Cozonac cu ciocolata

Acest cozonac l-am pregatit de Craciun si apoi inca o data de Anul Nou, pentru ca este delicios si se mananca intr-o clipa.

Pentru un cozonac aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

– Aluat: 300 g faina, 40 g zahar, 1/4 lingurita sare, 7 g drojdie uscata, 1 plic zahar vanilinat, 2 oua mici (la temperatura camerei), 45 g unt topit, 105 ml lapte caldut

– Umplutura: 20 g faina, 20 g cacao, 50 g zahar, 1 albus de ou, 80 ml apa, 15 g ciocolata neagra, 10 g unt

Procedam astfel:

– pregatim umplutura: se amesteca faina cu zahar si cacao; se freaca bine cu albusul de ou; se adauga apa, putin cate putin; se pune amestecul la foc mic pana se ingroasa ca o pasta, amestecand continuu; luam vasul de pe foc, adaugam ciocolata si untul, amestecam pana la omogenizare si lasam la racit; intindem apoi pasta, intre doua folii de plastic, intr-un dreptunghi de 12/18 cm, apoi o dam la rece

– pregatim aluatul (eu l-am framantat la robot, dar puteti sa-l framantati manual sau la masina de paine, daca aveti): amestecam faina cu zahar, zahar vanilinat si sare; batem ouale cu laptele si untul topit, apoi turnam compozitia peste faina si punem drojdia; se framanta aluatul bine si se pune la dospit o ora.

– tapetam forma de cozonac cu hartie de copt

– punem aluatul pe masa tapetat cu faina, il intindem intr-o foaie dreptunghiulara (20/35 cm); asezam umplutura de ciocolata in mijloc; ridicam marginile peste umplutura astfel incat aceasta sa fie bine sigilata inauntru

– intoarcem aluatul cu partea impaturita in jos si intindem din nou o foaie dreptunghiulara; impaturim aluatul in trei, pe lungime

– intoarcem aluatul cu partea impaturita in jos, intindem din nou aluatul in foaie dreptunghiulara si-l impaturim din nou in 3 pe lungime.

– intoarcem aluatul cu partea impaturita in jos, intindem din nou foaie dreptunghiulara

– taiem aluatul in 2 pe lung, dar nu pana la capat

– impletim cele doua fasii si asezam cozonacul in tava; lasam la dospit, la loc cald, 45 minute

– coacem cozonacul la 180 grade in cuptosul preincalzit, pentru 30 minute (asta depinde de fiecare cuptor, in parte)

Pofta buna !

 

Tort cu ciocolata si visine

Pe data de 1 Martie, am avut la birou un mic party, ocazie cu care, cine a dorit si-a putut dezvalui hobby-urile. Colega mea M (nu i-am cerut acordul de a-i publica numele intreg), pasionata de astrologie, a realizat pentru fiecare, cate o astrograma. Va dati seama cat a putut munci la acestea si cu cata greutate au fost obtinute orele noastre de nastere….chestiune delicata, pentru ca nu trebuiau create suspiciuni….totul trebuia sa fie o surpriza….si asa a fost.

Eu le-am oferit colegelor si colegilor, un tort, a carui prezentare o veti regasi in cele ce urmeaza. A fost apreciat….si sper ca nu din complezenta.

Tort cu ciocolata si visine

Ingrediente:

– Blat: 5 oua, 5 linguri lapte, 8 linguri faina, 8 linguri zahar, 1 plic zahar vanilinat, 1/2 plic praf de copt

* se bat oualele cu laptele, spuma; se adauga zaharul (inclusiv zaharul vanilat) si se bat zdravan, pana ce compozitia devine spumoasa, cremoasa si deschisa la culoare; se adauga faina, amestecata cu praful de copt, treptat, amestecand usor, cu un tel sau lingura de lemn.

*blatul se coace in cuptorul preincalzit, pana ce devine auriu la culoare (este bine sa faceti testul scobitorii, pentru mai multa siguranta); se lasa la racit si se taie in doua foi; foile se insiropeaza cu absolut orice sirop doriti (sirop de zahar ars, compot, etc)

Crema de ciocolata: 200 g ciocolata neagra; 500 g mascarpone200 ml frisca lichida; 400 g visine; 6 foi de gelatina

*daca folositi visine congelate, trebuie sa le decongelati bine, intr-o strecuratoare

*topim ciocolata pe baie de abur, apoi o lasam sa se raceasca putin

*intr-un vas adanc punem crema mascarpone, omogenizam cu mixerul, adaugam frisca lichida, amestecam bine cu mixerul, adaugam ciocolata topita si omogenizam foarte bine, la viteza maxima

*punem foile de gelatina la inmuiat, 5 minute, in apa rece; stoarcem foile si topim gelatina pe baie de abur; punem peste gelatina topita, cateva linguri de crema, amestecam apoi incorporam in cantitatea de crema ramasa

Crema de frisca: 500 g mascarpone; 200 ml frisca lichida; extraxt de vanilie; 6 foi gelatina

*intr-un vas adanc punem crema mascarpone, omogenizam cu mixerul, adaugam frisca lichida si extractul de vanilie, amestecam bine cu mixerul la viteza maxima

*punem foile de gelatina la inmuiat, 5 minute, in apa rece; stoarcem foile si topim gelatina pe baie de abur; punem peste gelatina topita, cateva linguri de crema, amestecam apoi incorporam in cantitatea de crema ramasa

Piscoturi: le insiropam usor, cu ce dorim

Glazura: 250 g ciocolata neagra, 13 linguri lapte; 2 linguri unt

*punem intr-un vas toate ingredientele de mai sus si topim ciocolata pe baie de abur

Decor: floricele albe le-am facut din ciocolata alba, topita, le-am lasat in frigider sa se intareasca, apoi le-am asezat frumos, pe tort

Asamblare tort:

– tava in care am copt blatul, o tapetam cu folie alimentara

– asezam una din foile de tort (insiropata), apoi crema alba, apoi un rand de piscoturi usor insiropate, apoi crema de ciocolata, visinele iar la safarsit ultima foaie de tort (insiropata)

– infoliem bine tortul (nu-l scoateti din tava) si lasati-l la rece cateva ore bune (eu l-am tinut o noapte intreaga)

– a doua zi, indepartam folia de deasupra si rasturnam tortul pe platoul de servire; indepartam integral folia, netezim marginile daca este cazul, imbracam tortul in glazura si-l ornam dupa preferinte si mai ales, inspiratie

– il lasam la rece cateva ore, apoi il putem servi cu mare, mare placere

Enjoy !

Tort cu crema de lamaie 2

Acest tort l-am pregatit la rugamintea unei doamne ce are un loc special, in inima mea si a fost apreciat de persoana careia i-a fost oferit, mai departe, ca si cadou. Cine are astfel de pasiuni, intelege foarte bine ce inseamna sa ti se aprecieze munca.

Blat:

– 4 oua; 4 linguri zahar; 2 linguri faina; 2 linguri cacao

– se freaca bine de tot cele 4 oua impreuna cu zaharul, pana ce compozitia isi tripleaza volumul si devine cremoasa

– se adauga faina amestecata cu cacaua, incorporandu-se cu mare grija;

– coacem blatul intr-o tava mica (circumferinta 18-20 cm) tapetata cu hartie, in cuptorul preincalzit

– dupa ce s-a racit il taiem in 2 foi pe care le insiropam

Crema;

– 500 g mascarpone; 200 ml smantana dulce pentru frisca; coaja rasa de lamaie (pentru ca am dorit o crema foarte aromata am ras 2 lamai mici verzi si una galbena); zeama de la o lamaie verde; cuburi de lamaie confiate; 1 plic gelatina

– hidratam gelatina in cateva linguri de lapte, timp de 5 minute, apoi o incalzim pe baie de abur, pana se topesc granulele; mixam crema mascarpone cu smantana pana se omogenizeaza; adaugam cu grija zeama de lamaie si omogenizam; adaugam coaja de lamie si cuburile de lamaie confiata, apoi gelatina.

Asezam o foaie de tort (insiropata) pe platoul de servire si montam in jurul ei un inel pentru torturi (daca nu avem unul potrivit, il confectionam din hartie de copt). Punem crema si nivelam, apoi asezam cea de-a doua foaie si apasam usor.

Dam tortul la rece pentru cateva ore, cel mai bine pana a doua zi.

A doua zi, indepartam folia din jurul tortului sau inelul special.

Pregatim glazura astfel:

– 160 g ciocolata neagra, 8 linguri de lapte, 1 lingura unt

– rupem ciocolata in bucati, adaugam laptele si untul si incalzim pe baie de aburi, pana ce ciocolata si untul se topesc

Punem glazura pe tort, imbracam si marginile si decoram dupa preferinta si imaginatie. Dam tortul la rece pentru cateva ore, apoi servim cu mare placere.

Pofta buna !

Chec cu visine, ciocolata si piscot

Un deliciu !! Este usor de facut si are un aspect deosebit, in sectiune, datorat piscoturilor (nu am din pacate fotografii in sectiune, pentru ca l-am oferit cadou)

Iata reteta:

– 200 g ciocolata neagra; 180 g unt; 220 g faina; 3 oua; 200 g zahar; 1 plic zahar vanilinat; putina sare; 100 g smantana; 2 lingurite praf de copt; cateva piscoturi; visine congelate sau proaspete;

– rupem ciocolata in bucati si o topim pe baie de aburi, impreuna cu untul

– batem ouale cu zaharul (inclusiv cel vanilinat) si praful de sare, pana devin cremoase

– incorporam ciocolata topita, smantana, faina amestecata cu praful de copt si visinele – daca folositi visine congelate le lasati la scurs bine de tot inainte de ale folosi, iar daca folositi visine proaspete neaparat le scoateti samburii 🙂  )

– ungem tava cu unt si o tapetam cu faina

– punem in tava jumatate din compozitie, punem piscoturile (inmuiate putin in lapte – eu le-am inmuiat in sucul lasat de visine) de-a lungul checului, apoi asezam restul de compozitie

– dam tava la cuptor si coacem pana ce prajiturica noastra trece testul scobitorii.

Spor la treaba !!!

(Nu stiu cum si de ce, dar nu mai am fotografia cu checuletul gata copt, dar va asigur ca este tare gustos si foarte frumos in sectiune, datorita piscoturilor).

Tort cu crema de lamaie

Acesta este al doilea tort pregatit cu ocazia Sf-lor Mihail si Gavril. Este tortul pentru sotul meu, Gabriel…..si pentru noi, bineinteles 🙂

Data viitoare, cand voi mai pregati crema de lamaie, voi cauta sa cumpar lime, pentru a fi mult mai aromata. Lamaile acestea, galbene obisnuite, pe care le gasim prin toate magazinele noastre, nu mai au deloc savoarea lamailor de odinioara si nici parfumul de alta data…din nefericire 🙁

Ingrediente blat (pentru o forma de chec): 4 oua, 4 linguri zahar, 3 linguri faina, 1 lingura cacao.

mixam bine de tot oualele cu zaharul, pana isi tripleaza volumul si compozitia devine ca o crema; adaugam apoi cu grija faina amestecata cu cacaua si neaparat cernuta, lingura cu lingura; tapetam cu unt si faina sau hartie de copt, o tava de chec; punem compozitia in tava si dam la cuptorul incalzit in prealabil, pentru 15-20 minute (facem testul cu o scobitoare, pentru mai multa siguranta); scoatem checul din tava si-l lasam sa se raceasca – este bine sa pregatiti checul cu o zi inainte, pentru ca se va taia mai bine; taiem checul in doua foi si le insiropam (eu am folosit de aceasta data suc de portocale).

Ingrediente crema lamaie: 250 g mascarpone, coaja de la o lamaie, zeama de la o lamaie, 10 linguri frisca lichida, un  pliculet de gelatina (10 g)

mixam putin mascarponele cu frisca pana se omogenizeaza; adaugam cu mare grija, putin cate putin zeama de lamaie si mixam usor (cam ca la maioneza); adaugam coaja de lamaie; punem gelatina la inmuiat in putina apa, apoi o incalzim usor, pe baie de aburi, pana se topesc granulele si o incorporam cu grija in crema.

Tapetam o tava de chec (aceeasi in care am facut blatul) cu folie alimentara (transparenta) – lasam ceva surplus, pentru a putea la final, sa acoperim bine si foaia de sus.

Punem prima foaie de blat, apoi crema, apoi ultima foaie si apasam usor. Acoperim cu folia alimentara si dam la rece pentru cateva ore, cel mai bine pentru o noapte intreaga.

A doua zi, desfacem folia, rasturnam tortuletul pe un platou si indepartam integral folia alimentara.

Glazura: 130 g ciocolata neagra, 1 lingura unt, 6 linguri frisca lichida

Rupem ciocolata in bucati, adaugam frisca lichida si untul si topim la bain-marie sau cu grija, la microunde.

Turnam glazura pe tort si o intindem, astfel incat sa imbracam tortul in ea.

Ornam dupa preferinta si mai ales imaginatie.

Enjoy !!

(Ultima fotografie este facuta de baiatul meu).

Tort cu crema de mure

Desi postat cu putina intarziere, acest tort l-am pregatit pentru trei colege, dragi mie, Gabriela, Mihaela si Gabriela, cu ocazia Sf.Arhangheli Mihail si Gavril. Este primul tort de pe urma caruia am castigat bani. Fetele au tinut in mod expres sa faca acest lucru, nu am avut nicio sansa de a ma impotrivi.

Dincolo, de asta, important este ca a fost foarte apreciat.

A fost un tort cu blat de cacao, crema de mure, crema de ciocolata, glazura de ciocolata, ornat cu fulgi de migdale si trandafiri (comestibili).

Blatul: 6 oua, 6 linguri zahar, 4 linguri faina, 2 linguri cacao.

Crema mure: 500 g mascarpone, 20 linguri frisca lichida, 700 g mure congelate, 9 foi gelatina.

– decongelam murele intr-o strecuratoare, le pasam si le trecem printr-o sita fina, pentru a elimina sambureii; pastram sucul ramas

– mixam, putin, mascarponele cu cele 20 de linguri de frisca si incorporam piureul de mure, apoi gelatina (foile se inmoaie 10 minute in apa rece, se storc si se incalzesc putin, pana ce se topesc – ATENTIE, NU FIERBETI GELATINA)

Crema ciocolata: 200 g ciocolata neagra, 10 linguri frisca lichida

– rupem ciocolata in bucati, punem frisca lichida si topim pe baie de aburi sau cu mare grija, la microunde

Glazura: 200 g ciocoata neagra, 10 linguri frisca lichida, 2 linguri unt

Pentru glazura, procedeul este acelasi ca la crema de ciocolata.

Montarea tortului:

– asezam prima foaie de tort, insiropata – am folosit sucul ramas de la mure combinat cu sirop de mure, preparat in casa

– montam in jurul foii, un inel sau facem unul din hartie, asa cum am procedat eu

– peste prima foaie punem jumatate din crema de mure, apoi crema de ciocolata, restul de crema de mure, iar la final ultima foaie de tort, insiropata

– dam tortul la rece pentru cateva ore, cel mai bine o noapte intreaga

– a doua zi, indepartam inelul din jurul torului, indepartam excesul de crema (daca este cazul) de pe partile laterale, pregatim glazura, o turnam pe tort, intindem cu grija, imbracam si lateralele, iar de aici in colo totul depinde de imaginatia fiecaruia, in ceea ce priveste decorarea.

Dragele mele colege, multumesc pentru increderea acordata !!

(P.S. Pentru sarbatoarea Sf-lor Mihail si Gavril, am pregatit inca doua torturi, pe care le voi posta cat de repede pot)

 

 

 

 

Later update:

Am mai pregatit o data acest tort, la dimensiuni mai mici pentru o buna prietena:

 

Inimioara cu mascarpone si fructe de padure

Cred ca este unul dintre cele mai frumoase torturi pe care le-am facut, pana in prezent. L-am pregatit cu mare drag, pentru prietenii nostri,  “Radulestii”, dar in special pentru Elena, fetita lor (colega de clasa cu baiatul meu si foarte buni prieteni ) care a implinit 8 ani.

Vineri si sambata (14 si 15 octombrie) am pregatit, asadar doua torturi: acesta in forma de inimioara si cel cu crema de cacao si vanilie (postat anterior), pentru prietena noastra Claudia. Am lucrat cu mare drag la ele, iar munca mi-a fost pe deplin rasplatita. Cele doua torturi au fost foarte laudate, dar mai ales mancate pana la ultima frimitura.

Blatul este unul obisnuit, pandispan cu cacao, din 3 oua, 3 linguri de zahar, 2 linguri faina si o lingura cacao.

Blatul l-am taiat in doua foi, pe care le-am insiropat cu sirop de mure, facut in casa.

Crema de mascarpone cu fructe de padure:

– o punga mix de fructe de padure, congelate;  mascarpone 250 g; 10 linguri frisca lichida; 6 foi gelatina.

Decongelam fructele de padure, le scurgem intr-o sita, le mixam si strecuram piureul (este operatiunea care dureaza cel mai mult) – mai adaugam peste piureul din sita, daca este nevoie, cate putin din sucul ramas de la fructe, pentru a-l face mai usor de strecurat.

Inmuiem foile de gelatina in apa rece, pentru 5 minute, apoi le stoarcem si le incazim putin, dupa care le amestecam cu piureul strecurat.

Mixam putin crema mascarpone, cu frisca si incepem sa incorporam treptat, piureul de fructe.

Asezam in tava sub forma de inimioara, prima foaie de blat, insiropata, punem crema si deasupra cea de-a doua foaie de blat, insiropata.

Dam tortul la rece pentru cateva ore sau o noapte intreaga.

Rasturnam tortul pe platoul de servire, finisam marginile indepartand excesul de crema (daca este nevoie).

Preparam glazura: 60 g ciocolata neagra, 6 linguri frisca lichida, o lingura de unt -> incalzim cate putin la microunde si amestecam, pana ce ciocolata si untul s-au topit.

Turnam glazura peste tort, imbracam frumos si lateralele, apoi ornam si dam tortul la rece.

Am ornat tortul, asa cum se vede, cu fulgi de migdale rumenite, trandafir si coacaze.

Enjoy!!