Cornulete cu dulceata de prune si nuca

2016-12-18_3395Daca vreti sa-i oferiti lui Mos Craciun ceva cu care sa-l convingeti sa va lase toate cadourile pe care le are in sac, atunci poate ar trebui sa incercati aceasta reteta de cornulete.

Ingrediente pentru o tava:

  • 14 linguri faina + inca 7 separat
  • 14 linguri ulei + inca 7 separat
  • 14 linguri apa calduta
  • sare – 1 varf de cutit
  • pentru umplutura: rahat sau gem sau dulceata amestecata cu nuca macinata

Procedam astfel:

  • intr-un bol se amesteca 14 linguri faina, 14 linguri apa calduta, 14 linguri ulei si sarea
  • se formeaza un aluat moale dar elastic, din care intindem cu mana o foaie dreptunghiulara
  • amestecam cele 7 linguri de faina cu 7 linguri de ulei si formam o pasta
  • intindem aceasta pasta pe foaia de aluat, rulam si punem la frigider 30 minute
  • scoatem aluatul din frigider si intindem foia pentru cornulete (fie intidem foaie rotunda si o taiem in raze, fie intindem foaia dreptunghiulara, impartim in fasii late si din fiecare fasie taiem triunghiuri)
  • punem umplutura la baza triunghiului si rulam catre varf
  • asezam cornuletele in tava tapetata cu hartie de copt si coacem la foc mediu, in cuporul preincalzit
  • tavalim cornuletele fierbinti prin zahat pudra

Pofta buna!

2016-12-18_3396

Cozonac cu nuca (Paste 2016)

2016-04-30_3223

Hristos a Inviat !

Nu ne topim dupa el, dar parca nu e Paste sau Craciun daca nu miroase in casa a cozonac. Fiind in cautarea cozonacului perfect, am hotarat sa incerc reteta postata de Elena Lasconi, pe blogul ei. Am facut un singur cozonac, folosind 1/3 din cantitatile ingredientelor prezentate de ea. A iesit un cozonac urias si foarte bun.

Iata ce am folosit si cum l-am pregatit. Repet, cantitatile de mai jos sunt pentru un singur cozonac, dar mare.

Ingrediente:

pentru aluat

  • 700 g faina
  • 310 ml lapte caldut
  • 170 g zahar
  • 120 g unt
  • 33 g drojdie proaspata
  • 50 g stafide inmuiate putin in rom
  • 3 galbenusuri
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • alte arome (coaja rasa de lamiae, portocala)

pentru umplutura

  • 130 g nuca macinata
  • 130 g zahar
  • 30 g cacao
  • 3 albusuri
  • esenta rom

pentru uns

  • 1 galbenus
  • o lingurita miere
  • o lingurita ulei

Procedam astfel:

  • preincalzim cuptorul
  • tapetam tava cu hartie de copt
  • topim untul
  • separam albusurile de galbenusuri
  • peste galbenusuri presaram putina sare
  • incalzim usor laptele
  • cernem intr-un bol mare faina (eu am folosit vasul de la robotul meu Kitchen Aid) si facem o gropita in mijloc
  • intr-un bol mai mic amestecam drojdia cu 10 g de zahar pana se lichefiaza apoi adaugam 3/4 din cantitatea de lapte
  • compozitia de mai jos o punem in bolul cu faina, in centru si acoperim cu faina de pe margine; lasam la dospit, la loc cald, 30 de minute
  • intre timp frecam galbenusurile cu zaharul pana devin ca o crema, adaugam restul lapte, arome si stafide
  • compozitia se pune peste cea de faina cu drojdie
  • se incepe framantarea adaugand treptat untul topit, pana la incorporarea integrala
  • se lasa la dospit, la loc cald si ferit de curenti de aer, pana ce isi dubleaza volumul
  • albusurile se bat spuma cu zaharul, se adauga apoi cacaua, nuca si romul
  • aluatul se imparte in trei (daca este inca putin lipicios nu se adauga faina, ci mai degraba se lucreza cu mainile unse cu ulei); din fiecare bucata se intinde o foaie peste care se intinde 1/3 din compozitia de nuca; foaia se ruleaza si se procedeaza la fel si cu celelalte doua bucati de aluat; impletim cele trei rulori si asezam cozonacul in tava
  • se lasa la dospit 10-20 minute (depinde cat este de cald in bucatarie)
  • se unge cozonacul cu galbenus de oua amestecat cu o lingurita de miere si o lingurita de ulei

2016-04-29_3217

  • se coace aproximativ 50 minute la foc potrivit

Pofta buna !

2016-04-30_3222

Cornulete cu rahat

2014-12-23_2085

De multa vreme sunt in cautarea unei retete de cornulete care sa ti se topeasca in gura, care sa te faca sa nu te mai poti opri, pana ce nu dai gata si ultima farama. Reteta pe care o s-o cititi in cele ce urmeaza este, in acest moment, reteta perfecta. Multumesc Ioana !

Ingrediente:

  • 200 g untura
  • 460 g faina
  • 2 pliculete praf de copt
  • 2 linguri otet
  • 10 lingui apa
  • zahar pudra
  • rahat sau ce umplutura doriti

Cum procedam:

  • Se freaca untura cu praful de copt stins cu otet si apa pana compozitia e omogena si arata ca o maioneza
  • Se aduga faina si se framanta pana cand aluatul devine omogen.
  • Impartim aluatul in 4 bucati.
  • Din fiecare bucata intindem o foaie subtire, rotunda, pe care o taiem in raze
  • Pe fiecare triunghi format asezam la baza umplutura si rulam inspre varf
  • Asezam cornuletele in tava unsa tapetata cu hartie de copt
  • Dam la cuptor la 180C pentru 30 minute. Cornuletele nu trebuie sa se rumeneasca.
  • Le scoatem din cuptor si le trecem fierbinti prin zahar pudra vanilat.

Succes si pofta buna !

2014-12-23_2089

Turta dulce

Maine, la mine in bucatarie va fi o adevarata sesiune de copt. Voi coace turta dulce, saratele si cornulete cu nuca. Toate aluaturile au fost pregatite din timp si au stat in congelator. Daca vreti sa faceti si voi turta dulce, iata reteta:

Ingrediente:

  • 250 ml miere
  • 70 g unt
  • 50 g nuca macinata
  • 70 g zahar pudra
  • un praf de sare
  • 2 lingurite scortisoara
  • 300 g faina
  • coaja rasa de la o portocala
  • 1 lingurita praf de copt
  • pentru glazura: 130 g zahar, sucul de lamaie, décor din zahar

Mod de preparare:

  • se topeste mierea cu coaja de portocala si untul
  • se adauga zaharul pudra si mirodeniile
  • se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si nuca
  • se framanta aluatul si se da la rece cel putin o ora
  • se intinde o foaie de aluat si se decupeaza formele dorite
  • se aseaza turta dulce in tava tapetata cu hartie
  • se coc 15 minute
  • se racesc bine
  • se prepara glazura din zahar pudra amestecat cu suc de lamaie
  • se unge turta dulce cu aceasta glazura si se presara decorul
  • se lasa sa se usuce complet inainte de a fi servite

Pofta buna si Sarbatori Fericite !

2013-12-23_0906

Button cookies

Pentru acesti biscuiti aveti nevoie de urmatoarele:

– 250 g unt; 75 g zahar; 35 g faina de orez; 335 g faina de grau

Procedati astfel:

– se mixeaza bine untul cu zaharul, apoi se adauga faina

– se framanta aluatul si se intinde o foaie cu grosime de 1 cm

– taiem discuri de diferite marimi si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt

– cu dopul unei sticle apasam in centrul fiecarui disc, astfel incat sa se formeze o adancitura

– gaurile nasturilor se fac cu o scobitoare

– se presara zahar peste bscuiti si se dau la cuptor 30 de minute

Succes !

Craciun 2016:

2016-12-24_3399