Placinta cu mere

2014-10-26_1934

Toamna si iarna mai ales, noua ni se deschide apetitul de placinta cu mere. Cum in week-end-ul ce a trecut ai fi zis ca ne aflam in Ajunul Craciunului si nu intr-o zi de octombrie, ce dulce ar fi fost mai potrivit decat o placinta cu mere, pudrata cu zahar si aromata din plin cu scortisoara ?

Aluatul folosit la placinta este acelasi ca si aici. L-am intins insa in doua foi dreptunghiulare.

Umplutura:

  • 8 mere mari
  • 4 linguri zahar
  • 1 plic zahar vanilinat
  • 2 linguri unt
  • scortisoara dupa gustul si dorinta fiecaruia

Mod de preparare umplutura:

  • spalam merele si le curatam de coaja
  • radem merele pe razatoarea cu ochiuri mari
  • peste mere adaugam zaharul tos si zaharul vanilinat
  • punem merele la calit in untul topit
  • calim merele doar pana se inmoaie si lasa zeama, apoi le punem intr-o strecuratoare si le lasam sa se scurga bine si sa se raceasca
  • cand s-au racit adaugam condimentele (eu am pus doar scortisoara) si amestecam

Pregatire placinta:

  • tapetam tava cu hartie de copt
  • asezam in tava prima foaie, apoi merele si cea de-a doua foaie
  • coacem placinta in cuptorul incins in prealabil, cam 30-40 minute, la foc mediu

Atentie! Aluatul fiind pe baza de unt, trebuie tinut la frigider pana la momentul in care asezam placinta in tava.

Pofta buna!

2014-10-26_1938x

Dulceata de mere cu vanilie

Poate ca febra sarbatorilor de iarna v-a cuprins si pe voi. Poate ca va ganditi sa oferiti cadouri mai deosebite, celor dragi, cadouri care sa iasa din banalitate si care sa poarte amprenta dumneavoastra. Aceasta dulceata fina si parfumata, poate fi un cadou gourmet, foarte potrivit.

Ingrediente:

  • 8 mere mari
  • 300 g zahar
  • 200 ml apa
  • o pastaie de vanilie
  • sucul de la o lamaie verde (mica)

Mod de preparare:

  • curatam merele de coaja si samburi si le taiem cubulete
  • le stropim cu putin suc de lamaie
  • despicam pastaia de vanilie si scoatem semintele
  • punem la fiert apa, zaharul si semintele de vanilie
  • fierbem siropul 10 minute
  • adaugam merele
  • continuam fierberea 30 minute, al foc domol
  • adaugam restul de suc de lamaie
  • fierbem inca 15 minute
  • punem dulceata fierbinte in borcane
  • inchidem borcanele ermetic, le asezam cu fundul in sus si le lasam sa se raceasca

Succes!

2013-12-14_0896

2013-12-14_0898

2013-12-14_0902

 

Placinta cu mere si fistic

Toamna si iarna, dupa parerea mea, se asorteaza foarte bine cu aroma unei placinte cu mere.

De aceasta data va propun o combinatie de mere si fistic. Am cumparat fistic crud, nesarat si decojit de aici. Miezul este mare, curat, proaspat.

Asadar, pentru aceasta placinta avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

– 1 pachet foi subtiri de placinta

– 2 kg mere – merele se curata de coaja si se dau pe razatoarea mare

– zahar tos si zahar vanilinat (dupa gust)

– scortisoara (dupa gust)

– fistic maruntit (eu am pus vreo 4 linguri pline)

– unt (pentru uns foile)

Intr-un bol adanc amestecam merele cu zahar tos si vanilat, scortisoara, fistic maruntit si 3 linguri unt topit. Ungem tava de placinta cu unt si asezam jumatate din numarul foilor de placinta unse cu unt, fiecare. Punem merele, uniformizam cu dosul unei linguri apoi asezam deasupra, foile ramase, unse de asemenea fiecare cu unt, inclusiv foaia de de-asupra. Presarm zahar tos si dam la cuptor. 

Pofta buna !!

 

Prajitura cu mere

Saptamana aceasta este una extrem de plina si solicitanta, pentru gospodine. Pe langa cozonaci si pasca, poate veti dori sa pregatiti o prajitura extrem de simpla si foarte gustoasa.

Prima data cand am citit aceasta reteta, am crezut ca este o gluma, dar persoana care mi-a adus reteta mi-a adus si o mostra, pentru a ma convinge ca nu este o gluma.

Ingredientele de care avem nevoie sunt:

– 1 cana (250 ml) cu gris; 1 cana cu faina ; 1 cana cu zahar; zahar vanilinat;  2 linguri lapte praf; 1 plic praf de copt; 2 kg mere; scortisoara; 1 pachet de unt foarte rece.

Procedam astfel:

– spalam merele, le curatam de coaja si le dam pe razatoarea cu ochiuri mari

– le amestecam cu scortisoara (dupa gustul fiecaruia – eu am pus o lingurita cu varf)

– amestecam toate ingredientele uscate si impartim cantitatea in trei parti egale (am folosit pentru asta, trei pahare identice)

– incalzim cuptorul

– punem o parte ingrediente uscate in tava, apoi jumatate din cantitatea de mere si presam bine cu dosul unei linguri; asezam deasupra a doua parte din ingredientele uscate, apoi cealalta jumatate din cantitatea de mere, presand bine cu dosul uni linguri; deasupra asezam a treia parte din cantitatea de ingrediente uscate; peste acest strat, radem un pachet de unt si dam prajitura la cuptor, la foc potrivit, pana ce aceasta se rumeneste pe margini si la suprafata.

– o lasam sa se raceasca, o taiem, o pudram cu zahar si putem servi

Este extrem de delicioasa !