Cornulete cu dulceata de prune si nuca

2016-12-18_3395Daca vreti sa-i oferiti lui Mos Craciun ceva cu care sa-l convingeti sa va lase toate cadourile pe care le are in sac, atunci poate ar trebui sa incercati aceasta reteta de cornulete.

Ingrediente pentru o tava:

  • 14 linguri faina + inca 7 separat
  • 14 linguri ulei + inca 7 separat
  • 14 linguri apa calduta
  • sare – 1 varf de cutit
  • pentru umplutura: rahat sau gem sau dulceata amestecata cu nuca macinata

Procedam astfel:

  • intr-un bol se amesteca 14 linguri faina, 14 linguri apa calduta, 14 linguri ulei si sarea
  • se formeaza un aluat moale dar elastic, din care intindem cu mana o foaie dreptunghiulara
  • amestecam cele 7 linguri de faina cu 7 linguri de ulei si formam o pasta
  • intindem aceasta pasta pe foaia de aluat, rulam si punem la frigider 30 minute
  • scoatem aluatul din frigider si intindem foia pentru cornulete (fie intidem foaie rotunda si o taiem in raze, fie intindem foaia dreptunghiulara, impartim in fasii late si din fiecare fasie taiem triunghiuri)
  • punem umplutura la baza triunghiului si rulam catre varf
  • asezam cornuletele in tava tapetata cu hartie de copt si coacem la foc mediu, in cuporul preincalzit
  • tavalim cornuletele fierbinti prin zahat pudra

Pofta buna!

2016-12-18_3396

Cornulete cu nuca

2016-11-30_1465Stiu ca urmeaza o perioada in care veti cauta retete de dulciuri pentru sarbatorile de iarna. De aceea azi va ofer o reteta de cornulete simple, fara umplutura. Sunt delicioase, usor de preparat, iar aluatul poate fi pregatit din timp si pastrat la congelator sau in frigider (daca-l pregatiti cu 2-3 zile inainte de coacere).

Ingrediente:

  • 180 g faina
  • 100 g nuca macinata fin
  • 100 g unt
  • 50 g zahar pudra
  • 1 ou
  • arome: esenta vanilie sau rom, coaja portocala/lamaie
  • un praf de sare

Mod de preparare:

  • punem intr-un bol faina, zaharul, nuca, aromele si untul taiat cuburi
  • amestecam cu o furculita pana ce compozitia devine nisipoasa
  • adaugam oul si amestecam pana la omogenizare
  • impachetam aluatul in folie si-l tinem la frigider 2-3 ore cel putin, cel mai bine peste noapte
  • punem hartie de copt in tava
  • luam bucati mici de aluat, formam suluri, le dam forma de cornulet (semiluna), le asezam in tava, le coacem la foc potrivit, 15 minute, in cuptorul preincalzit
  • fierbinti, le tavalim prin zahar pudra

Pofta buna!

2016-11-30_1466

2016-11-30_1467

Prajitura cu biscuiti si crema de mere

2016-11-30_3355Prajitura aceasta este extrem de simpla si nici nu este nevoie de ingrediente sofisticate. O poate pregati oricine, fie incepator, fie expert. Prajitura isi poate gasi locul si in meniul dumneavoastra de Craciun sau Revelion, mai ales daca nu aveti atat de mult timp liber pentru a sta in bucatarie.

In perioada urmatoare, voi incerca sa va ofer si alte retete potrivite pentru aceste sarbatori de iarna.

Pentru aceasta prajitura avem nevoie de:

  • 250-300 g biscuiti  (aprox 10-12 biscuiti pentru fiecare strat; prajitura are trei straturi de biscuiti si doua de crema)
  • 1,25 kg mere
  • 40 g amidon
  • 100 g zahar
  • 100 ml apa
  • 150 g unt
  • vanilie sau zahar vanilat
  • scortisoara macinata (optional)

Pentru glazura:

  • 100 g ciocolata neagra
  • 4 linguri lapte

Procedam astfel:

  • se spala si se curata merele de coaja si cotor
  • se rad merele pe razatoarea cu gauri mari
  • se pun intr-o cratita impreuna cu zaharul, aromele si amidonul dizolvat in prealabil in cei 100 ml apa
  • se pune cratita pe foc si se fierbe compozitia 5-8 minute de la primul clocot, amestecand continuu (timpul de fierbere depinde de cat de suculente sunt merele)
  • se ia cratita de pe foc, se adauga untul taiat cuburi si se amesteca pana la topirea si incorporarea acestuia
  • se lasa crema sa se raceasca
  • se imbraca o tava in folie alimentara lasand margini generoase pentru a putea acoperi prajitura
  • se aseaza un strat de biscuiti, apoi 1/2 crema racita, un strat de biscuiti, restul de crema
  • se impacheteaza prajitura si se da la rece pentru cateva ore (de preferat peste noapte)
  • se rastoarna prajitura pe un platou, indepartandu-se folia
  • se prepara glazura: ciocolata rupta bucati impreuna cu laptele se topeste la microunde sau pe baie de aburi
  • se intinde glazura pe prajitura si se lasa sa se intareasca (eu am tinut-o la frigider un pic)
  • se taie cu un cutit ascutit cu lama trecuta prin apa calda

Pofta buna !

2016-11-30_3357

 

Mousse rapid de ciocolata

2015-06-13_2365

Cu aceasta reteta niciodata nu veti da gres. Este un desert foarte rapid si simplu, dar fin si delicios. Este potrivit pentru acele momente in care ne dorim ceva dulce sau atunci cand avem musafiri, iar timpul liber este prea putin.

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 200 g ciocolata (50-60% cacao)
  • 500 g mascarpone (scursa de zer daca este caul)

Mod de preparare:

  • topim ciocolata in cuptorul cu microunde sau pe baie de abur
  • adaugam mascarpone si amestecam energic cu un tel
  • punem crema in cupe si o dam la frigider pentru cel putin 10 minute

Pofta buna !

* putem adauga pentru un plus de savoare, nuci rumenite si maruntite, alune, un strop de coniac sau rom, coaja de portocala confiata, visine din dulceata sau visinata, etc.

2015-06-13_2372

 

Prajitura cu visine

2015-05-30_2354x

Prajiturile cu visine sunt preferatele noastre, am spus-o de atatea ori. De aceea azi, am pentru voi, o noua reteta. Cred ca este cea mai simpla si mai rapida.

Ingrediente:

  • 7 oua
  • 8 linguri de zahar
  • 2 pliculete zahar vanilinat
  • 7 linguri faina
  • aprox 550 g visine – am folosit visine congelate si le-am pus in prajitura semidezghetate

Procedam astfel:

  • preincalzim cuptorul
  • separam albusurile de galbenusuri
  • batem albusurile spuma
  • frecam galbenusurile cu zahar, pana ce compozitia devine crema si deschisa la culoare
  • incorporam faina
  • incorporam albusurile amestecand usor, cu lingura
  • punem compozitia in tava unsa si tapetata cu faina sau captusita cu hartie de copt
  • punem visinele
  • punem tava in cuptor si cocem la fos potrivit 30-40 minute
  • scoatem tava din cuptor, pudram prajitura cu zahar pudra (daca dorim) si o taiem dupa ce s-a racit

Pofta buna!

2015-05-30_2356

Prajitura cu piersici si caramel

O reteta dulce, dulce, dulce si parfumata! Este de fapt o reteta de vara, cand gasim piersici zemoase si aromate, in piete, dar poate fi preparata si cu piersici din compot, asa cum am facut eu.

Avem nevoie de:

  • 2 borcane compot de piersici
  • 150 g unt
  • 200 g zahar (300 atunci cand folosim piersici proaspete)
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri faina
  • extract/esenta vanilie

Procedam astfel:

  • preincalzim cuptorul
  • scurgem foarte bine piersicile de suc si le taiem felii
  • topim zaharul intr-un vas, pe flacara mica si cu rabdare, pentru a nu se arde
  • adaugam untul moale si amestecam  pana se incorporeaza
  • in sosul caramel adaugam piersicile si amestecam usor
  • punem compozitia intr-un vas rotund
  • peste compozitie, turnam blatul de pandispan (se freaca spuma cele 6 oua impreuna cu zaharul, se adauga vanilia si faina amestecand usor)
  • se da tava la cuptor pentru aprox. 40 minute
  • prajitura se raceste, apoi se rastoarna pe un platou, astfel incat piersicile sa fie la suprafata

Pofta buna !

2015-01-12_2136

 

Briose cu cacao

Azi, am facut putina ordine printre numeroasele link-uri salvate la “Favorite” si cate o vizita virtuala, prietenilor din blogosfera, mai ales acelora pe care nu-i mai vizitasem de mult.

Reteta de briose pe care am pregatit-o azi este inspirata de aici. Sunt foarte pufoase si merg de minune la o ceasca de ceai sau cafea.

Ingrediente:

  • 2 oua
  • 175 ml lapte
  • 175 ml sifon (apa minerala)
  • 175 ml ulei
  • 310 g zahar
  • 450 g faina
  • 2 linguri cacao
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • coaja rasa de lamiae sau portocala

Procedam astfel:

  • incalzim cuptorul
  • pregatim tava de briose (eu am folosit 18 forme de briose, din silicon)
  • intr-un bol se bat ouale, cu laptele, sifonul, uleiul si extractul de vanilie
  • in alt bol se amesteca ingredientele uscate (faina cernuta, zaharul si praful de copt)
  • ingredientele uscate se incorporeaza in cele umede
  • se amesteca doar cat sa se omogenizeze
  • 1/4 din compozitie se pune intr-un vas si se amesteca cu cele 2 linguri de cacao
  • in compozitia alba, ramasa, se adauga coaja de lamaie
  • umplem formele astfel: 2 linguri compozitie alba si o lingura compozitie cu cacao
  • amestecam usor cu un betisor, pentru un aspect marmorat
  • coacem briosele la foc mediu, cam 20 minute
  • le lasam sa se raceasca, le pudram cu zahar si le putem savura

2014-05-04_0630

2014-05-04_0632

…. si o poza facuta de baiatul meu:

2014-05-04_0640

….si in sectiune:

2014-05-04_0648

2014-05-04_0651

Spor la treaba si pofta buna !