Biscuiti cu lamaie (Lemon crinkels)

2017-01-08_3420

Imi place foarte mult lamaia in dulciuri. Imi place inghetata de lamaie, tarta cu lamaie, crèmele cu lamaie …si tot asa.

Reteta de azi, biscuiti crocanti la exterior, pufosi in interior si cu aroma de lamaie.

Ingrediente pentru 25 biscuiti:

  • 100 g unt
  • 260 g faina
  • 80 g zahar pudra
  • 1 ou
  • 4 g praf de copt
  • coaja de la o lamaie (data viitoare voi pune mai multa coaja de lamaie, pentru un gust mai puternic)
  • 30 ml suc proaspat de lamaie
  • sare (un varf de cutit)
  • zahar tos si zahar pudra, prin care vom tavali biscuitii

Mod de preparare:

  • se freaca untul cu zaharul si coaja de lamaie, pana ce compozitia devine cremoasa
  • se incorporeaza oul
  • se incorporeaza faina amestecata cu sarea si praful de copt
  • la final se incorporeaza sucul de lamaie
  • aluatul se imbraca in folie si se tine la frigider 2 ore (sau 30 minute la congelator)

Coacere:

  • preincalzim cuptorul
  • tapetam tava cu hartie de copt
  • intr-un castronel punem zaharul tos si in altul zaharul pudra
  • scoatem aluatul din frigider
  • formam bile de aluat de marimea unei nuci
  • tavalim fiecare bila prin zahar tos si apoi prin zahar pudra
  • asezam biscuitii in tava si coacem la 180 grade (cam 10 minute)
  • sunt gata cand se formeaza crapaturile specifice

Se racesc pe un gratar si apoi se pot servi.

Pofta buna!

2017-01-08_3422

2017-01-08_3428

 

Prajitura cu crema de lamaie

Ador aroma de lamaie! Imi plac dulciurile cu crema de lamaie, imi place inghetata de lamaie, siropul, jeleul, limonada. Zilele acestea mi-a incoltit ideea de a pregati in week-end prajitura “Alba ca zapada”. Timpul necesar pregatirii foilor, nu l-am avut si am ales sa folosesc straturi de biscuiti.

Ingrediente pentru o tava de 23 x 28 cm:

  • 45 biscuiti petite burre
  • 750 ml lapte
  • 5 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • 2 linguri faina
  • 150 g unt la temperature camerei
  • sucul de la doua lamai
  • coaja rasa de la o lamaie

Procedam astfel:

  • punem laptele intr-o craticioara adanca
  • adaugam zaharul si amestecam cu telul (ca sa se topeasca putin)
  • incorporam amidonul
  • incorporam faina, amestecand bine pentru a nu se forma cocoloase
  • punem la fiert, in bain-marie sau pe flacara foarte mica, amestecand continuu
  • fierbem pana ce compozitia se ingroasa bine
  • lasam crema sa se racoreasca (pentru a nu se forma crusta la suprafata, acoperim crema cu folie alimentara – vreau sa spun ca punem folia direct pe crema)
  • cand crema este usor calduta incorporam, treptat, untul, sucul si coaja de lamaie
  • asezam in tapa un strat de biscuiti, peste care punem un strat de crema, apoi unul de biscuiti, apoi unul de crema si la final, inca un strat de biscuiti
  • acoperim tava cu un prosop curat si dam la frigider pentru o noapte
  • in ziua urmatoare, taiem prajitura, pudram cu zahar si ….Pofta buna !!

2014-01-18_0264

2014-01-18_0265

2014-01-18_0268

2014-01-18_0269

si o poza facuta de copil:

2014-01-18_0274