Spirale cu sunca si cascaval

Aveam nevoie de un antreu rapid, asa ca mi-am amintit ca pe undeva, aveam un mail cu o gramada de aperitive. Pentru ca era cel mai rapid am ales sa pregatesc niste spirale cu sunca si cascaval.

Pentru asta avem nevoie de:

– aluat foietat (eu am cumparat Linco – 800 g – cand am desfacut pachetul m-am bucurat foarte mult pentru ca era o foaie mare, nu doua cum stiu ca gaseam, de regula)

– sunca taiata fasiute si cascaval ras

– 1 ou

Desfacem aluatul si pe jumatate din foaie imprastiem sunca si cascaval. Acoperim cu partea ramasa libera, presam usor, apoi taiem fasi, pe care le rasucim si le asezam in tava, pe hartie de copt. Ungem spiralele cu ou batut, presaram un praf de sare si dam la cuptor.

Se servesc calde. Pofta buna !!

Briose cu sunca

Aceste briose sunt foarte usor de preparat si sunt ideale la micul dejun sau ca si pachetel, la scoala, pentru copii.

Reteta o am din cartea de mai jos si fata de original, eu nu am pus mazare si am inlocuit branza feta cu cascaval.

Deci: 300 g faina; 1 lingurinta praf de copt; 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu; un varf lingurita sare; 2 oua mari; 250 ml lapte; 85 g unt moale; 60 g sunca taiata maruntel; 40 g cascaval

1. Incalzim cuptorul la 190 grade.

2. Amestecam faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea, intr-un bol

3. Batem usor ouale cu laptele.

4. In centrul ingredientelor uscate, facem o gropita si turnam amestecul de oua si lapte; omogenizam bine, apoi adaugam untul si omogenizam compozitia.

5. Adaugam sunca si cascavalul ras si incorporam bine

6. Tapetam tava de briose cu hartiute speciale.

7. Repartizam compozitia in fiecare lacas si le coacem 25-30 minute. Le lasam sa se raceasca, putin, le scoatem din tava si le lasam sa se raceasca complet, pe un gratar.

Pofta buna !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saleuri cu chimen/cascaval

De cand tot voiam eu sa fac saleuri….dar am tot amanat….ba de una….ba de alta….ori am fost plecati….ori n-am avut timp….ori a fost prea cald….etc. Noroc ca cineva mi-a comandat 1 kg de saleuri….si-uite-asa m-am mobilizat.

Reteta este minunata, iar daca gasiti untura (eu am gasit la Lidl, dar fiind prea cald afara nu m-am incumentat sa cumpar) vor fi si mai delicioase.

Iata de ce aveti nevoie:

– 500 g faina; 150 g unt si 100 g untura (am folosit 250 g unt); 1 ou; 1 lingurita sare; 1/2 jumatate pachet drojdie proaspata (pachetel de 25 g); 4 linguri lapte caldut; putin zahar; 150 g smantana; cascaval/branza rasa; chimen/mac.

Procedam asa:

– dizolvam drojdia in cele 4 linguri de lapte, impreuna cu putin zahar; lasam maiaua la loc cald, pana creste si devine spumoasa

– intr-un bol adanc punem faina, facem o gropita in mijloc, punem galbenusul de ou, untul, untura, sarea si maiaua, amestecam cu mana pana ce compozitia devine ca pesmetul

– punem smanatana, pana compozitia incepe sa se lege,  framantam 5-10  minute (eu aluatul l-am pregatit la masina de paine, pe programul de aluat pentru paste)

– presaram suprafata de lucru cu putina faina, luam o mana de aluat si intindem foaie de 5 mm grosime; taiem fasii pe care le asezam in tava tapetata cu hartie de copt

– ungem saleurile cu albusul batut cu putina sare si presaram cascaval ras sau chimen/mac (eu am mai presarat si ceva sare)

– dam la cuptor pentru 15 minute

 

….si inca doua fotografii facute recent (20 dec 2012):

Pofta buna !!

(reteta preluata de aici)