Supa de ciuperci (reteta ceheasca)

2016-11-13_3339

M-am intors la cea mai noua preferinta culinara si anume bucataria ceheasca. Mi-am comandat de pe www.bookdepository.com cartea The best of Czech cooking. Am primit-o zilele trecute, motiv pentru care in week-end, cand suntem toti la masa, am pregatit trei retete, din ea.

Prima dintre ele este Supa de ciuperci. Pentru 4 portii avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 500 g ciuperci (am folosit champignon brune, doar palarii) feliate subtire
  • 3 linguri unt
  • o ceapa medie, tocata marunt
  • 1500 ml supa de legume
  • 3 linguri rase, cu faina
  • 1/2 lingurita chimen macinat
  • 200 ml smantana (am folosit samantana de gatit La Dorna)
  • 1 galbenus
  • sare si piper dupa gust
  • patrunjel proaspat tocat

Procedam astfel:

  • curatam si spalam ciupercile
  • le feliem subtire
  • intr-o oala pentru supa, incalzim 2 linguri de unt la foc maricel
  • adaugam ciupercile si le frigem pana la momentul in care incep sa isi lase sucul, moment in care lescoatem din oala
  • reducem flacara la mediu, adaugam restul de unt si ceapa tocata marunt
  • calim ceapa pana devine aurie
  • adaugam faina si gatim 2 minute
  • adaugam supa fierbinte si amestecam bine (e mai indicat sa folositi un tel para, in acest moment)
  • adaugam ciupercile si chimenul macinat
  • aducem la punctul de fierbere, reducem apoi flacara si continuam fierberea (oala sa fie partial acoperita) apox 40-45 de minute
  • indepartam oala de pe flacara
  • amestecam smantana cu galbenusul si punem amestecul in supa
  • adaugam patrunjel tocat marunt, sare si piper dupa gust
  • acoperim oala si servim supa dupa cateva minute

Pofta buna!

Drob de ciuperci

2016-09-19_0984

Ce sa mai servim la micul dejun ? Dar la cina? Mezelurile nu sunt sanatoase, oua nu putem manca in fiecare zi, branza nu face parte dintre preferinte, laptele nici atat, iaurt…din cand in cand..si tot asa. Ce-i de facut ? Ce zceti de un drob de ciuperci ? Hranitor, consistent, poate fi servit la micul dejun, dar si la cina. Se prepara repede si usor.

Eu am folosit urmatoarele ingrediente:

  • un borcan mare ciuperci conservate
  • ceapa uscata sau verde (de data aceasta am folosit o ceapa uscata, de marime medie)
  • marar si patrunjel dupa gust (am folosit 2 legaturi de marar si una de patrunjel – cu mentiunea ca nu erau foarte “stufoase” )
  • 3 oua
  • sare si piper dupa gust

Procedam astfel:

  • scurgem ciupercile de zeama din conserva (am folosit zeama la o supa crema)
  • tocam ciupercile marunt si le punem intr-un bol
  • tocam ceapa marunt si o calim usor intr-o lingura de ulei
  • tocam verdeata marunt
  • amestecam ciupercile cu ceapa calita, verdeata, ouale, sare si piper
  • punem compozitia intr-un vas ce poate fi introdus in cuptor si coacem pana ce drobul nostru se “leaga” si se rumeneste frumos

Pofta buna !

2016-09-19_0985

2016-09-19_0987

 

Tarta cu cartofi si carne de pui

2015-09-06_2922

Am facut in urma cu ceva timp aceasta tarta, intr-una din zilele foarte calduroase, din dorinta de a servi ceva usor, duminica , la un pranz in familie. Daca va tenteaza, atunci spor la treaba !

Ingrediente:

  • 5 cartofi medii
  • 1 bucata piept de pui fiert/gratar/rotisor
  • 150 g cascaval ras
  • ciuperci proaspete (eu am folosit piciorusele de la 500 g ciuperci champignon)
  • 1 ceapa
  • 2-3 catei de usturoi
  • 1 legatura marar
  • 4-5 oua
  • sare si piper dupa gust

Cum procedam:

  • fierbem cartofii in coaja, ii curatam si-i taiem cubulete
  • calim ciupercile taiate marunt cu ceapa si usturoiul
  • amestecam cartofii cu ciupercile, carnea taiata bucatele, cascavalul ras, mararul tocat marunt, ouale usor batute, sare si piper
  • tapetam o tava rotunda diametru 28 cm) cu hartie de copt si repartizam compozitia uniform
  • coacem tarta in cuptorul preincalzit, pana ce se rumeneste frumos

Pofta buna !

2015-09-05_2916

2015-09-05_2918

2015-09-06_2920

 

Ciuperci scazute la cuptor

Aceasta garnitura este potrivita oricarei fripturi. Se prepara foarte usor si nu necesita multa atentie din partea celui care o pregateste. A fost excelenta langa friptura de miel, impreuna cu o mazare trasa in unt si aromatizata cu putin usturoi.

Ingrediente:

– 2 pachete ciuperci congelate

– 1-2 catei de usturoi

– ulei de masline

– sare dupa gust

Procedam astfel:

– incalzim cuptorul

– tapetam tava cu hartie de copt

– punem ciupercile in tava

– punem din abundenta ulei de masline

– adaugam sare dupa gust

– dam tava la cuptor si tinem pana ce scade toata zeama lasata de ciuperci

– din cand in cand amestecam

– la final adaugam usturoi pisat

* Daca folosim ciuperci proaspete, le curatam, le taiem felii, le punem in tava, adaugam uleiul de masline si o cescuta cu apa. Mai departe preparam in acelasi mod.

Pofta buna !

2015-04-11_2299

2015-04-11_2302

 

Muschi de porc haiducesc

Daca doriti pentru masa de duminica o reteta rapida dar foarte gustoasa, trebuie sa incercati sa pregatiti acest “Muschiulet haiducesc”. Daca pregatiti alaturi si o mamaliguta si cativa castraveciori murati, succesul va fi garantat.

Ingrediente:

  • 1 muschiulet de porc
  • 1 conserva ciuperci taiate
  • o mana de masline ( eu am folosit kalamata fara sambure)
  • o conserva rosii taiate (am folosit Cirio cu busuioc)
  • o ceapa
  • 1 polonic supa de carne sau zarzavat (puteti pune si apa, daca nu aveti supa)
  • 1 lingura mustar
  • sare, piper, cimbru dupa gust

Procedam astfel:

  • taiem muschiuletul de porc in cuburi
  • calim carnea intr-o lingura de ulei, apoi o scoatem pe o farfurie
  • in grasimea ramasa calim ceapa putin, adaugam ciupercile si calim inca 5 minute
  • adaugam rosiile si un polonic de supa
  • punem capacul si lasam sa fiarba, la foc mic 11 minute
  • adaugam mustarul si carnea, maslinele si fierbem inca 10-15 minute
  • asezonam cu sare, piper, cimbru

Pofta buna !

2013-10-05_0293

2013-10-05_0295