Prajitura cu biscuiti si crema de mere

2016-11-30_3355Prajitura aceasta este extrem de simpla si nici nu este nevoie de ingrediente sofisticate. O poate pregati oricine, fie incepator, fie expert. Prajitura isi poate gasi locul si in meniul dumneavoastra de Craciun sau Revelion, mai ales daca nu aveti atat de mult timp liber pentru a sta in bucatarie.

In perioada urmatoare, voi incerca sa va ofer si alte retete potrivite pentru aceste sarbatori de iarna.

Pentru aceasta prajitura avem nevoie de:

  • 250-300 g biscuiti  (aprox 10-12 biscuiti pentru fiecare strat; prajitura are trei straturi de biscuiti si doua de crema)
  • 1,25 kg mere
  • 40 g amidon
  • 100 g zahar
  • 100 ml apa
  • 150 g unt
  • vanilie sau zahar vanilat
  • scortisoara macinata (optional)

Pentru glazura:

  • 100 g ciocolata neagra
  • 4 linguri lapte

Procedam astfel:

  • se spala si se curata merele de coaja si cotor
  • se rad merele pe razatoarea cu gauri mari
  • se pun intr-o cratita impreuna cu zaharul, aromele si amidonul dizolvat in prealabil in cei 100 ml apa
  • se pune cratita pe foc si se fierbe compozitia 5-8 minute de la primul clocot, amestecand continuu (timpul de fierbere depinde de cat de suculente sunt merele)
  • se ia cratita de pe foc, se adauga untul taiat cuburi si se amesteca pana la topirea si incorporarea acestuia
  • se lasa crema sa se raceasca
  • se imbraca o tava in folie alimentara lasand margini generoase pentru a putea acoperi prajitura
  • se aseaza un strat de biscuiti, apoi 1/2 crema racita, un strat de biscuiti, restul de crema
  • se impacheteaza prajitura si se da la rece pentru cateva ore (de preferat peste noapte)
  • se rastoarna prajitura pe un platou, indepartandu-se folia
  • se prepara glazura: ciocolata rupta bucati impreuna cu laptele se topeste la microunde sau pe baie de aburi
  • se intinde glazura pe prajitura si se lasa sa se intareasca (eu am tinut-o la frigider un pic)
  • se taie cu un cutit ascutit cu lama trecuta prin apa calda

Pofta buna !

2016-11-30_3357

 

Placinta cu mere

2014-10-26_1934

Toamna si iarna mai ales, noua ni se deschide apetitul de placinta cu mere. Cum in week-end-ul ce a trecut ai fi zis ca ne aflam in Ajunul Craciunului si nu intr-o zi de octombrie, ce dulce ar fi fost mai potrivit decat o placinta cu mere, pudrata cu zahar si aromata din plin cu scortisoara ?

Aluatul folosit la placinta este acelasi ca si aici. L-am intins insa in doua foi dreptunghiulare.

Umplutura:

  • 8 mere mari
  • 4 linguri zahar
  • 1 plic zahar vanilinat
  • 2 linguri unt
  • scortisoara dupa gustul si dorinta fiecaruia

Mod de preparare umplutura:

  • spalam merele si le curatam de coaja
  • radem merele pe razatoarea cu ochiuri mari
  • peste mere adaugam zaharul tos si zaharul vanilinat
  • punem merele la calit in untul topit
  • calim merele doar pana se inmoaie si lasa zeama, apoi le punem intr-o strecuratoare si le lasam sa se scurga bine si sa se raceasca
  • cand s-au racit adaugam condimentele (eu am pus doar scortisoara) si amestecam

Pregatire placinta:

  • tapetam tava cu hartie de copt
  • asezam in tava prima foaie, apoi merele si cea de-a doua foaie
  • coacem placinta in cuptorul incins in prealabil, cam 30-40 minute, la foc mediu

Atentie! Aluatul fiind pe baza de unt, trebuie tinut la frigider pana la momentul in care asezam placinta in tava.

Pofta buna!

2014-10-26_1938x

Mere coapte

Daca  vrei o reteta simpla, usor de pregatit si care sa-ti umple casa de miresme, atunci reteta aceasta de mere coapte poate fi o buna alegere. In cele ce urmeaza va ofer o variant putin diferita de retetele clasice. Umplutura este potrivita chiar si pentru o placinta.

Ingrediente:

  • 3 mere
  • 2 linguri mandarine din compot, scurse de suc
  • 1/2 banana
  • esenta rom
  • 2 linguri zahar brun
  • 3 linguri fistic (nesarat) rumenit si maruntit (poti folosi nuca)
  • 1/2 lingurita scortisoara macinata (daca ai poti folosi un mix de condimente pentru turta dulce)
  • unt

Mod de preparare:

  • incalzeste cuptorul
  • spala merele si stergele (nu indeparta coditele)
  • taie cate un capacel la fiecare mar
  • scobeste cu o lingurita miezul
  • indeparteaza casuta si semintele si pastreaza pulpa; taie-o cubulete
  • taie banana cubulete
  • amesteca pulpa de mere, mandarinele, banana, fisticul maruntit
  • adauga esenta de rom, o lingura de unt topit, zaharul brun si scortisoara
  • umple merele cu aceasta compozitie si pune deasupra capacelele
  • unge cu putin unt, merele, la exterior
  • aseaza merele intr-un vas uns cu unt
  • toarna in vas sucul de la compotul de mandarine (eu am avut o cutie mica de compot si am folosit tot sucul)
  • pune merele in cuptor si coacele 25-30 minute
  • stropeste merele din cand in cand cu sosul din vas

Pofta buna !

2013-11-24_0699

2013-11-24_0707

2013-11-24_0716 corectata

 

 

 

Prajitura cu mere

Dulciurile cu mere sunt printre preferatele mele mai ales daca au in compozitie si scortisoara. Azi va ofer o prajitura extrem de usoara si rapida.

Ingrediente:

  • 300 g mere rase (fara coaja)
  • 300 g zahar
  • 1 ou
  • 3 linguri ulei
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 300 g faina

Procedam astfel:

  • se rad merele pe razatoarea mare
  • se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat si esenta de rom
  • se lasa compozitia sa se “odihneasca” 30 de minute
  • se incorporeaza toate celelalte ingrediente
  • se toarna compozitia in tava (25 cm/33 cm) unsa si tapetata cu faina sau hartie de copt
  • se coace la foc potrivit, in cuptorul preincalzit pana ce creste si devine aurie
  • se taie dupa ce s-a racit
  • se poate pudra cu zahar, se poate glazura, se poate insiropa sau se poate savura ca atare

Pofta buna !

2013-09-22_0172

 2013-09-22_0175

Briose cu mar si stafide

O reteta excelenta pentru cafeaua de dimineata, pentru o gustare la serviciu sau la scoala.

Ingrediente:

  • 200 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita scortisoara
  • 50 g faina integrala
  • 100 g zahar
  • 2 oua, batute
  • 125 ml lapte
  • 4 linguri ulei de floarea soarelui
  • 2 mere, curatate de coaja si rase
  • 100 g stafide

Pregatim astfel:

  • incalzim cuptorul
  • intr-un bol adanc amestecam toate ingredientele uscate
  • intr-un alt bol amestecam ouale, laptele si uleiul
  • turnam ingredientele lichide peste cele uscate si omogenizam
  • adaugam merele rase si stafidele
  • captusim o tava de briose (12 bucati) cu forme special de hartie
  • repartizam compozitia in cele 12 forme
  • coacem 25 minute
  • lasam briosele sa se raceasca pe un gratar

Pofta buna !

2013-05-13_0599

2013-05-14_0615