Prajitura cu biscuiti

M-am gandit sa prezint o reteta foarte usoara, care poate fi pregatita, cu succes, de catre oricine. Unde mai pui ca este si gustoasa. O sa vedeti !

Ingredientele de mai jos sunt suficiente, pentru o prajitura formata din 4 straturi de biscuiti. Fiecare strat este format din cate 12 biscuiti.

Crema:

– 40 biscuiti; 1 ceasca si 1/2 lapte; 200 g unt moale; 3-4 linguri gem acrisor; 5-6 linguri cacao; esenta de rom dupa gust.

Procedam astfel:

– sfaramam cat se poate de bine, cei 40 de biscuiti, adaugam laptele, gemul, untul, cacaua, esenta de rom si amestecam pana la omogenizare.

Intr-o tava, asezam primul strat format din 12 biscuiti, apoi crema, apoi inca un strat de biscuiti, crema, biscuiti, crema, biscuiti. Presam usor cu mana. Punem peste prajitura o folie alimentara si asezam deasupra o greutate. Dam la frigider pentru cateva ore, cel mai bine o noapte intreaga. A doua zi, indepartam greutatea, folia alimentara, portionam prajitura, o pudram cu zahar (daca vreti puteti sa-i faceti o glazura) si o putem servi.

Cred ca mai simplu decat atat, nu se poate.

Pofta buna !!

Tort cu crema de lamaie 2

Acest tort l-am pregatit la rugamintea unei doamne ce are un loc special, in inima mea si a fost apreciat de persoana careia i-a fost oferit, mai departe, ca si cadou. Cine are astfel de pasiuni, intelege foarte bine ce inseamna sa ti se aprecieze munca.

Blat:

–¬†4 oua; 4 linguri zahar; 2 linguri faina; 2 linguri cacao

– se freaca bine de tot cele 4 oua impreuna cu zaharul, pana ce compozitia isi tripleaza volumul si devine cremoasa

– se adauga faina amestecata cu cacaua, incorporandu-se cu mare grija;

– coacem blatul intr-o tava mica (circumferinta 18-20 cm) tapetata cu hartie, in cuptorul preincalzit

– dupa ce s-a racit il taiem in 2 foi pe care le insiropam

Crema;

– 500 g mascarpone; 200 ml smantana dulce pentru frisca; coaja rasa de lamaie (pentru ca am dorit o crema foarte aromata am ras 2 lamai mici verzi si una galbena); zeama de la o lamaie verde; cuburi de lamaie confiate; 1 plic gelatina

– hidratam gelatina in cateva linguri de lapte, timp de 5 minute, apoi o incalzim pe baie de abur, pana se topesc granulele; mixam crema mascarpone cu smantana pana se omogenizeaza; adaugam cu grija zeama de lamaie si omogenizam; adaugam coaja de lamie si cuburile de lamaie confiata, apoi gelatina.

Asezam o foaie de tort (insiropata) pe platoul de servire si montam in jurul ei un inel pentru torturi (daca nu avem unul potrivit, il confectionam din hartie de copt). Punem crema si nivelam, apoi asezam cea de-a doua foaie si apasam usor.

Dam tortul la rece pentru cateva ore, cel mai bine pana a doua zi.

A doua zi, indepartam folia din jurul tortului sau inelul special.

Pregatim glazura astfel:

– 160 g ciocolata neagra, 8 linguri de lapte, 1 lingura unt

– rupem ciocolata in bucati, adaugam laptele si untul si incalzim pe baie de aburi, pana ce ciocolata si untul se topesc

Punem glazura pe tort, imbracam si marginile si decoram dupa preferinta si imaginatie. Dam tortul la rece pentru cateva ore, apoi servim cu mare placere.

Pofta buna !

Tort cu crema de lamaie

Acesta este al doilea tort pregatit cu ocazia Sf-lor Mihail si Gavril. Este tortul pentru sotul meu, Gabriel…..si pentru noi, bineinteles ūüôā

Data viitoare, cand voi mai pregati crema de lamaie, voi cauta sa cumpar lime, pentru a fi mult mai aromata. Lamaile acestea, galbene obisnuite, pe care le gasim prin toate magazinele noastre, nu mai au deloc savoarea lamailor de odinioara si nici parfumul de alta data…din nefericire ūüôĀ

Ingrediente blat (pentru o forma de chec): 4 oua, 4 linguri zahar, 3 linguri faina, 1 lingura cacao.

mixam bine de tot oualele cu zaharul, pana isi tripleaza volumul si compozitia devine ca o crema; adaugam apoi cu grija faina amestecata cu cacaua si neaparat cernuta, lingura cu lingura; tapetam cu unt si faina sau hartie de copt, o tava de chec; punem compozitia in tava si dam la cuptorul incalzit in prealabil, pentru 15-20 minute (facem testul cu o scobitoare, pentru mai multa siguranta); scoatem checul din tava si-l lasam sa se raceasca – este bine sa pregatiti checul cu o zi inainte, pentru ca se va taia mai bine; taiem checul in doua foi si le insiropam (eu am folosit de aceasta data suc de portocale).

Ingrediente crema lamaie: 250 g mascarpone, coaja de la o lamaie, zeama de la o lamaie, 10 linguri frisca lichida, un  pliculet de gelatina (10 g)

mixam putin mascarponele cu frisca pana se omogenizeaza; adaugam cu mare grija, putin cate putin zeama de lamaie si mixam usor (cam ca la maioneza); adaugam coaja de lamaie; punem gelatina la inmuiat in putina apa, apoi o incalzim usor, pe baie de aburi, pana se topesc granulele si o incorporam cu grija in crema.

Tapetam o tava de chec (aceeasi in care am facut blatul) cu folie alimentara (transparenta) – lasam ceva surplus, pentru a putea la final, sa acoperim bine si foaia de sus.

Punem prima foaie de blat, apoi crema, apoi ultima foaie si apasam usor. Acoperim cu folia alimentara si dam la rece pentru cateva ore, cel mai bine pentru o noapte intreaga.

A doua zi, desfacem folia, rasturnam tortuletul pe un platou si indepartam integral folia alimentara.

Glazura: 130 g ciocolata neagra, 1 lingura unt, 6 linguri frisca lichida

Rupem ciocolata in bucati, adaugam frisca lichida si untul si topim la bain-marie sau cu grija, la microunde.

Turnam glazura pe tort si o intindem, astfel incat sa imbracam tortul in ea.

Ornam dupa preferinta si mai ales imaginatie.

Enjoy !!

(Ultima fotografie este facuta de baiatul meu).

Tort cu crema de vanilie si fructe deshidratate

Acest tort l-am pregatit pentru un bun prieten de familie, care a implinit 41 de ani.

Are in compozitie, un blat obisnuit cu cacao, crema de vanilie cu fructe confiate, gem de caise si glazura de ciocolata.

Blat: 5 oua; 5 linguri zahar; 3 linguri faina; 2 linguri cacao.

Crema de vanilie cu fructe:  o cescuta  cu stafide , caise deshidratate taiate bucati Рatat stafidele cat si caisele le punem la inmuiat cu putin rom;  3 oua; 250 g zahar; 2 linguri amidon; 750 ml lapte; 2 linguri extract de vanilie; 20 g gelatina (foi).

Glazura: 200 g ciocolata neagra; 10 linguri frisca lichida; 2 linguri unt.

Preparam blatul astfel: se bat bine de tot cele 5 oua, impreuna cu zaharul pana ce totul se transforma intr-o crema si isi tripleaza volumul. Se adauga faina, amestecata cu cacaua si neaparat cernuta. Se coace la foc potrivit, cam 15-20 minute, pana ce blatul se desprinde de marginile tavii sau si mai bine, faceti proba cu scobitoarea. Lasam blatul sa se raceasca, dupa care il taiem in doua foi.

Preparam crema astfel: punem foile de gelatina la inmuiat in putina apa rece.Dizolvam amidonul in putin lapte. Batem ouale si le amestecam cu laptele. Adaugam zaharul, apoi amidonul, extractul de vanilie si omogenizam. Punem compozitia pe foc si fierbem pana se ingroasa, amestecand continuu. Cand crema este suficient de groasa si legata, adaugam gelatina stoarsa bine de apa si omogenizam.

Asezam pe tava de prezentare o foaie de blat, insiropata (eu am folosit pentru insiropat, de aceasta data, sirop de mure facut in casa). Asezam in jurul foii inelul detasabil de la tava in care am copt blatul. Ungem foaia cu gem de caise (optional), apoi punem crema, cealalta foaie de blat insiropata si dam la rece pentru o noapte.

A doua zi, indepartam inelul din jurul tortului. Imbracam tortul intr-un strat subtire de gem, apoi turnam glazura de ciocolata (rupem ciocolata bucati, adaugam frisca lichida si untul, incalzim cate putin la microunde, pana cand ciocolata si untul s-au topit) si dam din nou la rece pentru cateva ore.

Ornam cum dorim si servim cu mare placere.

Enjoy !!

Tort cu crema de cacao si vanilie

Acest tort l-am pregatit pentru Claudia, o foarte buna prietena. A fost foarte apreciat, s-a mancat pana la ultima frimitura, fara nicio exagerare. Cred ca va puteti imagina, ce bine m-am simtit.

A fost un tort destul de mare, pentru 24 de persoane.

A avut blat de pandispan cu cacao, din 11 oua, 11 lingui de zahar, 8 linguri faina si 3 linguri cacao.

Batem ouale cu zaharul, foarte bine, pana isi tripleaza volumul si compozitia devine cremoasa, alba si spumoasa. Adaugam faina amestecata cu cacaua si cernuta. Amestecam usor, pana la incorporarea totala. Coacem blatul (in tava unsa si tapetata cu faina sau hartie de copt) pana cand se desprinde de marginile tavii (faceti si proba cu scobitoarea). Lasam blatul sa se raceasca si-l taiem, apoi, in trei foi.

Crema de cacao: 300 ml lapte; 100 ml frisca lichida; 1 ou; 1 + 1/2 lingura zahar; 150 g unt; 3 linguri amidon; 3 linguri cacao; 1 lingura esenta rom, 6 foi gelatina; 100 g alune nesarate, prajite si maruntite.

Amestecam laptele, frisca, oul, zahar, amidonul si cacaua, pana se omogenizeaza, adaugam untul, punem vasul la foc mic, amestecand mereu compozitia, pana se ingoasa. La final adaugam gelatina (inmuiata in prealabil 5 minute) stoarsa bine, amestecam pana ce aceasta se topeste. Adaugam alunele maruntite.

Crema de vanilie: 500 ml lapte; 150 g zahar; 50 g amidon; zahar vanilinat; 1 lingura extract de vanilie; 2 galbenusuri; 100 g unt.

Punem intr-un vas laptele, galbenusurile usor batute, zaharul, zaharul vanilinat, extractul de vanilie, amidonul, omogenizam si punem la foc mic, amestecand mereu pana se ingroasa. Cand s-a racit putin, adaugam treptat untul, incorporand cu grija (eu am adaugat si o lingura cu pelete de ciocolata, dar pentru ca crema era usor calduta, inca, acestea s-au topit).

Asamblam tortul, astfel:

– asezam o foaie de blat insiropata, pe suportul de servire (eu am insiropat blatul cu sirop de mure, facut in casa); in jurul foii montam un inel de tort (daca nu aveti, faceti ca mine, unul din hartie de copt); peste prima foaie punem crema de ciocolata si nivelam; asezam a doua foie de blat; insiropata; punem crema de vanilie si nivelam; punem a treia foaie de blat, insiropata; dam tortul la rece pentru cateva ore (eu l-am tinut o noapte intreaga); imbracam tortul in glazura (230 g ciocolata; 2 linguri de unt; 10 linguri frisca lichida -> le incalzim usor la microunde, amestecand pana ce ciocolata si untul s-au topit) si ornam dupa cum ne place sau suntem inspirati. Eu l-am ornat cu fulgi de migdale rumenite in cuptor, trandafiri de caramea si coacaze.

Enjoy !!

 

Tort cu mousse de piersici si mere

Acesta este tortul pe care l-am pregatit, sotului meu, de ziua lui. Este un tort usor, de vara (chiar daca am depasit jumatatea lunii septembrie) are in compozitie 2 foi subtiri de blat cu cacao, mousse de piersici cu fulgi de ciocolata neagra, mousse de mere si glazura de ciocolata.

Ingredientele pentru o foaie de blat sunt:

Р3 oua; 3 linguri faina; 2 linguri si 1/2 cacao; 3 linguri zahar; 1 lingra si 1/2 ulei; o lingurita praf de copt.

Se mixeaza binele ouale cu zaharul si un praf de sare, pana isi dubleaza volumul, apoi se adauga faina, amestecata cu cacaua si praful de copt. Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se coace 10-15 minute.

In acelasi mod se procedeaza si cu cea de-a doua foaie.

Mousse de piersici:

-un borcan compot de piersici, 200 ml frisca lichida, fulgi de ciocolata neagra (optional), 15 g gelatina alimentara.

Se scurg piersicile de zeama si se paseaza.

Se inmoaie gelatina cu putin apa rece, dupa 10 minute se incalzeste putin in cuptorul cu microunde si se amesteca foarte bine.

Se amesteca piureul de piersici cu gelatina.

Se bate frisca, bat, apoi se incorporeaza piureul de piersici.

Se adauga fulgii de ciocolata si se amesteca.

Mousse de mere:

Р5 mere mari, 3 linguri zahar, scortisoara, putina apa, zeama de la 1/2 lamaie, 200 ml frisca lichida, 15 g gelatina alimentara.

Se curata merele de coaja si seminte, se taie bucati, se pun la fiert cu putina apa (cat sa le acopere), zeama de la 1/2 de lamaie, zaharul si scortisoara (intreaga, nu praf). Se fierb cat sa se inmoaie merele, se scot bucatile de scortisoara, dupa care merele se paseaza, intr-un piure fin. Se lasa sa se raceasca.

Se inmoaie gelatina cu putin apa rece, dupa 10 minute se incalzeste putin in cuptorul cu microunde si se amesteca foarte bine.

Piureul de mere se amesteca cu gelatina. Se bate frisca, bat, apoi se incorporeaza piureul de mere.

Glazura:

– 200 g ciocolata neagra; 2 linguri unt; 10 linguri lapte

Intr-un vas rezistent, punem ciocolata rupta in bucati, untul si laptele. Incalzim la microunde, amestecand des, pana ce s-a topit, atat untul, cat si ciocolata.

Asamblare tort:

– pe platoul de servire se aseaza o foaie de tort, pe care o insiropam cu zeama de la compotul de piersici

– montam in jurul blatului inelul detasabil de la tava in care a m copt foile si il inchidem

– peste prima foaie de blat asezam mousse-ul de piersici, nivelam suprafata si dam la rece pentru cel putin 30 minute

– asezam peste mousse-ul de piersici a doua foaie de blat, insiropata; presam putin pentru a se aseza perfect, peste crema

– punem mousse-ul de mere, nivelam si dam la rece pentru cel putin 30 de minute

– indepartam inelul din jurul tortului

Рturnam glazura, nivelam, imbracam marginile, decoram (eu l-am decorat cu felii de mango, kiwi si mandarina) si dam tortul la rece pentru cateva ore.

florideportocal

Enjoy !!