Tort cu crema de lamaie 2

Acest tort l-am pregatit la rugamintea unei doamne ce are un loc special, in inima mea si a fost apreciat de persoana careia i-a fost oferit, mai departe, ca si cadou. Cine are astfel de pasiuni, intelege foarte bine ce inseamna sa ti se aprecieze munca.

Blat:

– 4 oua; 4 linguri zahar; 2 linguri faina; 2 linguri cacao

– se freaca bine de tot cele 4 oua impreuna cu zaharul, pana ce compozitia isi tripleaza volumul si devine cremoasa

– se adauga faina amestecata cu cacaua, incorporandu-se cu mare grija;

– coacem blatul intr-o tava mica (circumferinta 18-20 cm) tapetata cu hartie, in cuptorul preincalzit

– dupa ce s-a racit il taiem in 2 foi pe care le insiropam

Crema;

– 500 g mascarpone; 200 ml smantana dulce pentru frisca; coaja rasa de lamaie (pentru ca am dorit o crema foarte aromata am ras 2 lamai mici verzi si una galbena); zeama de la o lamaie verde; cuburi de lamaie confiate; 1 plic gelatina

– hidratam gelatina in cateva linguri de lapte, timp de 5 minute, apoi o incalzim pe baie de abur, pana se topesc granulele; mixam crema mascarpone cu smantana pana se omogenizeaza; adaugam cu grija zeama de lamaie si omogenizam; adaugam coaja de lamie si cuburile de lamaie confiata, apoi gelatina.

Asezam o foaie de tort (insiropata) pe platoul de servire si montam in jurul ei un inel pentru torturi (daca nu avem unul potrivit, il confectionam din hartie de copt). Punem crema si nivelam, apoi asezam cea de-a doua foaie si apasam usor.

Dam tortul la rece pentru cateva ore, cel mai bine pana a doua zi.

A doua zi, indepartam folia din jurul tortului sau inelul special.

Pregatim glazura astfel:

– 160 g ciocolata neagra, 8 linguri de lapte, 1 lingura unt

– rupem ciocolata in bucati, adaugam laptele si untul si incalzim pe baie de aburi, pana ce ciocolata si untul se topesc

Punem glazura pe tort, imbracam si marginile si decoram dupa preferinta si imaginatie. Dam tortul la rece pentru cateva ore, apoi servim cu mare placere.

Pofta buna !

Tort diplomat

 Acesta este cel de-al trei-lea tort pregatit pentru Sf.Mihail si Gavril, tort pe care l-am oferit nasilor nostri, Gabriela si Dan Gabriel. Evident ca nu l-au mancat singuri, ci cu noi si cu toti prietenii nostri.

Blatul este, unul simplu, din 8 oua, 8 linguri zahar, 8 linguri faina. Dupa racire l-am taiat in doua foi, pe care le-am insiropat cu compot de piersici.

Pentru crema, am folosit: 750 ml lapte; 150 g zahar, 3 oua, 3 linguri amidon, 2 linguri extract de vanilie, 500 ml frisca lichida; 200 g cubulete de coaja de lamaie si portocala, confiata; 2 pliculete gelatina alimentara.

– desfacem amidonul in cateva linguri de lapte

– amestecam laptele cu ouale, usor batute, adaugam zaharul, extractul de vanilie, amidonul dizolvat si fierbem la bain-marine, amestecand continuu, pana se ingroasa

– adaugam fructele confiate, amestecam si lasam crema sa se raceasca

– batem frisca bat

– inmuiem gelatina in putin apa, apoi o incalzim usor, fara a o fierbe, si amestecam pana se dizolva

– incorporam frisca in crema racita, apoi gelatina

Montam tortul astfel:

– asezam pe platou prima foaie de blat si montam in jurul ei un inel pentru torturi sau daca nu aveti confectionati, asa cum am facut si eu, unul din hartie de copt

– peste prima foaie turnam crema si nivelam

– asezam a doua foaie si apasam usor (ca sa fim siguri ca face priza, bine, cu crema

– dam tortul la rece pana a doua zi

– indepartam inelul din jurul tortului, indepartam daca este cazul execul de crema, astfel incat sa avem margini drepte si cat mai perfecte

– imbracam lateralele tortului in putina frisca si cu mare grija si rabdare, lipim una langa alta langues de chat sau piscoturi (ca sa fiu sigura ca stau lipite acolo, am pus in jurul tortului, o funda (are si efect decorativ)

– la suprafata am pregatit un jeleu din sirop de mure (facut in casa) si un pliculet de gelatina alimentara, jeleu pe care l-am turnat pe tort

– am decorat cu ceva moate de frisca si fructe

Enjoy !!

 

 

Tort cu crema de lamaie

Acesta este al doilea tort pregatit cu ocazia Sf-lor Mihail si Gavril. Este tortul pentru sotul meu, Gabriel…..si pentru noi, bineinteles 🙂

Data viitoare, cand voi mai pregati crema de lamaie, voi cauta sa cumpar lime, pentru a fi mult mai aromata. Lamaile acestea, galbene obisnuite, pe care le gasim prin toate magazinele noastre, nu mai au deloc savoarea lamailor de odinioara si nici parfumul de alta data…din nefericire 🙁

Ingrediente blat (pentru o forma de chec): 4 oua, 4 linguri zahar, 3 linguri faina, 1 lingura cacao.

mixam bine de tot oualele cu zaharul, pana isi tripleaza volumul si compozitia devine ca o crema; adaugam apoi cu grija faina amestecata cu cacaua si neaparat cernuta, lingura cu lingura; tapetam cu unt si faina sau hartie de copt, o tava de chec; punem compozitia in tava si dam la cuptorul incalzit in prealabil, pentru 15-20 minute (facem testul cu o scobitoare, pentru mai multa siguranta); scoatem checul din tava si-l lasam sa se raceasca – este bine sa pregatiti checul cu o zi inainte, pentru ca se va taia mai bine; taiem checul in doua foi si le insiropam (eu am folosit de aceasta data suc de portocale).

Ingrediente crema lamaie: 250 g mascarpone, coaja de la o lamaie, zeama de la o lamaie, 10 linguri frisca lichida, un  pliculet de gelatina (10 g)

mixam putin mascarponele cu frisca pana se omogenizeaza; adaugam cu mare grija, putin cate putin zeama de lamaie si mixam usor (cam ca la maioneza); adaugam coaja de lamaie; punem gelatina la inmuiat in putina apa, apoi o incalzim usor, pe baie de aburi, pana se topesc granulele si o incorporam cu grija in crema.

Tapetam o tava de chec (aceeasi in care am facut blatul) cu folie alimentara (transparenta) – lasam ceva surplus, pentru a putea la final, sa acoperim bine si foaia de sus.

Punem prima foaie de blat, apoi crema, apoi ultima foaie si apasam usor. Acoperim cu folia alimentara si dam la rece pentru cateva ore, cel mai bine pentru o noapte intreaga.

A doua zi, desfacem folia, rasturnam tortuletul pe un platou si indepartam integral folia alimentara.

Glazura: 130 g ciocolata neagra, 1 lingura unt, 6 linguri frisca lichida

Rupem ciocolata in bucati, adaugam frisca lichida si untul si topim la bain-marie sau cu grija, la microunde.

Turnam glazura pe tort si o intindem, astfel incat sa imbracam tortul in ea.

Ornam dupa preferinta si mai ales imaginatie.

Enjoy !!

(Ultima fotografie este facuta de baiatul meu).

Tort cu crema de mure

Desi postat cu putina intarziere, acest tort l-am pregatit pentru trei colege, dragi mie, Gabriela, Mihaela si Gabriela, cu ocazia Sf.Arhangheli Mihail si Gavril. Este primul tort de pe urma caruia am castigat bani. Fetele au tinut in mod expres sa faca acest lucru, nu am avut nicio sansa de a ma impotrivi.

Dincolo, de asta, important este ca a fost foarte apreciat.

A fost un tort cu blat de cacao, crema de mure, crema de ciocolata, glazura de ciocolata, ornat cu fulgi de migdale si trandafiri (comestibili).

Blatul: 6 oua, 6 linguri zahar, 4 linguri faina, 2 linguri cacao.

Crema mure: 500 g mascarpone, 20 linguri frisca lichida, 700 g mure congelate, 9 foi gelatina.

– decongelam murele intr-o strecuratoare, le pasam si le trecem printr-o sita fina, pentru a elimina sambureii; pastram sucul ramas

– mixam, putin, mascarponele cu cele 20 de linguri de frisca si incorporam piureul de mure, apoi gelatina (foile se inmoaie 10 minute in apa rece, se storc si se incalzesc putin, pana ce se topesc – ATENTIE, NU FIERBETI GELATINA)

Crema ciocolata: 200 g ciocolata neagra, 10 linguri frisca lichida

– rupem ciocolata in bucati, punem frisca lichida si topim pe baie de aburi sau cu mare grija, la microunde

Glazura: 200 g ciocoata neagra, 10 linguri frisca lichida, 2 linguri unt

Pentru glazura, procedeul este acelasi ca la crema de ciocolata.

Montarea tortului:

– asezam prima foaie de tort, insiropata – am folosit sucul ramas de la mure combinat cu sirop de mure, preparat in casa

– montam in jurul foii, un inel sau facem unul din hartie, asa cum am procedat eu

– peste prima foaie punem jumatate din crema de mure, apoi crema de ciocolata, restul de crema de mure, iar la final ultima foaie de tort, insiropata

– dam tortul la rece pentru cateva ore, cel mai bine o noapte intreaga

– a doua zi, indepartam inelul din jurul torului, indepartam excesul de crema (daca este cazul) de pe partile laterale, pregatim glazura, o turnam pe tort, intindem cu grija, imbracam si lateralele, iar de aici in colo totul depinde de imaginatia fiecaruia, in ceea ce priveste decorarea.

Dragele mele colege, multumesc pentru increderea acordata !!

(P.S. Pentru sarbatoarea Sf-lor Mihail si Gavril, am pregatit inca doua torturi, pe care le voi posta cat de repede pot)

 

 

 

 

Later update:

Am mai pregatit o data acest tort, la dimensiuni mai mici pentru o buna prietena:

 

Tort cu crema de vanilie si fructe deshidratate

Acest tort l-am pregatit pentru un bun prieten de familie, care a implinit 41 de ani.

Are in compozitie, un blat obisnuit cu cacao, crema de vanilie cu fructe confiate, gem de caise si glazura de ciocolata.

Blat: 5 oua; 5 linguri zahar; 3 linguri faina; 2 linguri cacao.

Crema de vanilie cu fructe:  o cescuta  cu stafide , caise deshidratate taiate bucati – atat stafidele cat si caisele le punem la inmuiat cu putin rom;  3 oua; 250 g zahar; 2 linguri amidon; 750 ml lapte; 2 linguri extract de vanilie; 20 g gelatina (foi).

Glazura: 200 g ciocolata neagra; 10 linguri frisca lichida; 2 linguri unt.

Preparam blatul astfel: se bat bine de tot cele 5 oua, impreuna cu zaharul pana ce totul se transforma intr-o crema si isi tripleaza volumul. Se adauga faina, amestecata cu cacaua si neaparat cernuta. Se coace la foc potrivit, cam 15-20 minute, pana ce blatul se desprinde de marginile tavii sau si mai bine, faceti proba cu scobitoarea. Lasam blatul sa se raceasca, dupa care il taiem in doua foi.

Preparam crema astfel: punem foile de gelatina la inmuiat in putina apa rece.Dizolvam amidonul in putin lapte. Batem ouale si le amestecam cu laptele. Adaugam zaharul, apoi amidonul, extractul de vanilie si omogenizam. Punem compozitia pe foc si fierbem pana se ingroasa, amestecand continuu. Cand crema este suficient de groasa si legata, adaugam gelatina stoarsa bine de apa si omogenizam.

Asezam pe tava de prezentare o foaie de blat, insiropata (eu am folosit pentru insiropat, de aceasta data, sirop de mure facut in casa). Asezam in jurul foii inelul detasabil de la tava in care am copt blatul. Ungem foaia cu gem de caise (optional), apoi punem crema, cealalta foaie de blat insiropata si dam la rece pentru o noapte.

A doua zi, indepartam inelul din jurul tortului. Imbracam tortul intr-un strat subtire de gem, apoi turnam glazura de ciocolata (rupem ciocolata bucati, adaugam frisca lichida si untul, incalzim cate putin la microunde, pana cand ciocolata si untul s-au topit) si dam din nou la rece pentru cateva ore.

Ornam cum dorim si servim cu mare placere.

Enjoy !!

Inimioara cu mascarpone si fructe de padure

Cred ca este unul dintre cele mai frumoase torturi pe care le-am facut, pana in prezent. L-am pregatit cu mare drag, pentru prietenii nostri,  “Radulestii”, dar in special pentru Elena, fetita lor (colega de clasa cu baiatul meu si foarte buni prieteni ) care a implinit 8 ani.

Vineri si sambata (14 si 15 octombrie) am pregatit, asadar doua torturi: acesta in forma de inimioara si cel cu crema de cacao si vanilie (postat anterior), pentru prietena noastra Claudia. Am lucrat cu mare drag la ele, iar munca mi-a fost pe deplin rasplatita. Cele doua torturi au fost foarte laudate, dar mai ales mancate pana la ultima frimitura.

Blatul este unul obisnuit, pandispan cu cacao, din 3 oua, 3 linguri de zahar, 2 linguri faina si o lingura cacao.

Blatul l-am taiat in doua foi, pe care le-am insiropat cu sirop de mure, facut in casa.

Crema de mascarpone cu fructe de padure:

– o punga mix de fructe de padure, congelate;  mascarpone 250 g; 10 linguri frisca lichida; 6 foi gelatina.

Decongelam fructele de padure, le scurgem intr-o sita, le mixam si strecuram piureul (este operatiunea care dureaza cel mai mult) – mai adaugam peste piureul din sita, daca este nevoie, cate putin din sucul ramas de la fructe, pentru a-l face mai usor de strecurat.

Inmuiem foile de gelatina in apa rece, pentru 5 minute, apoi le stoarcem si le incazim putin, dupa care le amestecam cu piureul strecurat.

Mixam putin crema mascarpone, cu frisca si incepem sa incorporam treptat, piureul de fructe.

Asezam in tava sub forma de inimioara, prima foaie de blat, insiropata, punem crema si deasupra cea de-a doua foaie de blat, insiropata.

Dam tortul la rece pentru cateva ore sau o noapte intreaga.

Rasturnam tortul pe platoul de servire, finisam marginile indepartand excesul de crema (daca este nevoie).

Preparam glazura: 60 g ciocolata neagra, 6 linguri frisca lichida, o lingura de unt -> incalzim cate putin la microunde si amestecam, pana ce ciocolata si untul s-au topit.

Turnam glazura peste tort, imbracam frumos si lateralele, apoi ornam si dam tortul la rece.

Am ornat tortul, asa cum se vede, cu fulgi de migdale rumenite, trandafir si coacaze.

Enjoy!!

Tort cu crema de cacao si vanilie

Acest tort l-am pregatit pentru Claudia, o foarte buna prietena. A fost foarte apreciat, s-a mancat pana la ultima frimitura, fara nicio exagerare. Cred ca va puteti imagina, ce bine m-am simtit.

A fost un tort destul de mare, pentru 24 de persoane.

A avut blat de pandispan cu cacao, din 11 oua, 11 lingui de zahar, 8 linguri faina si 3 linguri cacao.

Batem ouale cu zaharul, foarte bine, pana isi tripleaza volumul si compozitia devine cremoasa, alba si spumoasa. Adaugam faina amestecata cu cacaua si cernuta. Amestecam usor, pana la incorporarea totala. Coacem blatul (in tava unsa si tapetata cu faina sau hartie de copt) pana cand se desprinde de marginile tavii (faceti si proba cu scobitoarea). Lasam blatul sa se raceasca si-l taiem, apoi, in trei foi.

Crema de cacao: 300 ml lapte; 100 ml frisca lichida; 1 ou; 1 + 1/2 lingura zahar; 150 g unt; 3 linguri amidon; 3 linguri cacao; 1 lingura esenta rom, 6 foi gelatina; 100 g alune nesarate, prajite si maruntite.

Amestecam laptele, frisca, oul, zahar, amidonul si cacaua, pana se omogenizeaza, adaugam untul, punem vasul la foc mic, amestecand mereu compozitia, pana se ingoasa. La final adaugam gelatina (inmuiata in prealabil 5 minute) stoarsa bine, amestecam pana ce aceasta se topeste. Adaugam alunele maruntite.

Crema de vanilie: 500 ml lapte; 150 g zahar; 50 g amidon; zahar vanilinat; 1 lingura extract de vanilie; 2 galbenusuri; 100 g unt.

Punem intr-un vas laptele, galbenusurile usor batute, zaharul, zaharul vanilinat, extractul de vanilie, amidonul, omogenizam si punem la foc mic, amestecand mereu pana se ingroasa. Cand s-a racit putin, adaugam treptat untul, incorporand cu grija (eu am adaugat si o lingura cu pelete de ciocolata, dar pentru ca crema era usor calduta, inca, acestea s-au topit).

Asamblam tortul, astfel:

– asezam o foaie de blat insiropata, pe suportul de servire (eu am insiropat blatul cu sirop de mure, facut in casa); in jurul foii montam un inel de tort (daca nu aveti, faceti ca mine, unul din hartie de copt); peste prima foaie punem crema de ciocolata si nivelam; asezam a doua foie de blat; insiropata; punem crema de vanilie si nivelam; punem a treia foaie de blat, insiropata; dam tortul la rece pentru cateva ore (eu l-am tinut o noapte intreaga); imbracam tortul in glazura (230 g ciocolata; 2 linguri de unt; 10 linguri frisca lichida -> le incalzim usor la microunde, amestecand pana ce ciocolata si untul s-au topit) si ornam dupa cum ne place sau suntem inspirati. Eu l-am ornat cu fulgi de migdale rumenite in cuptor, trandafiri de caramea si coacaze.

Enjoy !!