Dulceata de piersici

Sa va amintesc ca vine toamna si o data cu ea incepem sa umplem rafturile camarii cu dulceturi, gemuri, suc de rosii, zacusca si multe altele ? M-am gandit sa va ajut si eu cu o dulceata de piersici foarte aromata. Modul de preparare nu imi apartine. Recunosc ca nu am gasit in cartile de specialitate dulceata pregatita astfel, insa eu va spun ca merita sa incercati.

Iata cantitatile:

  • piersici 1,5 kg (cantarite dupa ce am eliminat samburele)
  • 1 kg zahar
  • sucul de la o lamaie si 1/2
  • 1/2 lamaie taiata felii subtiri
  • borcane si capace curate si sterilizate

Mod de preparare:

  • piersicile se spala, se sterg, se indeparteaza samburele, se taie felii, iar feliile in bucati mai mari
  • in cratita in care veti pregati dulceata, se pun persicile, zaharul, sucul si feliile de lamaie si se amesteca cu grija
  • acoperim cratita si lasam sa stea 2 ore
  • se pune cratita pe foc (mediu), se amesteca cu grija din cand in cand
  • din momentul in care incepe sa fiarba serios se mareste putin flacare si se continua fierberea 10 minute; se amesteca din cand in cand cu grija sa nu zdrobim fructele
  • se ia cratita de pe foc se acopera cu un servet de bucatarie ud si bine stors; se lasa sa stea o ora
  • se pune din nou cratita pe foc (se indeparteaza servetul), se amesteca continuu si din momentul in care incepe sa fiarba serios se continua fierberea 20 minute
  • se stinge focul, se acopera din nou cratita cu un servet ud si bine stors si se lasa sa se raceasca complet
  • se pune in borcane, se inchid ermetic si se pastreaza in camara (daca reusiti)

Spor la treaba!

Salata asortata pentru iarna

Pana sa ajung sa postez aceasta reteta pe site, am desfacut deja un borcan…de fapt l-am daruit unor prieteni, iar au considerat ca noi cei invitati atunci la masa meritam onoarea de a imparti cu noi aceasta salata. Va pot spune ca este gustoasa si mai ales ca a disparut repede de pe masa.

Ingrediente:

– 1 kg gogosari; 1 varza alba mica; 1 telina mare; 2-3 morcovi; 2-3 ardei grasi; boabe de piper; 500-750 ml otet de 9 grade; 150-200 g miere de albine; sare; 2-3 crengute telina

Preparare:

– toate legumele se spala, se curata, se taie fideluta, se amesteca intr-un vas adanc si se cantaresc

– se adauga sare, cate o lingura pentru fiecare kg de legume si se amesteca; se lasa sa ste 15-20 minute, apoi se adauga frunzele de telina taiate marunt

– se pune la fiert otetul, se adauga mierea, piperul boabe, se lasa sa clocotesca la foc mic 2-3 minute

– se pun legumele in borcane, zeama lasata de acestea, otetul fierbinte, se inchid borcanele, se rasucesc de cateva ori pentru ca zeama sa patrunda peste tot (se mai adauga daca este nevoie), ne asiguram ca am inchis borcanele foarte bine, le invelim intr-o patura si le lasam sa se raceasca pana a doua zi.

Spor la treaba !

Salata de gogonele cu mustar

Se pare ca toamna aceasta imi prieste….sau poate vara lunga mi-a incarcat bateriile si am spor la treaba. In aceasta seara am pus la borcan aceasta salata de gogonele cu mustar.

Am umplut 5 borcane de 400 g. Iata ingredientele si modul de preparare:

– 2 morcovi; 1 ceapa mare; 1 kg gogonele; 8 gogosari de marime medie; 2 linguri zahar; sare, piper, boabe de mustar, coriandru, enibahar, foi de dafin; 100 ml otet; o lingura mustar; 100 ml ulei

– radem morcovii si taiem ceapa solzisori – ambele se calesc in 2 linguri ulei, 10 minute

– taiem gogonelele si gogosarii felii

– intr-o cratita mare pregatim baitul din otet, zahar sare si mirodenii – fierbem pana se topeste zaharul

– in acest bait punem gogonelele, gogosarii si amestecul de ceapa cu morcovi – lasam sa fiarba 20 de minute

– pregatim un sos ca o maioneza din mustar si ulei – sosul se pune peste compozitia din cratita si es mai fierbe inca 10 minute

– salata se pune fierbinte in borcane – inchidem borcanele ermetic si le lasam la cald pana a doua zi

Spor la treaba !

Struguri murati

Pentru ca prunele acelea murate sa nu stea singure-n camara, preintre  atatea conserve din legume, am pus la borcan si cativa strugurei murati.

Am pus struguri albi si negri, cat au incaput in 4 borcane de 400 g.

– desprindem de pe ciorchine boabele de struguri tari si ferme – le asezam in borcan impreuna cu cateva mirodenii (frunze de dafin, enibahar, coriandru, boabe de mustar, piper)

– facem un bait fierbinte din 400 ml apa, 200 ml otet, 2 lingurite sare, 4 linguri miere – lasam baitul sa se raceasca putin inainte de a-l turna in borcane, pentru a nu se crapa strugurii

– dupa ce am umplut borcanele cu bait, le inchidem ermetic si le asezam frumos in camara.

Spor la treaba !

Nectar de piersici

Sucuri de fructe nu am facut in acest an. Pentru ca am mai gasit in piata piersici frumoase m-am hotarat repede sa fac un nectar. Voi mai face si de pere si poate si de piersici, daca mai gasesc. Voi injumatati cantitatea de zahar, insa. Din cele 5 kg de piersici, am scos 4 sticle de 750 ml si una micuta de 200 ml, pe care dupa cateva zile am desfacut-o la dorinta copilului. Asa am constatat ca este cam dulce si trebuie redusa cantitatea de zahar.

Asadar, reteta:

– 5 kg piersici, 1 l de apa, 1 kg zahar (prea mult)

– spalam piersicile, le curatam de coaja (fara a le opari) si sambure si le pasam

– punem la fiert apa si zaharul, pana incepe sa fiarba cu bule mici

– punem piureul de piersici si stingem focul

– amestecam bine si turnam in sticle

– se astupa sticlele si se fierb 20 de minute la bain-marie

Spor la treaba !

Prune murate

Toamna aceasta imi prieste. Desi programul este incarcat si timpul trece foarte repede, tot reusesc sa mai conserv cate ceva…fie legume, fie fructe.

Pana acum, in afara de pepene, nu am mancat vreo alta fructa murata. Am auzit si eu in jurul meu ca strugurii murati sunt delicosi, la fel ar fi si prunele.

Asa ca, in loc de o dulceata sau magiun, am pus prunele la saramura. Am conservat doar 1 kg, dar cred ca voi mai conserva inca vreo doua kg.

Cum va spuneam, pentru 1 kg de prune (1 borcan de 800 g si unul de 400 g) mai avem nevoie de 165 ml otet, 330 ml apa, 85 g zahar, sare, scortisoara si alte mirodenii (cuisoare, enibahar, foi de dafin, piper etc).

– spalam prunele

– punem in fiecare borcan mirodenii, apoi asezam prunele

– facem un bait din apa, otet, sare, zahar, mirodenii – lasam sa dea cateva clocote

– lasam baitul sa se raceasca putin (ca sa nu crape fructele)

– punem baitul peste prune, inchidem ermetic…..si gata

Spor la treaba !

Ardei copt la borcan

Am copt cred ca vreo 3 kg de ardei si desi ei in stare cruda aratau foarte bine si pareau a fi carnosi, dupa coacere, parca s-au topit. Din cele trei kg am ramas cu destul de putin produs finit 🙁

Dupa ce am copt ardeii, i-am curatat, i-a rupt fasii, i-am amestecat cu catuva catei de usturoi zdrobiti ca pentru mujdei si i-am asezat in borcane. Peste ei am turnat o saramura fierbinte din 2 parti apa, o parte otet, mirodenii, sare.

Inchidem borcanele ermetic, le lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi le depozitam in camara.

Succes !