Somon marinat si pregatit la cuptor

2016-11-20_3347

Reteta este dintr-o carte cu preparate specifice Cehiei. Avand in vedere ca suntem in postul Craciunului si ca in multe duminici se poate consuma peste, sper ca reteta aceasta sa va inspire.

Ingrediente pentru trei portii:

  • 3 bucati file de somon (250 g/bucata)
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 lamaie
  • 2 linguri marar proaspat, tocat marunt
  • 3 cepe mici, taiate fin
  • 2-3 catei de usturoi, zdrobiti
  • sare si piper dupa gust

Procedam astfel:

  • se spala fileurile de somon si se tamponeaza cu prosoape de hartie
  • se asezoneaza cu sare si piper proaspat macinat
  • se aseaza fileurile intr-un vas de sticla
  • separat se amesteca uleiul cu sucul de lamaie, mararul, ceapa si usturoiul
  • se toarna marinada peste peste

2016-11-20_3342

  • se acopera vasul si se pune in frigider 1 ora
  • se gateste pestele la cuptor punand si cate 1-2 linguri de marinada peste fiecare bucata

Pofta buna!

2016-11-20_3345

Salau fiert cu cartofi natur si maioneza

2015-09-27_2934

Va place pestele ? Cautati o reteta simpla, rapida si delicioasa? O puteti incerca pe aceasta. Se pregateste rapid, se poate aranja si prezenta frumos pe platou, este usor digerabila si perfecta, zic eu, pentru postul Craciunului (nu mai e foarte , exceptand maioneza.

Ingrediente pentru trei persoane:

  • 3 bucati salau intreg, proaspat
  • cartofi
  • maioneza
  • usturoi (optional)
  • sare, boabe de piper, foi de dafin

Cum procedam:

  • pestele se curata de intestine si se spala bine (eu am preferat sa-i indepartez capul)
  • se curata cartofii de coaja, se taie cubulete
  • se prepara o maioneza din 2 galbenusuri (eu am pus in maioneza si cativa catei de usturoi trecuti prin presa)
  • punem la fiert salaul (apa cat sa-l acopere) si adaugam sare, boabe de piper si frunze de dafn – este gata repede, fierbeti-l la foc mic
  • separat punem la fiert cartofii in apa cu sare
  • cand pestele este gata se scoate cu grija din apa si se aseaza pe platou (eu am indepartat pielea, sira si alte oscioare ca sa poata fi mancat mai usor, insa este mult mai aspectuos sa-l puneti intreg)
  • alaturi pe platou asezam cartofii scursi
  • se serveste cu maioneza

Pofta buna !

2015-09-27_2935

Balik Ekmek

Cine nu a calatorit pana acum in Istanbul, dar doreste sa o faca, trebuie sa incerce neaparat acest sandwich. Il va putea savura pe barcile plutitoare din Eminonu sau in restaurantele de sub Podul Galata. Pentru aceia care au fost in Istanbul, au gustat acest sandwich si viseaza la aroma lui, va ofer aceasta reteta.

Ingrediente pentru 3 portii:

  • 3 chifle mari
  • 2 bucati macrou (proaspat de preferinta)
  • o ceapa rosie
  • o rosie mai mare
  • cateva frunze de salata verde
  • 4 -5 castraveti murati (nu foarte mari)
  • ulei de masline
  • sare, piper, mirodenii

Procedam astfel:

  • indepartam capul si coada de la cei doi pesti
  • curatam si spalam pestele
  • taiem fiecare bucata de peste in doua, pe lung
  • indepartam cu grija sira spinarii si toate oscioarele
  • asezonam fiecare bucata cu sare, piper, condiment pentru peste
  • stropim bucatile cu putin ulei de masline
  • punem pestele pe o farfurie, acoperim cu folie alimentara si dam la rece pentru cateva ore
  • intre timp taiem rosia cubulete (eliminam miezul cu seminte), castravetele cubulete si ceapa marunt
  • amestecam toate cele trei ingrediente, adaugand putin ulei de masline si piper proaspat macinat

2015-01-24_2143

  • frigem pestele pe grill sau intr-o tigaie non-aderenta (la un moment dat vom putea indeparta cu usurinta pielea)

2015-01-24_2146

2015-01-24_2148

  • taiem chiflele in doua si le rumenim usor (doar pe partea taiata) intr-o tigaie sau grill
  • asezam pe cate o jumatate de chifla pestele rumenit, deasupra punem 2 linguri din amestecul de rosii/ceapa/castraveti, apoi cateva fire de salata verde, acoperim cu cealalta jumatate de chifla si putem servi

2015-01-24_2152

2015-01-24_2153

2015-01-24_2154

2015-01-24_2155

Pofta buna !

 

 

Salata de ton cu ceapa rosie si castraveti acri

Salata clasica de ton cu porumb este preferata copilului. De data aceasta insa, i-am propus o alta combinatie. A declarat ca este mult mai buna si mai gustoasa, decat reteta cu porumb.

Ce ne trebuie:

  • 2 conserve ton in suc propriu
  • o ceapa rosie mica
  • castraveti murati
  • o lingura maioneza

Cum procedam:

  • scurgem tonul bine de tot
  • tocam marunt ceapa rosie
  • taiem cubulete castravetele murat si-l stoarcem bine
  • amestecam intr-un bol tonul, ceapa, castravetii si maioneza
  • adaugam sare, daca mai este nevoie si piper proaspat macinat
  • punem salata la rece pentru o ora, apoi putem servi

Pofta buna !

2015-01-17_2140

Salata de ou cu ton

Uneori suntem in pana de idei, de cele mai multe ori, insa, suntem in criza de timp si ne confruntam cu o mare problema: “ce mai servim la micul dejun?”.

Va vin in ajutor cu aceasta reteta, la care ingredientele sunt la indemana oricui. Ne trebuie doar:

  • 4 oua fierte tare
  • 1 conserva ton maruntit, in suc propriu
  • 3-4 castraveciori murati
  • cateva felii de gogosar murat
  • 1 lingura mustar
  • 1 lingura ulei
  • sare si piper dupa gust

Cum se face ?

  • ouale fierte se curata de coaja si se dau pe razatoarea cu ochiuri mari
  • se scurge tonul de suc si se adauga peste oua
  • se toaca marunt castravetii si gogosarii (se storc putin pentru a se elimina excesul de lichid) apoi se adauga peste restul ingredientelor
  • din mustarul amestecat cu ulei (adaugat cate putin) se face un sos, care se adauga la salata
  • se amesteca toate ingredientele pana se omogenizeaza, se adauga sare si piper dupa gust

Pofta buna !

2014-02-15_0407

Minirulade cu crema de branza si somon fume

La orice masa, fie festiva, fie nu, fie buffet suedez sau nu, antreurile sunt pionii principali. Azi va prezint un antreu savuros si extrem de simplu de preparat. Sunt convinsa ca o sa va placa.

Ingrediente:

  • cateva felii de paine toast neagra (fara coaja)
  • crema de branza (Almette, Philadelphia, etc)
  • somon fume
  • fasii de gogosar murat (sau castravete)
  • piper proaspat macinat

Mod de preparare:

  • fiecare felie de paine se aseaza pe folie alimentara
  • intindem putin cu sucitorul, fiecare felie de paine
  • punem un strat de crema de branza (stratul sa nu fie gros) si presaram piper proaspat macinat
  • peste crema de branza punem fasii de somon fume
  • la una din marginile fiecarei felii de paine, punem fasii de gogosar murat
  • rulam strans, ajutandu-ne de folie
  • impachetam fiecare rulada in folie alimentara si punem la frigider pentru cateva ore
  • despachetam rulourile, taiem felii si servim

Pofta buna !

2013-12-29_0156

2013-12-29_0158

2013-12-29_0159

2014-01-01_0195 copie

Macrou afumat cu ceapa si gogosar

Acest antreu il vom servi, printer altele, in ziua de Craciun. Se pregateste foarte repede si usor.

Ingrediente:

  • 1 macrou afumat
  • otet de la gogosari
  • cateva bucati de gogosar murat
  • o ceapa rosie

Mod de preparare:

  • se taie ceapa rondele subtiri, se pune intr-un vas si se acopera cu otet de la gogosari
  • se lasa asa 5-10  minute
  • se curata macroul de oase si piele, se rupe in bucati
  • se taie gogosarul bucatele
  • intr-un castron se pune macroul, ceapa stoarsa, bucatile de gogosar si doua lingurite de otet de la gogosar
  • se amesteca si se tine putin la rece, inainte de a se servi

Pofta buna si Craciun Fericit !

2013-12-23_0930