaugam si usturoiul maruntit si gatim inca 2-3 minute
  • punem ceapa si usturoiul peste carne
  • adaugam in tigaie inca putin ulei, daca este nevoie si calim ciupercile 6-8 minute, apoi le adaugam peste carne
  • adaugam maghiranul, patrunjelul si piper proaspat macinat
  • adaugam vinul si punem tava la cuptor
  • gatim carnea 45 de minute, intorcand bucatile o data sau de doua ori si adaugand putina apa daca este necesar
  • cand carnea este aproape gata, incingem untul intr-o cratita la foc mic, adaugam faina si o rumenim foarte, foarte usor
  • scoatem tava cu carne din cuptor, asezam bucatile de carne pe un platou (sau intr-un alt vas)

2016-11-12_3323

  • adaugam sosul din tava si ciupercile in cratita, peste faina, adaugam si putina apa daca este necesar si fierbem cateva minute (sosul nu trebuie sa fie prea gros, dar nici subtire)

2016-11-12_3324

  • asezonam cu sare si piper, dupa gust
  • servim carnea cu sosul de ciuperci si cu piure (sau orice alta garnitura doriti).

Pofta buna !

 

Cozonac cu nuca (Paste 2016)

2016-04-30_3223

Hristos a Inviat !

Nu ne topim dupa el, dar parca nu e Paste sau Craciun daca nu miroase in casa a cozonac. Fiind in cautarea cozonacului perfect, am hotarat sa incerc reteta postata de Elena Lasconi, pe blogul ei. Am facut un singur cozonac, folosind 1/3 din cantitatile ingredientelor prezentate de ea. A iesit un cozonac urias si foarte bun.

Iata ce am folosit si cum l-am pregatit. Repet, cantitatile de mai jos sunt pentru un singur cozonac, dar mare.

Ingrediente:

pentru aluat

  • 700 g faina
  • 310 ml lapte caldut
  • 170 g zahar
  • 120 g unt
  • 33 g drojdie proaspata
  • 50 g stafide inmuiate putin in rom
  • 3 galbenusuri
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • alte arome (coaja rasa de lamiae, portocala)

pentru umplutura

  • 130 g nuca macinata
  • 130 g zahar
  • 30 g cacao
  • 3 albusuri
  • esenta rom

pentru uns

  • 1 galbenus
  • o lingurita miere
  • o lingurita ulei

Procedam astfel:

  • preincalzim cuptorul
  • tapetam tava cu hartie de copt
  • topim untul
  • separam albusurile de galbenusuri
  • peste galbenusuri presaram putina sare
  • incalzim usor laptele
  • cernem intr-un bol mare faina (eu am folosit vasul de la robotul meu Kitchen Aid) si facem o gropita in mijloc
  • intr-un bol mai mic amestecam drojdia cu 10 g de zahar pana se lichefiaza apoi adaugam 3/4 din cantitatea de lapte
  • compozitia de mai jos o punem in bolul cu faina, in centru si acoperim cu faina de pe margine; lasam la dospit, la loc cald, 30 de minute
  • intre timp frecam galbenusurile cu zaharul pana devin ca o crema, adaugam restul lapte, arome si stafide
  • compozitia se pune peste cea de faina cu drojdie
  • se incepe framantarea adaugand treptat untul topit, pana la incorporarea integrala
  • se lasa la dospit, la loc cald si ferit de curenti de aer, pana ce isi dubleaza volumul
  • albusurile se bat spuma cu zaharul, se adauga apoi cacaua, nuca si romul
  • aluatul se imparte in trei (daca este inca putin lipicios nu se adauga faina, ci mai degraba se lucreza cu mainile unse cu ulei); din fiecare bucata se intinde o foaie peste care se intinde 1/3 din compozitia de nuca; foaia se ruleaza si se procedeaza la fel si cu celelalte doua bucati de aluat; impletim cele trei rulori si asezam cozonacul in tava
  • se lasa la dospit 10-20 minute (depinde cat este de cald in bucatarie)
  • se unge cozonacul cu galbenus de oua amestecat cu o lingurita de miere si o lingurita de ulei

2016-04-29_3217

  • se coace aproximativ 50 minute la foc potrivit

Pofta buna !

2016-04-30_3222

Cornulete cu cascaval

IMG_3051

Ador saleurile sau saratele, orice nume si forma ar avea. Pentru acest Craciun am ales sa le dau forma unor cornulete. Eu le-am presarat cu mac, dar daca vreti il puteti incorpora in aluat sau puteti pune chimen. Oricum ar fi, va asigur ca vor disparea imediat.

Ingrediente:

  • 250 g smantana
  • 250 g unt (eu am folosit unt sarat marca “Deluxe” de la “Lidl”)
  • 300 g faina ( in functie de smantana s-ar putea sa fie necesar sa mai adaugati 1-2 linguri faina)
  • 125 g cascaval ras
  • 1 ou mic, pentru uns
  • chimen sau mac

Cum procedam:

  • se freaca untul cu smantana pana se obtine o pasta
  • se adauga cascavalul si apoi faina
  • se framanta un aluat care se tine la rece o zi (chiar doua daca se poate)
  • se intind cu sucitorul foi rotunde care se taie in raze
  • se ruleaza de la baza triunghiului
  • se ung cu ou si se presara cu mac
  • se aseaza in tava si se pun in frigider pt 15-20 minute
  • se coc apoi in cuptorul preincalzit, la foc potrivit

Pofta buna !

IMG_3058

IMG_3052

 

 

Biscuiti simpli

IMG_3036

Poate nu ati pregatit inca dulciurile cu care sa-l ospatati pe Mos Craciun, asa ca, va fac eu o propunere, cu reteta de mai jos:

Ingrediente:

  • 100 g unt
  • 140 g zahar
  • 2 oua
  • 100 ml lapte
  • 400 g faina (+ inca 2-3 linguri daca este necesar)
  • 1 plic zahar vanilinat
  • 1 plic praf de copt
  • coaja rasa de portocala si/sau de lamiae

Cum procedam:

  • se freaca spuma untul cu zaharul
  • se adauga ouale, zaharul vanilat, praful de copt stins cu lapte, aromele si la final faina
  • se framanta bine aluatul (daca este lipicios si prea moale, mai adaugati cate o lingura de faina)
  • se lasa sa stea o ora (cel putin) la frigider
  • se intinde o foaie de 1/2 cm grosime si se decupeaza cu diferite forme
  • se aseaza biscuitii in tava tapetata cu hartie copt si inainte de coacere tinem la frigider 15-20 minute
  • se coc in cuptorul preincalzit, la foc potrivit, pana devin aurii

Pofta buna !

IMG_3039

Rulouri din piept de curcan

Aceasta mini vacanta de 1 Decembrie, mi-a dat timpul necesar pentru a-mi rasfata, gastronomic, familia. Printre altele, am pregatit si aceste rulouri din piept de curcan, umplute cu bacon si ciuperci. Un deliciu !

2015-11-30_3016

Ingrediente necesare pentru 3 portii mari:

  • 3 bucati piept de curcan (cam de o palma si jumatate marime)
  • ciuperci conservate – 1 borcan mic
  • 200 g bacon, taiat cubulete
  • 1 ceapa mica
  • cativa catei de usturoi
  • 2 linguri crema de branza (gen Almette)
  • piper proaspat macinat si alte condiment, dupa gust

Mod de preparare:

  • batem bine fiecare bucata de carne in parte si asezonam cu putina sare si piper proaspat macinat
  • ungem fiecare bucata de carne cu cate un strop de ulei
  • calim bacon-ul, cu ciupercile, ceapa si usturoiul (toate taiate marunt)
  • la final adaugam 2 linguri crema de branza si omogenizam
  • repartizam uniform umplutura pe fiecare bucata de carne
  • rulam strans si legam fiecare rulou cu ata alimentara sau prindem cu scobitori

2015-11-29_3004

  • incingem cateva linguri de ulei, intr-o tigaie si rumenim putin rulourile, pe toate partile
  • le asezam apoi intr-o tava, adaugam cate putin din uleiul ramas in tigaie si un pahar de apa
  • dam tava la cuptor pana ce rulourile se rumenesc frumos
  • stropim din cand in cand rulourile cu sosul din tava
  • inainte de servire indepartam ata alimentara sau scobitorile

Pofta buna !

2015-11-30_3012