Gogosari in otet

Am vazut, azi, in piata , ca pretul gogosarilor a mai scazut. Daca nu ati pus inca gogorasi, la murat, pentru iarna, poate ca acum e momentul.

Ingrediente:

  • 2 kg gogosari
  • 750 ml otet
  • 1 l apa
  • boabe mustar
  • boabe piper
  • foi de dafin
  • marar uscat
  • hrean
  • frunze telina
  • cativa catei de usturoi
  • sare (o lingura plina la fiecare litru)
  • zahar (o lingura rasa la fiecare litru)

Cum procedam:

  • facem o saramura din apa, otet, sare, zahar
  • spalam gogosarii, indepartam cotoarele si semintele
  • taiem gogosarii in bucati
  • punem in borcane boabe de mustar, boabe de piper, foi de dafin, marar uscat, feliile de gogosar, hrean, iar la suprafata frunze de telina
  • turnam saramura pete gogosari
  • inchidem borcanele ermetic, si le lasam sa se raceasca invelite in paturi
  • se pastreaza in camara, la loc racoros

Succes !

  2013-10-02_0239

2013-10-02_0250

2013-10-02_0255

 

 

Salata de gogonele cu mustar

Se pare ca toamna aceasta imi prieste….sau poate vara lunga mi-a incarcat bateriile si am spor la treaba. In aceasta seara am pus la borcan aceasta salata de gogonele cu mustar.

Am umplut 5 borcane de 400 g. Iata ingredientele si modul de preparare:

– 2 morcovi; 1 ceapa mare; 1 kg gogonele; 8 gogosari de marime medie; 2 linguri zahar; sare, piper, boabe de mustar, coriandru, enibahar, foi de dafin; 100 ml otet; o lingura mustar; 100 ml ulei

– radem morcovii si taiem ceapa solzisori – ambele se calesc in 2 linguri ulei, 10 minute

– taiem gogonelele si gogosarii felii

– intr-o cratita mare pregatim baitul din otet, zahar sare si mirodenii – fierbem pana se topeste zaharul

– in acest bait punem gogonelele, gogosarii si amestecul de ceapa cu morcovi – lasam sa fiarba 20 de minute

– pregatim un sos ca o maioneza din mustar si ulei – sosul se pune peste compozitia din cratita si es mai fierbe inca 10 minute

– salata se pune fierbinte in borcane – inchidem borcanele ermetic si le lasam la cald pana a doua zi

Spor la treaba !

Struguri murati

Pentru ca prunele acelea murate sa nu stea singure-n camara, preintre  atatea conserve din legume, am pus la borcan si cativa strugurei murati.

Am pus struguri albi si negri, cat au incaput in 4 borcane de 400 g.

– desprindem de pe ciorchine boabele de struguri tari si ferme – le asezam in borcan impreuna cu cateva mirodenii (frunze de dafin, enibahar, coriandru, boabe de mustar, piper)

– facem un bait fierbinte din 400 ml apa, 200 ml otet, 2 lingurite sare, 4 linguri miere – lasam baitul sa se raceasca putin inainte de a-l turna in borcane, pentru a nu se crapa strugurii

– dupa ce am umplut borcanele cu bait, le inchidem ermetic si le asezam frumos in camara.

Spor la treaba !

Prune murate

Toamna aceasta imi prieste. Desi programul este incarcat si timpul trece foarte repede, tot reusesc sa mai conserv cate ceva…fie legume, fie fructe.

Pana acum, in afara de pepene, nu am mancat vreo alta fructa murata. Am auzit si eu in jurul meu ca strugurii murati sunt delicosi, la fel ar fi si prunele.

Asa ca, in loc de o dulceata sau magiun, am pus prunele la saramura. Am conservat doar 1 kg, dar cred ca voi mai conserva inca vreo doua kg.

Cum va spuneam, pentru 1 kg de prune (1 borcan de 800 g si unul de 400 g) mai avem nevoie de 165 ml otet, 330 ml apa, 85 g zahar, sare, scortisoara si alte mirodenii (cuisoare, enibahar, foi de dafin, piper etc).

– spalam prunele

– punem in fiecare borcan mirodenii, apoi asezam prunele

– facem un bait din apa, otet, sare, zahar, mirodenii – lasam sa dea cateva clocote

– lasam baitul sa se raceasca putin (ca sa nu crape fructele)

– punem baitul peste prune, inchidem ermetic…..si gata

Spor la treaba !

Castraveti in saramura (de vara)

Chiar daca din punct de vedere calendaristic este toamna, vara nu se lasa dusa. Si nici nu as vrea….acum este perfect din punct de vedere al temperaturii, deci ar putea sta pana anul viitor.

Asadar, pentru ca este inca vara, am pus si eu doua borcane de castraveti in saramura, pentru consum imediat.

Am folosit:

– 2 kg castraveti proaspeti; apa; sare grunjoasa, 50g la litru de apa; cateva boabe de enibahar, piper, coriandru, catei de usturoi, foi de dafin si crengi de marar

Spalam castravetii. Punem la fiert apa cu sarea si dupa cateva clocote stingem focul si lasam saramura sa se limpezeasca. Asezam castravetii in borcane, alaturi de mirodenii si catei de usturoi. Deasupra punem crengute de marar si turnam saramura fierbinte. Inchidem borcanele ermetic si le lasam intr-un loc caldut sau la soare. Dupa ce s-au acrit (2-3 zile), punem borcanele la rece si putem savura castraveciorii.

Abia astept sa se faca !!