Briose cu cacao

Azi, am facut putina ordine printre numeroasele link-uri salvate la “Favorite” si cate o vizita virtuala, prietenilor din blogosfera, mai ales acelora pe care nu-i mai vizitasem de mult.

Reteta de briose pe care am pregatit-o azi este inspirata de aici. Sunt foarte pufoase si merg de minune la o ceasca de ceai sau cafea.

Ingrediente:

  • 2 oua
  • 175 ml lapte
  • 175 ml sifon (apa minerala)
  • 175 ml ulei
  • 310 g zahar
  • 450 g faina
  • 2 linguri cacao
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • coaja rasa de lamiae sau portocala

Procedam astfel:

  • incalzim cuptorul
  • pregatim tava de briose (eu am folosit 18 forme de briose, din silicon)
  • intr-un bol se bat ouale, cu laptele, sifonul, uleiul si extractul de vanilie
  • in alt bol se amesteca ingredientele uscate (faina cernuta, zaharul si praful de copt)
  • ingredientele uscate se incorporeaza in cele umede
  • se amesteca doar cat sa se omogenizeze
  • 1/4 din compozitie se pune intr-un vas si se amesteca cu cele 2 linguri de cacao
  • in compozitia alba, ramasa, se adauga coaja de lamaie
  • umplem formele astfel: 2 linguri compozitie alba si o lingura compozitie cu cacao
  • amestecam usor cu un betisor, pentru un aspect marmorat
  • coacem briosele la foc mediu, cam 20 minute
  • le lasam sa se raceasca, le pudram cu zahar si le putem savura

2014-05-04_0630

2014-05-04_0632

…. si o poza facuta de baiatul meu:

2014-05-04_0640

….si in sectiune:

2014-05-04_0648

2014-05-04_0651

Spor la treaba si pofta buna !

Chec cu ciocolata

Trebuia sa  fac ceva dulce, usor de pregatit, rapid si cu un pic de ciocolata. Iata-l !

2014-02-23_0437

Ingrediente pentru un chec:

  • 5 oua mici
  • 5 linguri zahar
  • 1/2 lingurita extract de vanilie
  • 10 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • 60 g ciocolata neagra maruntita

Procedam astfel:

  • mixam foarte bine ouale cu zaharul pana ce compozitia devine cremoasa si isi dubleaza volumul
  • adaugam lingura cu lingura, uleiul, apoi extractul de vanilie
  • incorporam treptat faina, cu ajutorul unui tel, cu miscari usoare
  • incorporam ciocolata maruntita
  • turnam compozitia in tava de chec tapetata si coacem la foc potrivit 35-40 minute
  • lasam putin checul in tava, apoi il scoatem pe un gratar
  • dupa racire se pudreaza cu zahar si se poate servi

Pofta buna !

2014-02-23_0441

 

Rulada cu dulceata

Desertul de azi este foarte simplu si foarte usor de pregatit. Puteti umple rulada cu absolut orice dulceata doriti. Eu am folosit dulceata de merisoare.

Ingrediente pentru o tava de ( ):

  • 4 oua
  • 4 linguri de zahar
  • 4 linguri faina

Procedam astfel:

  • se mixeaza foarte bine cele 4 oua
  • se adauga zaharul si se mixeaza pana ce compozitia isi dubleaza volumul, devine cremoasa si deschisa la culoare
  • se incorporeaza faina, cu ajutorul unui tel, cu miscari usoare
  • se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt
  • se coace aproximativ 15 minute
  • se presara zahar pudra pe un servet curat de bucatarie
  • se rastoarna pe acest servet, rulada, se unge cu dulceata si se ruleaza
  • se tine asa pana se raceste, apoi setaie felii, se pudreaza cu zahar si se poate servi

Pofta buna !

2014-02-23_0424

2014-02-23_0425

2014-02-23_0427

Prajitura cu crema de lamaie

Ador aroma de lamaie! Imi plac dulciurile cu crema de lamaie, imi place inghetata de lamaie, siropul, jeleul, limonada. Zilele acestea mi-a incoltit ideea de a pregati in week-end prajitura “Alba ca zapada”. Timpul necesar pregatirii foilor, nu l-am avut si am ales sa folosesc straturi de biscuiti.

Ingrediente pentru o tava de 23 x 28 cm:

  • 45 biscuiti petite burre
  • 750 ml lapte
  • 5 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • 2 linguri faina
  • 150 g unt la temperature camerei
  • sucul de la doua lamai
  • coaja rasa de la o lamaie

Procedam astfel:

  • punem laptele intr-o craticioara adanca
  • adaugam zaharul si amestecam cu telul (ca sa se topeasca putin)
  • incorporam amidonul
  • incorporam faina, amestecand bine pentru a nu se forma cocoloase
  • punem la fiert, in bain-marie sau pe flacara foarte mica, amestecand continuu
  • fierbem pana ce compozitia se ingroasa bine
  • lasam crema sa se racoreasca (pentru a nu se forma crusta la suprafata, acoperim crema cu folie alimentara – vreau sa spun ca punem folia direct pe crema)
  • cand crema este usor calduta incorporam, treptat, untul, sucul si coaja de lamaie
  • asezam in tapa un strat de biscuiti, peste care punem un strat de crema, apoi unul de biscuiti, apoi unul de crema si la final, inca un strat de biscuiti
  • acoperim tava cu un prosop curat si dam la frigider pentru o noapte
  • in ziua urmatoare, taiem prajitura, pudram cu zahar si ….Pofta buna !!

2014-01-18_0264

2014-01-18_0265

2014-01-18_0268

2014-01-18_0269

si o poza facuta de copil:

2014-01-18_0274

 

 

 

 

Budinca de ciocolata

Acesta este un desert cu aroma de copilarie. Imi amintesc ca, de obicei, serveam budinca cu dulceata de visine deasupra. Pe langa salamul de biscuiti si orezul cu lapte si scortisoara, budinca de ciocolata era unul dintre deserturile cele mai la indemana in acele timpuri, adica in urma cu vreo 30 de ani.

Ingrediente:

  • 900 ml lapte
  • 1 galbenus
  • 2 linguri cacao
  • 4 linguri amidon
  • 4 linguri zahar
  • 50 g unt

Cum procedam?

  • intr-un vas adanc ce poate fi pus pe flacara, desfacem galbenusul in lapte
  • adauga zaharul, amidonul, acacua si amestecam
  • fierbem compozitia la foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa
  • incorporam untul in trei reprise
  • turnam compozitia in cupe si le dam la rece

Pofta buna !

2013-11-22_0658 corectata

Mere coapte

Daca  vrei o reteta simpla, usor de pregatit si care sa-ti umple casa de miresme, atunci reteta aceasta de mere coapte poate fi o buna alegere. In cele ce urmeaza va ofer o variant putin diferita de retetele clasice. Umplutura este potrivita chiar si pentru o placinta.

Ingrediente:

  • 3 mere
  • 2 linguri mandarine din compot, scurse de suc
  • 1/2 banana
  • esenta rom
  • 2 linguri zahar brun
  • 3 linguri fistic (nesarat) rumenit si maruntit (poti folosi nuca)
  • 1/2 lingurita scortisoara macinata (daca ai poti folosi un mix de condimente pentru turta dulce)
  • unt

Mod de preparare:

  • incalzeste cuptorul
  • spala merele si stergele (nu indeparta coditele)
  • taie cate un capacel la fiecare mar
  • scobeste cu o lingurita miezul
  • indeparteaza casuta si semintele si pastreaza pulpa; taie-o cubulete
  • taie banana cubulete
  • amesteca pulpa de mere, mandarinele, banana, fisticul maruntit
  • adauga esenta de rom, o lingura de unt topit, zaharul brun si scortisoara
  • umple merele cu aceasta compozitie si pune deasupra capacelele
  • unge cu putin unt, merele, la exterior
  • aseaza merele intr-un vas uns cu unt
  • toarna in vas sucul de la compotul de mandarine (eu am avut o cutie mica de compot si am folosit tot sucul)
  • pune merele in cuptor si coacele 25-30 minute
  • stropeste merele din cand in cand cu sosul din vas

Pofta buna !

2013-11-24_0699

2013-11-24_0707

2013-11-24_0716 corectata

 

 

 

Briose pufoase cu cacao

Oare de ce briosele sunt preferatele copiilor ? Cel putin, baiatul meu, care nu este un consumator de dulciuri, cand este vorba de briose, e primul ! Reteta urmatoare este o pufosenie, greu de descries in cuvinte, Trebuie sa le incercati, neaparat.

Ingrediente:

  • 150 g faina
  • 2oo g zahar
  • 50 g cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonate
  • 1/2 lingurita sare
  • 60 ml ulei
  • 200 ml lapte cald
  • 2 oua
  • 2 pliculete zahar vanilat

Procedam astfel:

  • intr-un bol amestecam toate ingredientele uscate
  • in alt bol amestecam ouale cu laptele si uleiul si le turnam peste cele uscate
  • amestecam putin, doar cat se incorporeaza faina
  • umplem formele pe trei sferturi
  • coacem briosele la foc potrivit cam 20 minute

Pofta buna !

2013-10-13_0413

2013-10-13_0418

2013-10-13_0422