Cornulete cu gem si nuca

2014-11-30_2058Se apropie sarbatorile de iarna si, cu totii, incepem sa ne gandim la ceea ce vom servi alaturi de cei dragi, de Craciun. De curand, am incercat o reteta de cornulete, preluata de aici. Sunt intr-adevar foarte fragede si gustoase.

Ce ne trebuie:

– 250 g untura

– 125 g zahar pudra

– 100 ml lapte

– 500 g faina

– 1 plic drojdie uscata

– zahar vanilita/esenta vanilie

– coaja rasa de lamiae/portocala

– rahat, marmelada, gem, nuca (pentru umplutura)

Cum se procedeaza:

– frecam untura cu zaharul pana ce compozitia devine spumoasa

– amestecam drojdi cu putin lapte caldut si lasam cateva minute sa dospeasca

– adaugam peste untura, faina si dospeala

– incepem framantarea adaugand aromele si laptele, putin cate putin; se framanta pana ce aluatul devine compact

– lasam aluatul sa se odihneasca o ora, apoi intindem foi (eu am intins mai multe foi rotunde) cu grosimea de 5 mm

– taiem foile in mai multe raze (12 raze)

– punem umplutura si rulam de la baza, inspre varf (eu am folosit gem de piersici amestecat cu nuca macinata)

– asezam cornuletele in tava tapetata cu hartie de copt

– coacem, in cuptorul preincalzit, pentru aprox 30 de minute (240 grade se specifica in reteta)

– le tavalim, fierbinti prin zahar pudra si le servim dupa ce s-au racit

Spor la treaba si pofta buna !

2014-11-30_2059

2014-11-30_2062

 

Cornulete cu nuca

Aceste cornulete delicioase se vor afla pe masa noastra de Craciun. Pentru ca vreau sa avem pe masa o gramada de bunatati, dar timpul liber este limitat si pretios, am facut deja cateva pregatiri, in avans. Aluatul pentru aceste cornulete este pregatit si pus la congelator. Cand va veni momentul il voi dezgheta voi modela si coace cornuletele.

Ingrediente:

  • 250 g nuca
  • 150 g zahar pudra
  • 2 oua
  • 250 g unt
  • o lingurita extract de vanilie
  • 1 lingurita praf de copt
  • 400 g faina

Mod de preparare:

  • se amesteca toate ingredientele
  • se framanta aluatul bine, se imbraca in folie alimentara si se da la rece pentru o jumatate de ora
  • se iau din aluat bucati mai mici decta o nuca se ruleaza in forma de sul si se formeaza semilune
  • se aseaza in tava tapetata cu faina si se cos 20-25 minute
  • se racesc si se pudreaza cu zahar

Pofta buna !

2013-12-23_0913

2013-12-23_0921

 

Tort cu crema de frisca si visine

Acest tort l-am pregatit pentru Revelion si l-am servit impreuna cu prietenii nostri, in casa carora am petrecut noaptea dintre ani.

Ingredientele pentru blat:

– 3 oua, 3 linguri apa, 6 linguri zahar, 6 linguri faina, 1 lingura cacao

Ingrediente pentru crema:

– 350 ml suc de fructe; 1 plic budinca vanilie; 6 linguri zahar; 400 ml frisca; 10 g gelatina; visine scurse bine de zeama

Procedam astfel:

– albusurile se bat spuma impreuna cu zaharul si apa, se incorporeaza pe rand galbenusurile, apoi faina, amestecand usor; compozitia se imparte in doua, iar intr-una din parti se adauga cacao

– tapetam tava cu hartie de copt (eu am folosit tava de la aragaz, blatul trebuie sa fie subtire si suficient pentru a tapeta o tava de chec) si turnam alternativ compozitia alba, cu cea maro, astfel incat sa formam un model, dupa inspiratia fiecaruia

– coacem foaia de blat 10-15 minute (nu trebuie sa se usuce); dupa racire decupam in functie de forma de chec folosita, astfel incat sa putem tapeta fundul, lateralele mari si partea de deasupra.

– preparam crema: amestecam 300 ml suc de fructe cu zaharul si punem intr-o cratita, pe foc; amestecam praful de budinca cu 50 ml suc de fructe si turnam peste compozitia aflata deja pe foc; amestecam pna se ingroasa, apoi lasam sa se raceasca

– batem frisca si o amestecam cu crema racita, apoi adaugam gelatina hidratata si topita, si visinele

– tapetam tava de che cu folie alimentara, asezam o foaie de blat pe fundul tavii si cate una pe lateralele mari; turnam crema si acoperim cu o alta foaie de blat; infoliem si dam la rece pentru cateva ore

– rasturnam totul pe un platou, indepartam folia de plastic, ornam dupa preferinte si servim.

Pofta buna !

Pancakes

Tocmai ce ne-am intors dintr-o frumoasa vacanta de trei saptamani, in care copilul meu a facut o reala pasiune pentru pancakes. Asadar, iata-ma ca pe caldura aceasta, am facut o farfurie plina ochi cu clatitute. Puteam eu refuza copilul ? NU !!

Reteta folosita este una a la Jamie Oliver si aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

– 3 oua mari; 140 ml lapte; 115 g faina; 4 lingurite cu varf  de zahar (eu am pus 2 pliculete zahar vanilinat si 2 lingurite zahar brun); 1 lingurita cu varf praf de copt; un praf de sare.

Procedam asa:

– separam galbenusurile de albus

– mixam bine de tot galbenusurile cu zaharul, pana ce compozitia se albeste si devine cremoasa

– adaugam laptele, alternativ cu faina, amestecata cu praf de copt

– adaugam albusurile batute spuma si i ncorporam cu grija, fara a folosi mixerul

Ungem tigaia de clatite, cu unt, folosind o pensula de silicon. Punem cate trei clatite in tigaie, pe care le intindem usor cu dosul unei linguri. Cand au inceput sa faca basicute la suprafata, le intoarcem.Procedam la fel pana terminam compozitia. Le servim cu dulceata, miere, zahar, crema de ciocolata, sirop de artar, etc.

Pofta buna !!

 

 

 

Prajitura cu biscuiti si crema de lamaie

Pe langa obisnuitul cozonac de Paste, ca desert, am hotarat sa pregatesc ceva mai usor si am optat pentru aceasta prjitura cu biscuiti si cu o crema delicioasa, de lamaie.

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

– 40-45 biscuiti; 750 ml frisca lichida; 10 linguri zahar; 2 pliculete zahar vanilinat; zeama si coaja de la o lamaie; 1 lingura cu varf de amidon; 50 ml lapte; 80 g unt.

Crema o pregatim astfel:

– spalam bine lamaia, radem coaja si extragem sucul

– intr-un vas, punem frisca lichida, zaharul vanilinat si zaharul tos; punem la foc potrivit, amestecand din cand in cand; tinem pe foc pana ce da in clocot

– luam vasul de pe foc si adaugam zeama de lamaie, amestecand energic

– desfacem amidonul in laptele caldut si incorporam in crema

– dam vasul din nou pe foc si continuam fierberea, amestecand continuu, pana ce compozitia se ingroasa bine

– lasam un pic sa se raceasca si incorporam untul, apoi coaja de lamaie

Punem un strat de biscuiti in tava , apoi unul de crema, unul de biscuiti, unul de crema, unul de biscuiti si din nou unul de crema.

Dam prajitura la rece cateva ore (o noapte intreaga). Radem deasupra putina ciocolata, o taiem si o servim.

Pofta buna !

 

 

Masa de Paste 2012

Am promis prietenilor ca o sa postez ce am servit noi, anul acesta, de Paste. Ca urmare, ma conformez si promit ca voi pune si retetele, cat mai repede.

Asadar, am servit:

  • Tartine cu somon – reteta aici
  • Tartine cu unt cu verdeturi si icre rosii
  • Crema de branzeturi – reteta aici
  • Salata de vinete cu ardei copt – reteta aici 
  • Drob din ficat de curcan – reteta aici
  • Trandafiri din prosciuto – o chestie simpla rau de tot; infigeti in varful unei scobitori o bucatica de cascaval si o inveliti intr-o fasie de prosciuto, feliata foarte fin; ca sa arate frumos, am infipt scobitorile, intr-o rosie
  • Oua rosii …si nu numai, pregatite si cu ajutorul copilului
  • Sarmale – aici nu va pot oferi reteta, sarmalele au fost pregatite de soacra mea, sunt mai mult decat delicioase, nu cred ca am mancat vreodata sarmale mai gustoase – Sa fie sanatoasa si sa ne mai faca !
  • Rulada din piept de curcan – reteta aici
  • Cozonac cu nuca si cozonac cu rahat – reteta aici
  • Prajitura cu biscuiti si crema de lamaie – reteta aici

 

 

Briose cu gem

Reteta este preluata din Good Food februarie 2012 (Briose-gogosi). Este simpla dar delicioasa.

Veti avea nevoie de urmatoarele:

– 140 g zahar fin; 200 g faina; 1 lingurita bicarbonat de sodiu; 100 ml iaurt; 2 oua mari; 1 lingurita extract de vanilie; 140 g unt topit; gem de care doriti.

1. Incalzim cuptorul la 190 de grade. Tapetam tava de briose cu hartiute speciale.

2. Intr-un castron amestecam faina, zaharul si bicarbonatul.

3. Batem iaurtul, ouale si vanilia intr-o cana.

4. Peste ingredientele uscate, adaugam compozitia de iaurt si oua si untul topit. Amestecam pana se incorporeaza.

5. Doua treimi din amestec repartizam in spatiile de briose, adaugam apoi in fiecare cate o lingurita cu gem si acoperim cu aluatul ramas.

6. Se coc 20 de minute, pana cresc, devin aurii si elastice la atingere.

7. Se lasa la racit, se scot din forme, se pudreaza cu zahar si se servesc.

Pofta buna !