Carnati de casa

2016-12-18_3391Cred ca nu exista Craciun autentic romanesc fara carnati de casa, proaspeti sau afumati. De cativa ani si noi facem carnati in casa, chiar daca stam la bloc si nu avem conditii pentru a-i afuma sau a-i tine la vant. Congelarea este metoda prin care-i pastram.

Ingrediente pentru aprox 10 m:

  • 3 kg spata de porc
  • 3 kg fleica porc
  • usturoi – eu am pus cateva capatani, cred ca vreo 3-4, dar depinde de gustul fiecaruia
  • sare – dupa gust
  • piper – dupa gust
  • boia dulce sau iute – dupa gust
  • cimbru – dupa gust
  • alte condimente – dupa preferinta fiecaruia (eu am folosit cam 8 grame mix din piper, coriandru, ienibahar si ienupar)
  • mate de porc 10 m

Procedam astfel:

  • spalam carnea si o tocam
  • pisam bine usturoiul ca pentru mijdei si amestecam cu 4-5 linguri de apa
  • carnea trebuie sa o punem intr-un vas adanc (lighean)
  • adaugam sare (din aproape in aproape – punem mai intai o lingura de sare si amestecam bine, apoi mai punem 2-3 lingurite, amestecam foarte bine, gustam si stabilim cat mai este necesar, si tot asa…)
  • adaugam si condimentele (procedam la fel ca la sare)
  • carnea trebuie framantata foarte bine (o ora), compozitia sa devina legata
  • testam gustul facand mici chiftlute pe care le prajim si le gustam
  • dam carnea la rece cateva ore (de obicei eu o pregatesc seara si facem carnatii a doua zi dimineata)
  • matele se spala bine, se imbraca usor buza tevii astfel incat jetul de apa sa patrunda in interior (asa vedem si daca vreunul este spart)
  • umplerea se face folosind masina de tocat sau aparatul special pentru carnati.
  • se zvanta (daca exista posibilitatea), se afuma daca se poate sau se portioneaza si congeleaza imediat.

Succes si pofta buna !