Somon marinat si pregatit la cuptor

2016-11-20_3347

Reteta este dintr-o carte cu preparate specifice Cehiei. Avand in vedere ca suntem in postul Craciunului si ca in multe duminici se poate consuma peste, sper ca reteta aceasta sa va inspire.

Ingrediente pentru trei portii:

  • 3 bucati file de somon (250 g/bucata)
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 lamaie
  • 2 linguri marar proaspat, tocat marunt
  • 3 cepe mici, taiate fin
  • 2-3 catei de usturoi, zdrobiti
  • sare si piper dupa gust

Procedam astfel:

  • se spala fileurile de somon si se tamponeaza cu prosoape de hartie
  • se asezoneaza cu sare si piper proaspat macinat
  • se aseaza fileurile intr-un vas de sticla
  • separat se amesteca uleiul cu sucul de lamaie, mararul, ceapa si usturoiul
  • se toarna marinada peste peste

2016-11-20_3342

  • se acopera vasul si se pune in frigider 1 ora
  • se gateste pestele la cuptor punand si cate 1-2 linguri de marinada peste fiecare bucata

Pofta buna!

2016-11-20_3345

Somon la cuptor

Mie-mi place pestele foarte mult, cu sau fara oase…nu conteaza, peste sa fie !Pentru sot si copil, pestele trebuie sa fie absolut fara niciun os. Cred ca din acest motiv, cel mai des gatesc somon. De aceasta data am ales sa il pregatesc astfel:

  • am uns fiecare bucata de peste cu putin ulei (doar pe partea cu carne si pe piele)
  • am stropit bucatile cu zeama de lamiae si apoi cu vin alb
  • am asezonat bucatile su sare, piper si cimbru
  • le-am tinut la frigider, astfel pregatite, o noapte
  • am pus hartie de copt in tava si am stropit-o cu foarte putin ulei
  • am asezat bucatile de peste cu pielea in jos
  • am dat tava la cuptor (incins in prealabil) pana cand pestele s-a rumenit frumos, pe toate partile

Pofta buna !

2013-09-22_0166

 

Somon fume cu verdeturi si maioneza

Pentru acest antreu avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 15o g somon fume
  • 2-3 fire ceapa verde
  • 2 fire usturoi verde
  • cateva fire marar
  • 2 linguri maioneza
  • sare si piper, dupa gust
  • zeama de lamiae

Procedam astfel:

  • taiem somonul cubulete
  • taiem ceapa, usturoiul si mararul marunt
  • stropim bucatile de somon cu zeama de lamie, adaugam verdeturile, maioneza, sare, piper si omogenizam
  • servim pe paine prajita sau proaspata

Pofta buna !

2013-05-03_0577 2013-05-03_0584

 

Somon la cuptor cu ierburi aromate

Somonul este pestele preferat, la noi in familie. Mi ales file-ul pentru ca nu are oase ! Am cumparat din Piata Domenii (poate cineva sta prin zona) un file foarte frumos si foarte, foarte proaspat. L-am spalat, l-am sters cu prosoape de hartie, l-am uns cu putin ulei, zeama de lamaie si l-am asezonat cu:

  • sare
  • piper proaspat macinat
  • tarhon uscat, maruntit
  • busuioc uscat, maruntit
  • cimbru uscat, maruntit
  • usturoi granulat

L-am tinut la frigider, in vas acoperit, o noapte. A doua zi l-am bagat la cuptor, intr-o tava, pe hartie de copt, pana s-a rumenit si a capatat o culoare rumen-aurie. Din cand in cand am uns suprafata cu sosul format in tava.

Pofta buna !

 

 

Salata de cartofi cu somon fume

Reteta este inspirata din Good Food. Eu i-am mai adaugat, insa, cateva ingrediente. O vom servi la micul dejun, dar este destul de potrivita si pentru cina.

Ingrediente:

  • cartofi fierti in coaja (am folosit 2 cartofi mari si 6 micuti)
  • 3 legaturi ceapa verde
  • 150 g somon fume
  • cateva oua de prepelita, fierte
  • cateva fire de marar

Pentru dressing:

  • 150 g iaurt gras
  • 3 linguri smantana
  • 2 linguri maioneza cu usturoi (reteta aici)
  • 3 lingurite mustar de Dijon
  • 2 lingurite tarhon uscat
  • sare si piper, dupa gust

Procedam astfel:

  • curatam cartofii de coaja si-i taiem cuburi
  • spalam si curatam ceapa verde, o tocam marunt si o adaugam peste cartofi
  • taiem somonul fasii si-l adaugam peste cartofi
  • tocam mararul marunt si-l adaugam peste cartofi
  • adaugam ouale de prepelita intregi sau taiate in jumatate
  • preparam dressing-ul, amestecand toate ingredientele necesare
  • punem dressing-ul peste salata si amestecam
  • mai adaugam sare si piper proaspat macinat, daca este cazul
  • dam salata putin la rece, pentru ca aromele sa se intrepatrunda

Pofta buna !

 

 

Aperitiv cu crema de branza si somon fume

Acest aperitiv eu l-am pregatit pentru masa de Revelion. Este foarte usor de preparat si foarte gustos.

Aveti nevoie de:

– cateva felii de paine toast (eu am folosit 8 felii); 400 g crema de branza; 200 g somon afumat; 50 g smantana; 1 plic gelatina; marar

Procedam astfel:

– asezam intr-o tava patrata folie alimentara si punem 4 felii de paine

– taiem somonul marunt, la fel si mararul

– hidratam gelatina in cateva linguri de apa, apoi o topim pe baie de abur

– amestecam crema de branza cu smantana, somonul, mararul, gelatina, sare si piper

– turnam compozitia peste feliile de paine din tava, iar deasupra punem alte patru felii

– infoliem si dam la rece, pentru cel putin o ora

– taiem cubulete si servim

Pofta buna !