Craciun Fericit!

nasterea-domnului_0

Cea mai frumoasa sarbatoare a anului e azi.

Craciun Fericit, Linistit si plin de Lumina va doresc!

Colinde, colinde,
E vremea colindelor,
Căci ghiaţa se ‘ntinde
Asemeni oglinzilor.
Şi tremură brazii
Mişcând ramurele,
Căci noaptea de azi-i
Când scântee stelele.

Se bucur copiii,
Copiii şi fetele,
De dragul Mariei
Îşi piaptănă pletele…
De dragul Mariei
Şi al Mântuitorului
Luceşte pe ceruri
O stea călătorului.

(Mihai Eminescu)

Carnati de casa

2016-12-18_3391Cred ca nu exista Craciun autentic romanesc fara carnati de casa, proaspeti sau afumati. De cativa ani si noi facem carnati in casa, chiar daca stam la bloc si nu avem conditii pentru a-i afuma sau a-i tine la vant. Congelarea este metoda prin care-i pastram.

Ingrediente pentru aprox 10 m:

  • 3 kg spata de porc
  • 3 kg fleica porc
  • usturoi – eu am pus cateva capatani, cred ca vreo 3-4, dar depinde de gustul fiecaruia
  • sare – dupa gust
  • piper – dupa gust
  • boia dulce sau iute – dupa gust
  • cimbru – dupa gust
  • alte condimente – dupa preferinta fiecaruia (eu am folosit cam 8 grame mix din piper, coriandru, ienibahar si ienupar)
  • mate de porc 10 m

Procedam astfel:

  • spalam carnea si o tocam
  • pisam bine usturoiul ca pentru mijdei si amestecam cu 4-5 linguri de apa
  • carnea trebuie sa o punem intr-un vas adanc (lighean)
  • adaugam sare (din aproape in aproape – punem mai intai o lingura de sare si amestecam bine, apoi mai punem 2-3 lingurite, amestecam foarte bine, gustam si stabilim cat mai este necesar, si tot asa…)
  • adaugam si condimentele (procedam la fel ca la sare)
  • carnea trebuie framantata foarte bine (o ora), compozitia sa devina legata
  • testam gustul facand mici chiftlute pe care le prajim si le gustam
  • dam carnea la rece cateva ore (de obicei eu o pregatesc seara si facem carnatii a doua zi dimineata)
  • matele se spala bine, se imbraca usor buza tevii astfel incat jetul de apa sa patrunda in interior (asa vedem si daca vreunul este spart)
  • umplerea se face folosind masina de tocat sau aparatul special pentru carnati.
  • se zvanta (daca exista posibilitatea), se afuma daca se poate sau se portioneaza si congeleaza imediat.

Succes si pofta buna !

 

Craciun Fericit !

……si un colind frumos din partea mea, cu drag, pentru toata lumea.

Aseara pe-nserate

Fecioara Maria

In Viflaim cetate

Calatorind sosea.

Si fiind obosita

Salas isi cauta,

Si-n Viflaimul mare

Nimenea n-o primea.

Atunci Sfanta Fecioara

Din Viflaim iesea,

Si-n camp intr-o poiata

Acolo s-aseza.

Si intre dobitoace

Pe fanul cel uscat

Nascut-a Preacurata

Un mare Imparat.

Fiul incepe-a plange

Maria-l mangaia

O, nu plage Iisuse

Ca tu cunosti lumea

Ca lumea asta mare

Prin tine s-a zidit

Prin tine si prin Tatal

Si Dumnezeu cel Sfant.

S-aude glas spre seara,

Al clopotelor cant,

Ca vine, vine iara

Iisus pe-acest pamant.

El vine-n haina alba

De ingerasi purtat

Sa spele lumea-ntreaga

De rau si de pacat.

De-atunci in orice casa

S-aud colindatori,

Colinda lor duioasa

Rasuna pana-n zori .

Pomul Craciunului

Cautand intr-o carte cu poezii de George Cosbuc (tema de vacanta a copilului) am descoperit-o si pe aceasta, foarte potrivita cu ceea ce sarbatorim azi, Nasterea Domnului. Mi-a placut foarte mult si sper sa va placa si voua.

George Cosbuc – Pomul Craciunului


Tu n-ai vazut padurea, copile drag al meu,
Padurea iarna doarme, c-asa vrea Dumnezeu.

Si numai cate-un viscol o bate uneori,
Ea plange atunci cu hohot, cuprinsa de fiori.

Si tace-apoi si-adoarme, cand viscolele pier,
In noaptea asta insa, vin ingerii din cer.

Si zboara-ncet de-alungul padurilor de brad,
Si canta-ncet si mere si flori din san le cad.

Iar florile s-anina de ramuri pina jos
Si-i cantec si lumina si-asa e de frumos!

Iar brazii se desteapta, se mira asta ce-i,
Se bucura si canta ca ingerii si ei.

Tu n-ai vazut padurea, copile drag al meu,
Dar uite ce-ti trimite dintr-insa Dumnezeu.

Un inger rupse-o creanga din brazii cu faclii,
Asa cum au gasit-o, cu flori si jucarii.

Departe intr-un staul e-n fasa-acum Iisus,
Si ingerii, o, cate si cate i-au adus.

Dar el e bun si-mparte la toti cati il iubesc,
Tu vino, si te-nchina, zi: “Doamne-ti multumesc”.

Dulceata de mere cu vanilie

Poate ca febra sarbatorilor de iarna v-a cuprins si pe voi. Poate ca va ganditi sa oferiti cadouri mai deosebite, celor dragi, cadouri care sa iasa din banalitate si care sa poarte amprenta dumneavoastra. Aceasta dulceata fina si parfumata, poate fi un cadou gourmet, foarte potrivit.

Ingrediente:

  • 8 mere mari
  • 300 g zahar
  • 200 ml apa
  • o pastaie de vanilie
  • sucul de la o lamaie verde (mica)

Mod de preparare:

  • curatam merele de coaja si samburi si le taiem cubulete
  • le stropim cu putin suc de lamaie
  • despicam pastaia de vanilie si scoatem semintele
  • punem la fiert apa, zaharul si semintele de vanilie
  • fierbem siropul 10 minute
  • adaugam merele
  • continuam fierberea 30 minute, al foc domol
  • adaugam restul de suc de lamaie
  • fierbem inca 15 minute
  • punem dulceata fierbinte in borcane
  • inchidem borcanele ermetic, le asezam cu fundul in sus si le lasam sa se raceasca

Succes!

2013-12-14_0896

2013-12-14_0898

2013-12-14_0902

 

Prajitura “Rocky Road”

Mos Craciun, in bunatatea si darnicia lui, mi-a lasat sub brad, printre altele si o minunata carte: Nigella Christmas.

Din multitudinea de retete, la dorinta copilului, m-am apucat sa execut aceasta prajitura. Am fost nevoita sa fac unele modificari, pentru ca nu aveam acele ingrediente. Va voi reda, cu rosu, reteta exact cum este ea in carte, iar in paranteza voi trece modificarile aduse de mine.

250 g ciocolata neagra si 150 g ciocolata cu lapte (200 g ciocolata neagra si 140 ciocolata cu lapte)

175 g unt moale (130 g)

60 ml “golden syrup” ( 50 ml miere)

200 g biscuiti amaretti (170 g biscuiti simpli)

150 g nuci de Brazilia (130 g nuca de Romania)

150 g cirese rosii confiate (90 g cirese confiate si 40 g cuburi coaja de portocala si lamaie confiata)

125 g mini marshmallows (110 g turta dulce)

* Punem la topit ciocolata rupta in bucati, untul si mierea, apoi dam vasul deoparte.

* Zdrobim biscuitii cu ajutorul unui facalet sau maruntim cu mana

* Zdrobim nucile, tot cu ajutorul facaletului sau la robot, dar aveti grija sa nu le maruntiti prea tare.

* Amestecati ciocolata topita cu biscuitii, nucile , ciresele confiate, coaja de portocala tutrta dulce, pana toate ingredientele sunt acoperite de sosul de ciocolata.

* Imbracati tava  de 24×30 cm cu folie alimentara (eu am folosit o tava de 28×28 cm).

* Puneti compozitia in tava, presati si nivelati cu dosul unei linguri. Acoperiti, cu folie si dati la frigider, pentru 2 ore.

* Scoateti prajitura din tava si indepartati folia.

* Pudrati cu zahar si taiati.

Pofta buna !!

Stii sa aranjezi o masa festiva ?

Mai este putin pana la Craciun si pana intampinam Noul An. Deja magazinele s-au impodobit, si-au etalat ofertele, deja ne gandim la vacanta, la ce vom pregati si pune pe masa, le cadourile pe care le vom oferi, dar si la cele pe care ni le-am dori. Chiar….i-ati scris lui Mos Craciun ? Mai aveti timp….dar totusi grabiti-va….Laponia este departe….iar Posta Romana e cam batrana si se misca greu 🙁

Un pont, pentru cei ce nu au inceput, inca, sa cumpere cadouri celor dragi: pe 2 decembrie isi deschide portile Targul de Craciun, de la Sala Dalles.

Revenind la subiectul de azi, eu tin foarte mult ca masa de Craciun si cea de Revelion sa fie frumos aranjata si decorata, sa fie stralucitoare.

Iata de ce, am decis sa impartasesc cu voi, tot ceea ce stiu, ce am aflat si am citit despre aranjarea unei mese festive. Sper sa va fie de folos:

  • este bine sa ne stabilim din timp meniul, numarul de persoane invitate, sa ne facem o lista de cumparaturi si sa ne aprovizionam din timp cu tot ceea ce ne trebuie
  • verifica vesela, paharele, tacamurile, fetele de masa si servetele sa fi sigur ca nu-ti lipseste ceva
  • nu uita de aranjamente florale si/sau lumanarele – ar fi bine sa nu folosesti la masa lumanari parfumate pentru ca este posibil ca mirosul lor sa nu fie tolerat de toti invitatii
  • hotaraste-te dinainte daca vei servi mancarea pe farfurii individuale sau pe platouri
  • daca aranjarea tacamurilor iti da batai de cap, nu te impacienta: furculitele (cu dintii in sus) se pun in stanga, cutitele (cu lama spre farfurie), lingurile si tacamurile de peste in partea dreapta; incepand de la extrerior, catre interior (spre farfurii) ordinea tacamurilor este -> primele (la exterior) se pun cele pentru antreuri, iar ultimele (langa farfurii) cele pentru felul principal; furculitele si linguritele pentru desert se aseaza in fata farfuriilor; nu se aseaza mai mult de 3 furculite si 3 cutite
  • pentru fiecare mesean vom aseza cate o farfurie de serviciu, care este o farfurie mare ce are si rolul de a marca locul la masa; peste aceasta farfurie se aseaza farfuria pentru primul fel si pe ea se impatureste servetul (poti folosi inele pentru servet, ce vor da un aer deosebit mesei)
  • daca serviti supa, bolurile se aduc la masa odata cu supiera
  • paharele se aseaza in fata farfuriilor, spre dreapta
  • sunt obligatorii trei tipuri de pahare: de tuica, de vin (paharele de vin rosu sunt ceva mai mici decat cele pentru vinul alb) si paharul de apa
  • asortati bauturile cu felurile de mancare; vinurile seci se servesc inaintea celor dulci; vinurile albe inaintea celor rosii, dar un vin alb dulce se poate servi dupa un vin rosu sec; vinurile noi se servesc inaintea celor vechi; aperitivele (bauturi) se servesc ceva mai reci (10-12 grade) la fel ca si vinurile rosii usoare; vinurile mai grele se servesc la temperatura camerei; vinurile dulci ar trebui servite cam la 8-10 grade;
  • sa nu va lipseasca de pe masa cuburile de gheata, puse intr-un vas de sticla, special
  • nu uitati sa serviti cafea la sfarsitul mese
  • daca aveti invitati la masa de Craciun, nu uitati sa oferiti fiecaruia cate un mic dar, din partea lui Mos Craciun
  • daca serviti salate, ar fi bine sa nu le condimentati sau asezonati cu ulei si otet, dinainte; aduceti mai bine la masa solnita si oliviera, fiecare invitat asezonandu-si salata, dupa preferinta si toleranta

Cu drag,

Cristina