Nectar de piersici

Sucuri de fructe nu am facut in acest an. Pentru ca am mai gasit in piata piersici frumoase m-am hotarat repede sa fac un nectar. Voi mai face si de pere si poate si de piersici, daca mai gasesc. Voi injumatati cantitatea de zahar, insa. Din cele 5 kg de piersici, am scos 4 sticle de 750 ml si una micuta de 200 ml, pe care dupa cateva zile am desfacut-o la dorinta copilului. Asa am constatat ca este cam dulce si trebuie redusa cantitatea de zahar.

Asadar, reteta:

– 5 kg piersici, 1 l de apa, 1 kg zahar (prea mult)

– spalam piersicile, le curatam de coaja (fara a le opari) si sambure si le pasam

– punem la fiert apa si zaharul, pana incepe sa fiarba cu bule mici

– punem piureul de piersici si stingem focul

– amestecam bine si turnam in sticle

– se astupa sticlele si se fierb 20 de minute la bain-marie

Spor la treaba !

Tort diplomat

 Acesta este cel de-al trei-lea tort pregatit pentru Sf.Mihail si Gavril, tort pe care l-am oferit nasilor nostri, Gabriela si Dan Gabriel. Evident ca nu l-au mancat singuri, ci cu noi si cu toti prietenii nostri.

Blatul este, unul simplu, din 8 oua, 8 linguri zahar, 8 linguri faina. Dupa racire l-am taiat in doua foi, pe care le-am insiropat cu compot de piersici.

Pentru crema, am folosit: 750 ml lapte; 150 g zahar, 3 oua, 3 linguri amidon, 2 linguri extract de vanilie, 500 ml frisca lichida; 200 g cubulete de coaja de lamaie si portocala, confiata; 2 pliculete gelatina alimentara.

– desfacem amidonul in cateva linguri de lapte

– amestecam laptele cu ouale, usor batute, adaugam zaharul, extractul de vanilie, amidonul dizolvat si fierbem la bain-marine, amestecand continuu, pana se ingroasa

– adaugam fructele confiate, amestecam si lasam crema sa se raceasca

– batem frisca bat

– inmuiem gelatina in putin apa, apoi o incalzim usor, fara a o fierbe, si amestecam pana se dizolva

– incorporam frisca in crema racita, apoi gelatina

Montam tortul astfel:

– asezam pe platou prima foaie de blat si montam in jurul ei un inel pentru torturi sau daca nu aveti confectionati, asa cum am facut si eu, unul din hartie de copt

– peste prima foaie turnam crema si nivelam

– asezam a doua foaie si apasam usor (ca sa fim siguri ca face priza, bine, cu crema

– dam tortul la rece pana a doua zi

– indepartam inelul din jurul tortului, indepartam daca este cazul execul de crema, astfel incat sa avem margini drepte si cat mai perfecte

– imbracam lateralele tortului in putina frisca si cu mare grija si rabdare, lipim una langa alta langues de chat sau piscoturi (ca sa fiu sigura ca stau lipite acolo, am pus in jurul tortului, o funda (are si efect decorativ)

– la suprafata am pregatit un jeleu din sirop de mure (facut in casa) si un pliculet de gelatina alimentara, jeleu pe care l-am turnat pe tort

– am decorat cu ceva moate de frisca si fructe

Enjoy !!

 

 

Aromele toamnei…Gutuia

“Galbena gutuie dulce,amaruie
Lampa la fereastra toata viata noastra”
Gutuiul (Cydonia oblonga), unicul membru din genul Cydonia, este un arbore de mărime medie, originar din regiunea Caucazului, în sud-vestul cald al Asiei. Este un arbore fructifer înrudit cu mărul și părul. Este cunoscut din antichitate, fructele sale fiind folosite în gastronomie sau în medicina populară, alături de semințe și frunze.

  

Fructul său, numit gutuie, este o bacă falsă, acoperită de un puf cafeniu. Gutuile coapte au culoare galbenă. Sunt tari și aromatice, cu pulpa astringentă. Își mențin consistența fermă, aroma și aciditatea, chiar și după fierbere. Au un conținut ridicat de pectine, care le conferă un grad mare de gelificare. Se păstrează bine timp îndelungat. 

Gutuia poate fi mâncată crudă atunci cand este coapta, sau poate fi mâncata cu zahăr. Este folosită la marmelade și compot sau poate fi coaptă. Conținutul ei nutritiv este mic, puține vitamine și minerale , potasiu și mici cantități de vitamina C. Conține importante cantități de fibră, are proprietăți desinfectante și favorizează eliminarea acidului uric. 

Vechii greci ofereau gutui la nunți, ritual care a venit din Orient împreună zeița Afrodita. Plutarh relatează ca miresele în Grecia mușcau dintr-o gutuie pentru a parfuma sărutul înainte de a intra în camera nupțială ” ca primul sărut să nu fie dezagradabil”.  Cel mai bun tip de gutui venea din regiunea Cydonia, pe coasta nord-estică a insulei Creta, fruct cunoscut de greci ca “Mela kudonia” sau ” măr de Cydonia” de unde provine de asemenea și numele ei stiințific. 

Romanii de asemenea foloseau gutui; cartea de bucătărie romană a lui Apicio ne dă rețete pentru a găti gutuia cu miere și o combină spre surpriza noastra chiar și cu Praz (Allium ampeloprasum var. porrum). Plinius menționează un tip numit gutuie de Mulvian, care se putea mânca crudă. Columella menționează trei tipuri, una dintre ele “mărul de aur” – care era probabil fructul paradisului citat în Grădina Hesperidelor– a dat nume tomatelor italiene (pomodoro). 

Gutuiul este menționat pentru prima dată într-un text englez la sfârșitul secolului XIII, totuși Anglia nu este o zonă foarte propice, datorită temperaturilor mici ale verii care împiedică gutuia să se coacă în totalitate. De asemenea au fost duse în Lumea Nouă, dar sunt rare în America de nord, datorită unei boli cauzată de bacteria Erwinia amylovora. Se cultivă mult în Argentina, Uruguay, Balcani, Spania și în bazinul Mediteranei. Aproape toate gutuile din magazinele Americii de Nord provin din Argentina. 

(sursa: wikipedia)

Tort cu mousse de piersici si mere

Acesta este tortul pe care l-am pregatit, sotului meu, de ziua lui. Este un tort usor, de vara (chiar daca am depasit jumatatea lunii septembrie) are in compozitie 2 foi subtiri de blat cu cacao, mousse de piersici cu fulgi de ciocolata neagra, mousse de mere si glazura de ciocolata.

Ingredientele pentru o foaie de blat sunt:

– 3 oua; 3 linguri faina; 2 linguri si 1/2 cacao; 3 linguri zahar; 1 lingra si 1/2 ulei; o lingurita praf de copt.

Se mixeaza binele ouale cu zaharul si un praf de sare, pana isi dubleaza volumul, apoi se adauga faina, amestecata cu cacaua si praful de copt. Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se coace 10-15 minute.

In acelasi mod se procedeaza si cu cea de-a doua foaie.

Mousse de piersici:

-un borcan compot de piersici, 200 ml frisca lichida, fulgi de ciocolata neagra (optional), 15 g gelatina alimentara.

Se scurg piersicile de zeama si se paseaza.

Se inmoaie gelatina cu putin apa rece, dupa 10 minute se incalzeste putin in cuptorul cu microunde si se amesteca foarte bine.

Se amesteca piureul de piersici cu gelatina.

Se bate frisca, bat, apoi se incorporeaza piureul de piersici.

Se adauga fulgii de ciocolata si se amesteca.

Mousse de mere:

– 5 mere mari, 3 linguri zahar, scortisoara, putina apa, zeama de la 1/2 lamaie, 200 ml frisca lichida, 15 g gelatina alimentara.

Se curata merele de coaja si seminte, se taie bucati, se pun la fiert cu putina apa (cat sa le acopere), zeama de la 1/2 de lamaie, zaharul si scortisoara (intreaga, nu praf). Se fierb cat sa se inmoaie merele, se scot bucatile de scortisoara, dupa care merele se paseaza, intr-un piure fin. Se lasa sa se raceasca.

Se inmoaie gelatina cu putin apa rece, dupa 10 minute se incalzeste putin in cuptorul cu microunde si se amesteca foarte bine.

Piureul de mere se amesteca cu gelatina. Se bate frisca, bat, apoi se incorporeaza piureul de mere.

Glazura:

– 200 g ciocolata neagra; 2 linguri unt; 10 linguri lapte

Intr-un vas rezistent, punem ciocolata rupta in bucati, untul si laptele. Incalzim la microunde, amestecand des, pana ce s-a topit, atat untul, cat si ciocolata.

Asamblare tort:

– pe platoul de servire se aseaza o foaie de tort, pe care o insiropam cu zeama de la compotul de piersici

– montam in jurul blatului inelul detasabil de la tava in care a m copt foile si il inchidem

– peste prima foaie de blat asezam mousse-ul de piersici, nivelam suprafata si dam la rece pentru cel putin 30 minute

– asezam peste mousse-ul de piersici a doua foaie de blat, insiropata; presam putin pentru a se aseza perfect, peste crema

– punem mousse-ul de mere, nivelam si dam la rece pentru cel putin 30 de minute

– indepartam inelul din jurul tortului

– turnam glazura, nivelam, imbracam marginile, decoram (eu l-am decorat cu felii de mango, kiwi si mandarina) si dam tortul la rece pentru cateva ore.

florideportocal

Enjoy !!

Un an de blog…si o inghetata cu fructe

A trecut, iata, un an de la prima postare….Mi-am facut prieteni noi si dragi, carora le multumesc pentru ca, din timpul lor foarte pretios, imi acorda si mie cateva minute, vizitandu-ma si lasandu-mi comentarii.

Nu pot spune nimic mai mult si mai frumos, decat: MULTUMESC !

Pentru aceasta aniversare, am pregatit o Inghetata cu fructe, iaurt si mascarpone, pentru care avem nevoie de urmatoarele:

– 250 g mascarpone; 150 g iaurt gras (10% grasime); 5 linguri mix de fructe pasate  (mix-ul meu de fructe a continut pepene galben, piersica, prune si cirese – ciresele le-am avut din congelator) – nu am exagerat cu pasarea fructelor, nu le-am transformat chiar in piure.

– amestecam iaurtul cu mascarpone si “piureul” de fructe si punem compozitia in vasul aparatului de inghetata (sa-l congelati bine inainte).

Cam in 20 de minute este gata. Transferam compozitia intr-o casoleta de plastic, acoperim si dam la congelator, pentru 2 ore.

Enjoy !!

Prajitura cu caise

Prajiturile cu fructe sunt printre preferatele noastre, vara, alaturi de inghetata.

Pentru prajitura de mai jos avem nevoie de:

– 5 oua; 1 cana apa rece; 1 cana zahar; 1 si 1/2 cana faina; 1 plic praf de copt; 1 cescuta mica cu ulei.

Mod de preparare:

– spala si curata fructele, taie-le in patru

– bate ouale bine; adauga zaharul si mixeaza pana se transforma intr-o crema deschisa la culoare si isi tripleaza volumul; adauga apa rece si uleiul si continua sa mixezi; adauga faina, pe care ai amestecat-o in prealabil cu praful de copt; opreste din aceasta compozitie cateva linguri, la care adaugi o lingurita cacao; unge tava cu unt si tapeteza cu faina sau tapeteaza tava cu hartie de copt; toarna in tava compozitia, apoi adauga si pe cea cu cacao; marmoreaza prajitura cu varful unei frigarui de lemn sau cu furculita

 adauga fructele

 da tava la cuptor pentru 40 de minute; cand prajitura este gata, o pudram cu zahar si o vom taia abia dupa racirea completa.

Enjoy !!