Prajitura cu biscuiti si crema de banane

2017-01-01_3417

Pentru crema acestei prajituri sunt necesare banane foarte coapte. Destul de des ne gasim in postura de a avea in fructiera cateva banane prea coapte ca sa mai fie mancate de vreun membru al familiei. Putem salva aceste banane pregatind o prajitura .

Ingrediente:

  • pentru “foi”: 50-60 biscuiti simpli
  • 4 oua
  • 250 g zahar pudra
  • 3-4 banane coapte
  • 150 g unt
  • sucul si coaja de la o lamaie
  • 40 g amidon
  • pentru glazura: 100 g ciocolata amaruie si 4 linguri lapte

Mod de preparare:

  • se freaca bine ouale cu zaharul intr-un vas ce poate fi folosit pe baie de aburi
  • bananele se paseaza intr-un piure fin, se incorporeaza amidornul si se adauga la compozitia de mai sus
  • se tine pe baie de abur pana se ingroasa (Atentie sa nu fiarba)
  • compozitia se raceste putin apoi se incorporeaza untul putin cate putin

Asamblare prajitura:

  • imbracam tava in care vom pune prajitura in folie alimentara (cu generozitate, astfel incat sa avem cu ce impacheta prajitura la final)
  • asezam un strat de biscuiti, un strat de crema, un strat de biscuiti, un strat de crema si la final un strat de biscuiti
  • impachetam prajitura in folie si o bagam la rece pentru cateva ore bune (ideal ar fi peste noapte)
  • pentru a glazura prajitura procedam ca aici

Pofta buna!

2017-01-01_3415

Prajitura cu crema de ciocolata

Pentru ninsoarea care a fost in week-end, o prajitura cu ciocolata a fost sursa optima de energie, ce ne-a fost necesara in manuirea lopetilor, ca doar asa ne-am putut deszapezi strazile….doar nu credeti ca impozitele pe care le platim la primarie, ne dau dreptul sa speram, ca vom vedea vreun utilaj, cat de mic, pe stradutele noastre. Nu! Nicidecum! Pentru noi, exista doar obligativitatea de a plati impozite, dar fara a cere edililor ceva, la schimb.

Sa trecem, totusi la prajiturica noastra.

Daca va ganditi sa o pregatiti iata ce va trebuie (pentru o tava de 23 cm/28 cm):

  • aproximativ 42 biscuiti (eu am folosit biscuiti cu scortisoara)
  • 750 ml lapte
  • 4 linguri amidon
  • 3 linguri cacao
  • 3 linguri zahar
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 100 g unt

Procedam astfel:

  • se amesteca laptele cu amidonul, cacaua si zaharul
  • se pune craticioara pe foc si o data ce laptele s-a incalzit se adauga si ciocolata
  • se fierbe compozitia la foc mic sau bain-marie, amestecand continuu, pana se ingroasa
  • se pune o folie alimentara pe suprafata cremei, ca sa nu se formeze pojghita si se lasa sa se racoreasca
  • cand crema este calduta, inca, se incorporeaza cu grija untul
  • se aseaza in tava un rand de biscuiti, un rand de crema, un rand de biscuit, din nou un rand de crema si la final ultimul rand de biscuiti
  • dam prajitura la rece pentru cateva ore (eu de obicei las prajitura la rece peste noapte)
  • taiem prajitura, o pudram cu zahar si o putem servi

Pofta buna !

2014-01-27_0291

Prajitura cu crema de lamaie

Ador aroma de lamaie! Imi plac dulciurile cu crema de lamaie, imi place inghetata de lamaie, siropul, jeleul, limonada. Zilele acestea mi-a incoltit ideea de a pregati in week-end prajitura “Alba ca zapada”. Timpul necesar pregatirii foilor, nu l-am avut si am ales sa folosesc straturi de biscuiti.

Ingrediente pentru o tava de 23 x 28 cm:

  • 45 biscuiti petite burre
  • 750 ml lapte
  • 5 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • 2 linguri faina
  • 150 g unt la temperature camerei
  • sucul de la doua lamai
  • coaja rasa de la o lamaie

Procedam astfel:

  • punem laptele intr-o craticioara adanca
  • adaugam zaharul si amestecam cu telul (ca sa se topeasca putin)
  • incorporam amidonul
  • incorporam faina, amestecand bine pentru a nu se forma cocoloase
  • punem la fiert, in bain-marie sau pe flacara foarte mica, amestecand continuu
  • fierbem pana ce compozitia se ingroasa bine
  • lasam crema sa se racoreasca (pentru a nu se forma crusta la suprafata, acoperim crema cu folie alimentara – vreau sa spun ca punem folia direct pe crema)
  • cand crema este usor calduta incorporam, treptat, untul, sucul si coaja de lamaie
  • asezam in tapa un strat de biscuiti, peste care punem un strat de crema, apoi unul de biscuiti, apoi unul de crema si la final, inca un strat de biscuiti
  • acoperim tava cu un prosop curat si dam la frigider pentru o noapte
  • in ziua urmatoare, taiem prajitura, pudram cu zahar si ….Pofta buna !!

2014-01-18_0264

2014-01-18_0265

2014-01-18_0268

2014-01-18_0269

si o poza facuta de copil:

2014-01-18_0274

 

 

 

 

Prajitura cu biscuiti si jeleu de piersici

Reteta aceasta am descoperit-o aici. Este un site care m-a fascinat cu retetele pe care le prezinta. Pentru traducere am folosit google translate, dar din turca in engleza (rezultatul este mai coerent decat turca/romana). Fata de reteta originala, am dublat cantitatile la crema alba si am folosit biscuiti (in trei straturi) in loc de piscoturi.

Ingrediente:

  • un pachet biscuiti (40 bucati)
  • pentru jeleul de piersici: 1 borcan compot de piersici; 2 linguri amidon
  • pentru crema alba: 1200 ml lapte; 6 linguri faina; 3 linguri amidon; 200 g zahar; 300 g crema branza; 100 g unt; o pastaie vanilie

Se procedeaza astfel:

  • mixam intr-un bol crema de branza cu untul
  • punem la fiert 900 ml lapte, impreuna cu pastaia de vanilie (spintecata pe lung)
  • intr-un bol amestecam 300 ml lapte rece, faina, amidonul, zaharul
  • cand laptele incepe sa fiarba, eliminam pastaia de vanilie si adaugam mixul de lapte/faina/amidon
  • fierbem pana ce crema se ingroasa ca o budinca, amestecand continuu
  • cand crema este usor calduta, incoporam cu grija mixul de unt/crema de branza
  • asezam in tava un rand de biscuiti, punem deasupra o treime din crema, un rand de biscuiti, un rand de crema, un rand de biscuiti si restul de crema
  • dam prajitura la rece
  • pregatim jeleul astfel: mixam piersicile (cu tot cu suc) transformandu-le in piure; amestecam piureul cu amidonul; fierbem la foc mic, amestecand cintinuu, pana ce se ingroasa
  • racorim usor jeleul, apoi il turnam pe prajitura, uniformizam si dam din nou la rece, pentru cateva ore
  • taiem si servim

Pofta buna !

2013-11-08_0560

2013-11-08_0562

2013-11-08_0566