Dulceata de mere cu vanilie

Poate ca febra sarbatorilor de iarna v-a cuprins si pe voi. Poate ca va ganditi sa oferiti cadouri mai deosebite, celor dragi, cadouri care sa iasa din banalitate si care sa poarte amprenta dumneavoastra. Aceasta dulceata fina si parfumata, poate fi un cadou gourmet, foarte potrivit.

Ingrediente:

  • 8 mere mari
  • 300 g zahar
  • 200 ml apa
  • o pastaie de vanilie
  • sucul de la o lamaie verde (mica)

Mod de preparare:

  • curatam merele de coaja si samburi si le taiem cubulete
  • le stropim cu putin suc de lamaie
  • despicam pastaia de vanilie si scoatem semintele
  • punem la fiert apa, zaharul si semintele de vanilie
  • fierbem siropul 10 minute
  • adaugam merele
  • continuam fierberea 30 minute, al foc domol
  • adaugam restul de suc de lamaie
  • fierbem inca 15 minute
  • punem dulceata fierbinte in borcane
  • inchidem borcanele ermetic, le asezam cu fundul in sus si le lasam sa se raceasca

Succes!

2013-12-14_0896

2013-12-14_0898

2013-12-14_0902

 

Briose cu dulceata de visine

Am facut 12 briose si in cateva ore au disparut 11. Asta spune tot, zic eu. Incercati-le si veti vedea !

Veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 300 g faina
  • 200 ml iaurt
  • 2 oua
  • 100 ml ulei
  • 130 g zahar
  • 10 g praf de copt
  • zahar vanilinat sau extract de vanilie
  • coaja rasa de lamaie sau portocala (optional)
  • dulceata (de care vreti, de care aveti)

Preparam astfel:

  • punem zaharul, iaurtul, ouale si uleiul intr-un bol si mixam bine
  • adaugam faina, praful de copt si aromele
  • punem cosuletele de hartie in tava speciala de briose
  • umplem fiecare forma cu cate o lingura de compozitie
  • adaugam o lingurita de dulceata, apoi punem deasupra inca o lingura de compozitia
  • coacem briosele 20-30 de minute in cuptorul preincalzit
  • se scot pe un gratar sa se raceasca

Pofta buna !

Dulceata de prune

Din cateva prune, cam 900 g (fara samburi si taiate-n patru), care refuzau sa mai intre in stomacele noastre, dimpreuna cu vreo 300 de grame zahar si odihnite bine-n frigider, o noapte-ntreaga, la care dimineata s-au alaturat 2 batoane de scortisoara si cateva cuisoare (nu de tamplarie !!) dupa un binemeritat tratament la temperatura inalta (vreo ora si jumatate la cuptor)…am obtinut o dulcetica tare, tare buna.

Fierbinte asa cum e, o puneti in borcane sterilizate, le capaciti si lasati borcanele sa se raceasca-n voaia lor, cu susu’n jos.

Spor la treaba !!