Cornulete cu dulceata de prune si nuca

2016-12-18_3395Daca vreti sa-i oferiti lui Mos Craciun ceva cu care sa-l convingeti sa va lase toate cadourile pe care le are in sac, atunci poate ar trebui sa incercati aceasta reteta de cornulete.

Ingrediente pentru o tava:

  • 14 linguri faina + inca 7 separat
  • 14 linguri ulei + inca 7 separat
  • 14 linguri apa calduta
  • sare – 1 varf de cutit
  • pentru umplutura: rahat sau gem sau dulceata amestecata cu nuca macinata

Procedam astfel:

  • intr-un bol se amesteca 14 linguri faina, 14 linguri apa calduta, 14 linguri ulei si sarea
  • se formeaza un aluat moale dar elastic, din care intindem cu mana o foaie dreptunghiulara
  • amestecam cele 7 linguri de faina cu 7 linguri de ulei si formam o pasta
  • intindem aceasta pasta pe foaia de aluat, rulam si punem la frigider 30 minute
  • scoatem aluatul din frigider si intindem foia pentru cornulete (fie intidem foaie rotunda si o taiem in raze, fie intindem foaia dreptunghiulara, impartim in fasii late si din fiecare fasie taiem triunghiuri)
  • punem umplutura la baza triunghiului si rulam catre varf
  • asezam cornuletele in tava tapetata cu hartie de copt si coacem la foc mediu, in cuporul preincalzit
  • tavalim cornuletele fierbinti prin zahat pudra

Pofta buna!

2016-12-18_3396

Cornulete cu nuca

2016-11-30_1465Stiu ca urmeaza o perioada in care veti cauta retete de dulciuri pentru sarbatorile de iarna. De aceea azi va ofer o reteta de cornulete simple, fara umplutura. Sunt delicioase, usor de preparat, iar aluatul poate fi pregatit din timp si pastrat la congelator sau in frigider (daca-l pregatiti cu 2-3 zile inainte de coacere).

Ingrediente:

  • 180 g faina
  • 100 g nuca macinata fin
  • 100 g unt
  • 50 g zahar pudra
  • 1 ou
  • arome: esenta vanilie sau rom, coaja portocala/lamaie
  • un praf de sare

Mod de preparare:

  • punem intr-un bol faina, zaharul, nuca, aromele si untul taiat cuburi
  • amestecam cu o furculita pana ce compozitia devine nisipoasa
  • adaugam oul si amestecam pana la omogenizare
  • impachetam aluatul in folie si-l tinem la frigider 2-3 ore cel putin, cel mai bine peste noapte
  • punem hartie de copt in tava
  • luam bucati mici de aluat, formam suluri, le dam forma de cornulet (semiluna), le asezam in tava, le coacem la foc potrivit, 15 minute, in cuptorul preincalzit
  • fierbinti, le tavalim prin zahar pudra

Pofta buna!

2016-11-30_1466

2016-11-30_1467

Prajitura cu biscuiti si crema de mere

2016-11-30_3355Prajitura aceasta este extrem de simpla si nici nu este nevoie de ingrediente sofisticate. O poate pregati oricine, fie incepator, fie expert. Prajitura isi poate gasi locul si in meniul dumneavoastra de Craciun sau Revelion, mai ales daca nu aveti atat de mult timp liber pentru a sta in bucatarie.

In perioada urmatoare, voi incerca sa va ofer si alte retete potrivite pentru aceste sarbatori de iarna.

Pentru aceasta prajitura avem nevoie de:

  • 250-300 g biscuiti  (aprox 10-12 biscuiti pentru fiecare strat; prajitura are trei straturi de biscuiti si doua de crema)
  • 1,25 kg mere
  • 40 g amidon
  • 100 g zahar
  • 100 ml apa
  • 150 g unt
  • vanilie sau zahar vanilat
  • scortisoara macinata (optional)

Pentru glazura:

  • 100 g ciocolata neagra
  • 4 linguri lapte

Procedam astfel:

  • se spala si se curata merele de coaja si cotor
  • se rad merele pe razatoarea cu gauri mari
  • se pun intr-o cratita impreuna cu zaharul, aromele si amidonul dizolvat in prealabil in cei 100 ml apa
  • se pune cratita pe foc si se fierbe compozitia 5-8 minute de la primul clocot, amestecand continuu (timpul de fierbere depinde de cat de suculente sunt merele)
  • se ia cratita de pe foc, se adauga untul taiat cuburi si se amesteca pana la topirea si incorporarea acestuia
  • se lasa crema sa se raceasca
  • se imbraca o tava in folie alimentara lasand margini generoase pentru a putea acoperi prajitura
  • se aseaza un strat de biscuiti, apoi 1/2 crema racita, un strat de biscuiti, restul de crema
  • se impacheteaza prajitura si se da la rece pentru cateva ore (de preferat peste noapte)
  • se rastoarna prajitura pe un platou, indepartandu-se folia
  • se prepara glazura: ciocolata rupta bucati impreuna cu laptele se topeste la microunde sau pe baie de aburi
  • se intinde glazura pe prajitura si se lasa sa se intareasca (eu am tinut-o la frigider un pic)
  • se taie cu un cutit ascutit cu lama trecuta prin apa calda

Pofta buna !

2016-11-30_3357

 

Gogosi din aluat cu iaurt si piure de mere

2016-10-23_7632 Am incercat sa transpun in farfuriile noastre din tara, un desert servit de noi in Praga. Erau “acompaniate” si de un sos de vanilie, pe care eu, insa, nu l-am facut.

Am ales pentru gogosi o reteta cu aluat pe baza de iaurt, mai exact le-am pregatit asa:

  • 300 g faina
  • 200 g iaurt cu 10% grasime
  • 20 g zahar
  • 2 oua
  • 10 g praf de copt
  • 15 ml ulei
  • 15 ml extract de vanilie
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • un praf sare
  • coaja rasa de lamaie sau portocala

Procedam astfel:

  • amestecam faina cu praful de copt
  • intr-un bol batem ouale cu un praf de sare, incorporam iaurtul, zaharul, zaharul vanilat, aromele si uleiul
  • incorporam treptat faina
  • incingem uleiul si cu o lingurita trecuta prin uleiul incalzit, luam din compozitie si punem la prajit
  • se scurg pe prosoape de hartie si se servesc pudrate bine cu zahar
  • noi le-am servit si alaturi de un piure de mere

* va sfatuiesc sa folositi ochiul mare de la aragz, dar cu flacara la minim, sa faceti neaparat gogosile micute (ajutandu-va de o lingurita); din cauza ca iaurtul confera o consistenta umeda, daca gogosile vor fi prea mari sau flacara prea mare, riscam ca la mijloc, acestea sa nu fie sufficient patrunse, devenind astfel necomestibile.

Reteta piure de mere:

  • 5 mere
  • 2 + 1/2 linguri zahar brun
  • 1 lingurita scortisoara
  • 100 ml apa

Procedam astfel:

  • curatam merele de coaja, le taiem in felii si apoi in cubulete mici
  • punem merele taiate intr-o cratita de inox
  • adaugam zaharul, scortisoara si apa si amestecam putin
  • fierbem la flacara mica, amestecand din cand in cand, pana ce lichidul scade si compozitia devine “cremoasa”
  • in timpul fierberii, pe masura ce merele se vor inmuia, le zdrobim usor cu dosul unei linguri
  • daca nu se consuma toata compozitia, poate fi pastrata la frigider, intr-un recipient de sticla cu inchidere ermetica.

Pofta buna !

2016-10-23_7633

Mousse rapid de ciocolata

2015-06-13_2365

Cu aceasta reteta niciodata nu veti da gres. Este un desert foarte rapid si simplu, dar fin si delicios. Este potrivit pentru acele momente in care ne dorim ceva dulce sau atunci cand avem musafiri, iar timpul liber este prea putin.

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 200 g ciocolata (50-60% cacao)
  • 500 g mascarpone (scursa de zer daca este caul)

Mod de preparare:

  • topim ciocolata in cuptorul cu microunde sau pe baie de abur
  • adaugam mascarpone si amestecam energic cu un tel
  • punem crema in cupe si o dam la frigider pentru cel putin 10 minute

Pofta buna !

* putem adauga pentru un plus de savoare, nuci rumenite si maruntite, alune, un strop de coniac sau rom, coaja de portocala confiata, visine din dulceata sau visinata, etc.

2015-06-13_2372

 

Prajitura cu visine

2015-05-30_2354x

Prajiturile cu visine sunt preferatele noastre, am spus-o de atatea ori. De aceea azi, am pentru voi, o noua reteta. Cred ca este cea mai simpla si mai rapida.

Ingrediente:

  • 7 oua
  • 8 linguri de zahar
  • 2 pliculete zahar vanilinat
  • 7 linguri faina
  • aprox 550 g visine – am folosit visine congelate si le-am pus in prajitura semidezghetate

Procedam astfel:

  • preincalzim cuptorul
  • separam albusurile de galbenusuri
  • batem albusurile spuma
  • frecam galbenusurile cu zahar, pana ce compozitia devine crema si deschisa la culoare
  • incorporam faina
  • incorporam albusurile amestecand usor, cu lingura
  • punem compozitia in tava unsa si tapetata cu faina sau captusita cu hartie de copt
  • punem visinele
  • punem tava in cuptor si cocem la fos potrivit 30-40 minute
  • scoatem tava din cuptor, pudram prajitura cu zahar pudra (daca dorim) si o taiem dupa ce s-a racit

Pofta buna!

2015-05-30_2356

Prajitura cu piersici si caramel

O reteta dulce, dulce, dulce si parfumata! Este de fapt o reteta de vara, cand gasim piersici zemoase si aromate, in piete, dar poate fi preparata si cu piersici din compot, asa cum am facut eu.

Avem nevoie de:

  • 2 borcane compot de piersici
  • 150 g unt
  • 200 g zahar (300 atunci cand folosim piersici proaspete)
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri faina
  • extract/esenta vanilie

Procedam astfel:

  • preincalzim cuptorul
  • scurgem foarte bine piersicile de suc si le taiem felii
  • topim zaharul intr-un vas, pe flacara mica si cu rabdare, pentru a nu se arde
  • adaugam untul moale si amestecam  pana se incorporeaza
  • in sosul caramel adaugam piersicile si amestecam usor
  • punem compozitia intr-un vas rotund
  • peste compozitie, turnam blatul de pandispan (se freaca spuma cele 6 oua impreuna cu zaharul, se adauga vanilia si faina amestecand usor)
  • se da tava la cuptor pentru aprox. 40 minute
  • prajitura se raceste, apoi se rastoarna pe un platou, astfel incat piersicile sa fie la suprafata

Pofta buna !

2015-01-12_2136