Dulceata de piersici

Sa va amintesc ca vine toamna si o data cu ea incepem sa umplem rafturile camarii cu dulceturi, gemuri, suc de rosii, zacusca si multe altele ? M-am gandit sa va ajut si eu cu o dulceata de piersici foarte aromata. Modul de preparare nu imi apartine. Recunosc ca nu am gasit in cartile de specialitate dulceata pregatita astfel, insa eu va spun ca merita sa incercati.

Iata cantitatile:

  • piersici 1,5 kg (cantarite dupa ce am eliminat samburele)
  • 1 kg zahar
  • sucul de la o lamaie si 1/2
  • 1/2 lamaie taiata felii subtiri
  • borcane si capace curate si sterilizate

Mod de preparare:

  • piersicile se spala, se sterg, se indeparteaza samburele, se taie felii, iar feliile in bucati mai mari
  • in cratita in care veti pregati dulceata, se pun persicile, zaharul, sucul si feliile de lamaie si se amesteca cu grija
  • acoperim cratita si lasam sa stea 2 ore
  • se pune cratita pe foc (mediu), se amesteca cu grija din cand in cand
  • din momentul in care incepe sa fiarba serios se mareste putin flacare si se continua fierberea 10 minute; se amesteca din cand in cand cu grija sa nu zdrobim fructele
  • se ia cratita de pe foc se acopera cu un servet de bucatarie ud si bine stors; se lasa sa stea o ora
  • se pune din nou cratita pe foc (se indeparteaza servetul), se amesteca continuu si din momentul in care incepe sa fiarba serios se continua fierberea 20 minute
  • se stinge focul, se acopera din nou cratita cu un servet ud si bine stors si se lasa sa se raceasca complet
  • se pune in borcane, se inchid ermetic si se pastreaza in camara (daca reusiti)

Spor la treaba!

Dulceata de morcovi

…..da, ati citit bine ! Dulceata din morcovi….si credeti-ma este un deliciu ! Poate fi un cadou gourmet, perfect pentru Craciun.

Ingrediente (pentru 3 borcane a 270 ml):

  • 4 morcovi mari (eu chiar am avut unii uriasi)
  • sucul de la 2 portocale
  • sucul de la 2 grapefruit rosu
  • 500 g zahar
  • sucul de la 1/2 lamaie
  • 1/2 lingurita rasa, cu scortisoara macinata

Mod de preparare:

  • se rad morcovii pe razatoarea fina (am obtinut 555 g morcov ras)
  • se pun morcovii rasi in cratita pentru dulceata
  • se adauga zaharul
  • se adauga sucul de portocale si grapefruit (eu am obtinut 600 ml)
  • punem cratita la foc domol
  • punem o farfurioara in congelator
  • fierbem 30 minute de la primul clocot (indepartam spuma formata deasupra)
  • adaugam scortisoara si sucul de lamaie
  • amestecam si continuam fierberea cam inca 30 minute
  • probam daca dulceata este gata, astfel: luam o lingurita de sirop din cratita si-l turnam pe farfurioara din congelator; punem farfurioara cateva minute in frigider; scoatem farfurioara din frigider si trecem cu degetul prin dulceata (ca si cum am imparti in doua); daca cele doua jumatati raman despartite atunci dulceata este gata; in caz contrar continuam fierberea inca 5 minute, apoi repetam operatiunea.

Succes !

2013-12-11_0884

2013-12-11_0885

2013-12-11_0886

2013-12-11_0887

 

Dulceata de gutui

E sezonul lor, al gutuilor. E pacat sa nu facem si putina dulceata. Nu e greu ! Doar curatarea gutuilor cere ceva mai mult timp, dar pentru aroma lor, merita !

Ingrediente:

  • 2 kg gutui
  • 5oo g zahar
  • 300 ml apa

Procedam astfel:

  • curatam gutuile de coaja si cotoare
  • le stropim cu zeama de lamiae
  • punem la fiert apa si zaharul pentru 15-20 minute
  • taiem gutuile cubulete, betisoare sau le radem pe razatoarea cu ochiuri mari
  • punem fructele in siropul de zahar si continuam fierberea
  • verificam daca dulceata este gata, astfel: picuram putin sirop din dulceata intr-un pahar cu apa foarte rece; daca siropul se imprastie, mai continuam fierberea; daca siropul nu se desface in apa, putem stinge focul
  • punem dulceata fierbinte in borcane, inchidem ermetic si le lasam sa se raceasca, in velite intr-o patura

ATENTIE: gutuile au multa pectina, ceea ce inseamna ca dulceata, desi poate atunci cand opriti focul vi se pare destul de “subtire”, cand se va raci se va gelifia foarte bine.

Succes !

2013-10-12_0349

2013-10-12_0355

2013-10-12_0386

Dulceata de merisoare

Noi nu suntem mari consumatori de dulceturi, gemuri si nici macar de compoturi. Cu toate acestea nu m-am putut abtine si am cumparat din piata 1/2 kg merisoare din care am facut putina dulceata (….adica un borcan ) 🙂

Dulceata este extraordinar de buna, asa ca daca va incumetati sa o pregatiti iata reteta:

Ingrediente:

  • 1/2 kg merisoare
  • 200 g zahar
  • un pahar apa

Procedam astfel:

  • spalam cu mare grija merisoarele, indepartand fructele moi, frunzulitele ssi coditele
  • punem apa si zaharul la fiert pentru 15 minute, api adaugam si fructele
  • fierbem dulceata, la foc mic, pana scade si isi schimba culoarea (devine de un rosu/grena) – ca sa fim si mai siguri ca este gata, picuram intr-un pahar cu apa rece putin sirop din dulceata; daca picurii raman intregi, nedizolvati atunci dulceata este gata
  • punem dulceata fierbinte in borcanul spalat, uscat, sterilizat, inchidem ermetic, si-l lasam sa se raceasca cu fundul in sus.
  • pastram dulceata in camara, la loc racoros….daca puteti….daca nu, atunci va doresc Pofta buna !

2013-09-28_0204 2013-09-28_0208