Prajitura cu visine

2015-05-30_2354x

Prajiturile cu visine sunt preferatele noastre, am spus-o de atatea ori. De aceea azi, am pentru voi, o noua reteta. Cred ca este cea mai simpla si mai rapida.

Ingrediente:

  • 7 oua
  • 8 linguri de zahar
  • 2 pliculete zahar vanilinat
  • 7 linguri faina
  • aprox 550 g visine – am folosit visine congelate si le-am pus in prajitura semidezghetate

Procedam astfel:

  • preincalzim cuptorul
  • separam albusurile de galbenusuri
  • batem albusurile spuma
  • frecam galbenusurile cu zahar, pana ce compozitia devine crema si deschisa la culoare
  • incorporam faina
  • incorporam albusurile amestecand usor, cu lingura
  • punem compozitia in tava unsa si tapetata cu faina sau captusita cu hartie de copt
  • punem visinele
  • punem tava in cuptor si cocem la fos potrivit 30-40 minute
  • scoatem tava din cuptor, pudram prajitura cu zahar pudra (daca dorim) si o taiem dupa ce s-a racit

Pofta buna!

2015-05-30_2356

Prajitura cu visine

2014-12-14_2070

Saptamana trecuta, avand cateva zile libere, am reusit sa-mi putin in ordine, revistele, cartile, caietele si foile volante cu retete. Printre ele am gasit si aceasta reteta simpla de prajitura cu visine. Aveam visine in congelator, aveam lapte si oua, zahar si faina, timp si chef….deci, la treaba !

Reteta, asa cum am spus este foarte simpla, dar cu toate acestea, gandindu-ma si la altceva in timp ce adaugam ingredientele, am pus zahar, cantitate egala cu cea de faina (375 g zahar in loc de 225!!) Cand mi-am dat seama era prea tarziu….am fost convinsa ca va fi o prajitura ratata, dar nu a fost asa. Ba din contra, a fost atat de pufoasa si buna!

Ce ne trebuie:

  • 225 ml lapte
  • 225 ml ulei
  • 3 oua
  • 225 g zahar (conform retetei…dar eu din neatentie am pus 375)
  • 375 g faina
  • 1 plic si 1/3 praf de copt
  • 2 pliculete zahar vanilinat
  • coaja rasa de lamiae/portocala
  • visine (fara sambure si scurse de zeama)

Cum procedam:

  • mixam impreuna laptele, uleiul, zaharul, zaharul vanilinat si ouale
  • adaugam faina amestecata cu praful de copt
  • incorporam bine faina ca sa nu existe cocoloase
  • adaugam coaja de lamiae/portocala
  • tapetam tava cu hartie de copt
  • turnam compozitia in tava si asezam fructele
  • punem tava in cuptorul preincalzit
  • coacem prajitura la 180 grade pentru 30-40 minute
  • o pudram cu zahar, o lasam sa se raceasca, apoi o servim

2014-12-14_2071

Prajitura cu visine

Fara urma de indoiala, acesta este desertul nostru preferat. Am gasit in acest week-end, in piata, visine foarte frumoase si nu am ezitat sa cumpar. La congelator am deja 4 kg, puse bine pentru iarna. Eu congelez visinele fara a le scoate samburii, la decongelare acestia se elimina cu foarte mare usurinta.

Revenind la prajitura, iata reteta pentru tava mare de la aragaz:

  • 300 g unt la temperature camerei
  • 6 oua
  • 400 g zahar
  • 400 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • coaja de lamaie rasa
  • extract de vanilie (esenta de vanilie)

Procedam astfel:

  • spalam visinele, eliminam samburii si coditele
  • incalzim cuptorul
  • tapetam tava cu hartie de copt
  • mixam bine untul, impreuna cu 200 g zahar si 2 oua
  • incorporam apoi, pe rand, restul de zahar, cele 4 oua si aromele
  • mixam pana obtinem o compozitie cremoasa
  • amestecam faina cu praful de copt si o incorporam treptat in compozitie
  • turnam compozitie in tava, nivelam si adaugam visinele
  • coacem prajitura la foc mediu, aprox 30-35 minute (pentru mai multa siguranta testam cu scobitoarea)
  • pudram prajitura cu zahar, o lasam sa se raceasca, apoi o putem savura cu mare placere

Pofta buna !

 2014-07-27_1251

2014-07-27_1255

2014-07-27_1256

 

Mere coapte

Daca  vrei o reteta simpla, usor de pregatit si care sa-ti umple casa de miresme, atunci reteta aceasta de mere coapte poate fi o buna alegere. In cele ce urmeaza va ofer o variant putin diferita de retetele clasice. Umplutura este potrivita chiar si pentru o placinta.

Ingrediente:

  • 3 mere
  • 2 linguri mandarine din compot, scurse de suc
  • 1/2 banana
  • esenta rom
  • 2 linguri zahar brun
  • 3 linguri fistic (nesarat) rumenit si maruntit (poti folosi nuca)
  • 1/2 lingurita scortisoara macinata (daca ai poti folosi un mix de condimente pentru turta dulce)
  • unt

Mod de preparare:

  • incalzeste cuptorul
  • spala merele si stergele (nu indeparta coditele)
  • taie cate un capacel la fiecare mar
  • scobeste cu o lingurita miezul
  • indeparteaza casuta si semintele si pastreaza pulpa; taie-o cubulete
  • taie banana cubulete
  • amesteca pulpa de mere, mandarinele, banana, fisticul maruntit
  • adauga esenta de rom, o lingura de unt topit, zaharul brun si scortisoara
  • umple merele cu aceasta compozitie si pune deasupra capacelele
  • unge cu putin unt, merele, la exterior
  • aseaza merele intr-un vas uns cu unt
  • toarna in vas sucul de la compotul de mandarine (eu am avut o cutie mica de compot si am folosit tot sucul)
  • pune merele in cuptor si coacele 25-30 minute
  • stropeste merele din cand in cand cu sosul din vas

Pofta buna !

2013-11-24_0699

2013-11-24_0707

2013-11-24_0716 corectata

 

 

 

Placinta cu prune

Arsita verii parca s-a mai potolit, asa ca putem incinge din nou cuptorul, pentru o placinta, savuroasa, cu prune.

Ingredientele pentru o tava de 25×33 cm:

  • 12 foi subtiri de placinta
  • 1 kg prune
  • 5 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • 1/4 cana apa
  • scortisoara (optional)
  • unt

Procedam astfel:

  • incalzim cuptorul
  • tapetam tava de placinta cu hartie de copt
  • spalam prunele, scoatem samburii si le taiem in jumatati
  • punem apa la fiert impreuna cu zaharul
  • cand da in clocot adaugam prunele
  • fierbem putin, pana ce prunele incep sa-si lase suc
  • scoatem prunele din sos cu o paleta
  • in sosul format adaugam 2 linguri de amidon
  • fierbem compozitia, amestecand mereu, pana ce se leaga si capata consistenta
  • adaugam prunele si amestecam astfel incat acestea sa fie usor “imbracate” in sos
  • adaugam, daca dorim si putina scortisoara
  • topim unt
  • ungem cu unt 4 foi de placinta, le suprapunem, adaugam 1/3 compozitia de fructe, rulam si asezam in tava
  • repetam aceasta operatiune de inca 2 ori (ruladele le asezam cat mai bine una langa alta)
  • ungem suprafata cu unt topt, dam la cuptor pana ce se rumeneste, frumos
  • imediat ce am scos tava din cuptor, o acoperim cu un prosop curat, de bucatarie
  • cand s-a racit, o putem taia, pudra cu zahar si servi

Pofta buna !

2013-08-24_0114

2013-08-24_0126

 

 

Prajitura cu cirese

Azi in piata pe-o taraba,

Vesele si frumusele,

Zambeau dulci si-mbujorate

Niste ciresele.

…..si cum nu am putut rezista tentatiei…..frumoasele cirese s-au transformat intr-o prajitura pufoasa si gustoasa.

Ingrediente:

  • 400-500 g cirese
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 2 pliculete zahar vanilinat
  • 4 linguri ulei
  • 4 linguri faina

Procedam astfel:

  • incalzim cuptorul
  •  spalam ciresle, indepartam coditele si scoatem samburii
  • mixam foarte bine cele 4 oua cu zaharul si zaharul vanilinat, pana ce compozitia devine cremoasa si isi tripleaza volumul
  • adaugam uleiul, mixand in continuare
  • incorporam faina, usor, cu ajutorul unui tel (nu cu mixerul)
  • ungem tava cu unt si o tapetam cu putin zahar
  • punem compozitia in tava
  • punem ciresele
  • dam tava la cuptor si coacem prajitura 15-20 minute
  • lasam prajitura sa se raceasca apoi o putem servi pudrata cu zahar

Pofta buna !

2013-06-02_0658

2013-06-02_0662

2013-06-02_0659