Tiramisu

Acum ceva timp, am “furat” de aici cateva retete. Tiramisu este una dintre ele. Este usor de realizat si foarte delicios….si eu nu sunt un fan Tiramisu !! Merita incercata !

Tava pe care am folosit-o este una de 20×20 cm. Prajitura mea a avut 2 straturi de picoturi si doua de crema.

Ingrediente: piscoturi; 4 galbenusuri; 3 albusuri; 55 g zahar pudra; 60 ml lapte; 250 g mascarpone; cafea (eu am preparat, totusi un sirop din Nesquick, pentru insiropare, renuntand la cafea, datorita copilului).

Procedam astfel:

– punem intr-un vas ce poate fi pus pe foc, galbenusurile, zaharul si laptele

– fierbem la foc mic sau pe baie de abur, amestecand mereu, pana ce compozitia se ingroasa, precum o budinca

– o lasam sa se raceasca

– preparam cafeaua si o lasam sa se raceasca

– batem albusurile spuma, adaugam mascarpone, crema de galbenusuri si omogenizam

– intr-o farfurie adanca, dar lata, turnam cafea

– asezam in tava un strat de picoturi, inmuiate usor in cafea

– peste piscotuir punem un stra uniform de crema, apoi din nou un strat de piscoturi usor un muiate si din nou un strat de crema

– dam la rece pentru cateva ore (eu l-am tinut o noapte intreaga)

– taiem in patrate, pudram cu cacao si servim

Pofta buna !

Prajitura cu biscuiti

M-am gandit sa prezint o reteta foarte usoara, care poate fi pregatita, cu succes, de catre oricine. Unde mai pui ca este si gustoasa. O sa vedeti !

Ingredientele de mai jos sunt suficiente, pentru o prajitura formata din 4 straturi de biscuiti. Fiecare strat este format din cate 12 biscuiti.

Crema:

– 40 biscuiti; 1 ceasca si 1/2 lapte; 200 g unt moale; 3-4 linguri gem acrisor; 5-6 linguri cacao; esenta de rom dupa gust.

Procedam astfel:

– sfaramam cat se poate de bine, cei 40 de biscuiti, adaugam laptele, gemul, untul, cacaua, esenta de rom si amestecam pana la omogenizare.

Intr-o tava, asezam primul strat format din 12 biscuiti, apoi crema, apoi inca un strat de biscuiti, crema, biscuiti, crema, biscuiti. Presam usor cu mana. Punem peste prajitura o folie alimentara si asezam deasupra o greutate. Dam la frigider pentru cateva ore, cel mai bine o noapte intreaga. A doua zi, indepartam greutatea, folia alimentara, portionam prajitura, o pudram cu zahar (daca vreti puteti sa-i faceti o glazura) si o putem servi.

Cred ca mai simplu decat atat, nu se poate.

Pofta buna !!

Tort cu crema de lamaie 2

Acest tort l-am pregatit la rugamintea unei doamne ce are un loc special, in inima mea si a fost apreciat de persoana careia i-a fost oferit, mai departe, ca si cadou. Cine are astfel de pasiuni, intelege foarte bine ce inseamna sa ti se aprecieze munca.

Blat:

–Ā 4 oua; 4 linguri zahar; 2 linguri faina; 2 linguri cacao

– se freaca bine de tot cele 4 oua impreuna cu zaharul, pana ce compozitia isi tripleaza volumul si devine cremoasa

– se adauga faina amestecata cu cacaua, incorporandu-se cu mare grija;

– coacem blatul intr-o tava mica (circumferinta 18-20 cm) tapetata cu hartie, in cuptorul preincalzit

– dupa ce s-a racit il taiem in 2 foi pe care le insiropam

Crema;

– 500 g mascarpone; 200 ml smantana dulce pentru frisca; coaja rasa de lamaie (pentru ca am dorit o crema foarte aromata am ras 2 lamai mici verzi si una galbena); zeama de la o lamaie verde; cuburi de lamaie confiate; 1 plic gelatina

– hidratam gelatina in cateva linguri de lapte, timp de 5 minute, apoi o incalzim pe baie de abur, pana se topesc granulele; mixam crema mascarpone cu smantana pana se omogenizeaza; adaugam cu grija zeama de lamaie si omogenizam; adaugam coaja de lamie si cuburile de lamaie confiata, apoi gelatina.

Asezam o foaie de tort (insiropata) pe platoul de servire si montam in jurul ei un inel pentru torturi (daca nu avem unul potrivit, il confectionam din hartie de copt). Punem crema si nivelam, apoi asezam cea de-a doua foaie si apasam usor.

Dam tortul la rece pentru cateva ore, cel mai bine pana a doua zi.

A doua zi, indepartam folia din jurul tortului sau inelul special.

Pregatim glazura astfel:

– 160 g ciocolata neagra, 8 linguri de lapte, 1 lingura unt

– rupem ciocolata in bucati, adaugam laptele si untul si incalzim pe baie de aburi, pana ce ciocolata si untul se topesc

Punem glazura pe tort, imbracam si marginile si decoram dupa preferinta si imaginatie. Dam tortul la rece pentru cateva ore, apoi servim cu mare placere.

Pofta buna !

Tort cu crema de lamaie

Acesta este al doilea tort pregatit cu ocazia Sf-lor Mihail si Gavril. Este tortul pentru sotul meu, Gabriel…..si pentru noi, bineinteles šŸ™‚

Data viitoare, cand voi mai pregati crema de lamaie, voi cauta sa cumpar lime, pentru a fi mult mai aromata. Lamaile acestea, galbene obisnuite, pe care le gasim prin toate magazinele noastre, nu mai au deloc savoarea lamailor de odinioara si nici parfumul de alta data…din nefericire šŸ™

Ingrediente blat (pentru o forma de chec): 4 oua, 4 linguri zahar, 3 linguri faina, 1 lingura cacao.

mixam bine de tot oualele cu zaharul, pana isi tripleaza volumul si compozitia devine ca o crema; adaugam apoi cu grija faina amestecata cu cacaua si neaparat cernuta, lingura cu lingura; tapetam cu unt si faina sau hartie de copt, o tava de chec; punem compozitia in tava si dam la cuptorul incalzit in prealabil, pentru 15-20 minute (facem testul cu o scobitoare, pentru mai multa siguranta); scoatem checul din tava si-l lasam sa se raceasca – este bine sa pregatiti checul cu o zi inainte, pentru ca se va taia mai bine; taiem checul in doua foi si le insiropam (eu am folosit de aceasta data suc de portocale).

Ingrediente crema lamaie: 250 g mascarpone, coaja de la o lamaie, zeama de la o lamaie, 10 linguri frisca lichida, unĀ  pliculet de gelatina (10 g)

mixam putin mascarponele cu frisca pana se omogenizeaza; adaugam cu mare grija, putin cate putin zeama de lamaie si mixam usor (cam ca la maioneza); adaugam coaja de lamaie; punem gelatina la inmuiat in putina apa, apoi o incalzim usor, pe baie de aburi,Ā pana se topesc granulele si o incorporam cu grija in crema.

Tapetam o tava de chec (aceeasi in care am facut blatul) cu folie alimentara (transparenta) – lasam ceva surplus, pentru a putea la final, sa acoperim bine si foaia de sus.

Punem prima foaie de blat, apoi crema, apoi ultima foaie si apasam usor. Acoperim cu folia alimentara si dam la rece pentru cateva ore, cel mai bine pentru o noapte intreaga.

A doua zi, desfacem folia, rasturnam tortuletul pe un platou si indepartam integral folia alimentara.

Glazura: 130 g ciocolata neagra, 1 lingura unt, 6 linguri frisca lichida

Rupem ciocolata in bucati, adaugam frisca lichida si untul si topim la bain-marie sau cu grija, la microunde.

Turnam glazura pe tort si o intindem, astfel incat sa imbracam tortul in ea.

Ornam dupa preferinta si mai ales imaginatie.

Enjoy !!

(Ultima fotografie este facuta de baiatul meu).

Tort cu crema de mure

Desi postat cu putina intarziere, acest tort l-am pregatit pentru trei colege, dragi mie, Gabriela, Mihaela si Gabriela, cu ocazia Sf.Arhangheli Mihail si Gavril. Este primul tort de pe urma caruia am castigat bani. Fetele au tinut in mod expres sa faca acest lucru, nu am avut nicio sansa de a ma impotrivi.

Dincolo,Ā de asta, important este ca a fost foarte apreciat.

A fost un tort cu blat de cacao, crema de mure, crema de ciocolata, glazura de ciocolata, ornat cu fulgi de migdale si trandafiri (comestibili).

Blatul: 6 oua, 6 linguri zahar, 4 linguri faina, 2 linguri cacao.

Crema mure: 500 g mascarpone, 20 linguri frisca lichida, 700 g mure congelate, 9 foi gelatina.

– decongelam murele intr-o strecuratoare, le pasam si le trecem printr-o sita fina, pentru a elimina sambureii; pastram sucul ramas

– mixam, putin,Ā mascarponele cu cele 20 de linguri de frisca si incorporam piureul de mure, apoi gelatina (foile se inmoaie 10 minute in apa rece, se storc si se incalzesc putin, pana ce se topesc – ATENTIE, NU FIERBETI GELATINA)

Crema ciocolata: 200 g ciocolata neagra, 10 linguri frisca lichida

– rupem ciocolata in bucati, punem frisca lichida siĀ topim pe baie de aburi sau cu mare grija, la microunde

Glazura: 200 g ciocoata neagra, 10 linguri frisca lichida, 2 linguri unt

Pentru glazura, procedeul este acelasi ca la crema de ciocolata.

Montarea tortului:

– asezam prima foaie de tort, insiropata – am folosit sucul ramas de la mure combinat cu sirop de mure, preparat in casa

– montam in jurul foii, un inel sau facem unul din hartie, asa cum am procedat eu

– peste prima foaie punem jumatate din crema de mure, apoi crema de ciocolata, restul de crema de mure,Ā iar la final ultima foaie de tort, insiropata

– dam tortul la rece pentru cateva ore, cel mai bine o noapte intreaga

– a doua zi, indepartam inelul din jurul torului, indepartam excesul de crema (daca este cazul) de pe partile laterale, pregatim glazura, o turnam pe tort, intindem cu grija, imbracam si lateralele, iar de aici in colo totul depinde de imaginatia fiecaruia, in ceea ce priveste decorarea.

Dragele mele colege, multumesc pentru increderea acordata !!

(P.S. Pentru sarbatoarea Sf-lor Mihail si Gavril, am pregatit inca doua torturi, pe care le voi posta cat de repede pot)

 

 

 

 

Later update:

Am mai pregatit o data acest tort, la dimensiuni mai mici pentru o buna prietena:

 

Tort cu crema de cacao si vanilie

Acest tort l-am pregatit pentru Claudia, o foarte buna prietena. A fost foarte apreciat, s-a mancat pana la ultima frimitura, fara nicio exagerare. Cred ca va puteti imagina, ce bine m-am simtit.

A fost un tort destul de mare, pentru 24 de persoane.

A avut blat de pandispan cu cacao, din 11 oua, 11 lingui de zahar, 8 linguri faina si 3 linguri cacao.

Batem ouale cu zaharul, foarte bine, pana isi tripleaza volumul si compozitia devine cremoasa, alba si spumoasa. Adaugam faina amestecata cu cacaua si cernuta. Amestecam usor, pana la incorporarea totala. Coacem blatul (in tava unsa si tapetata cu faina sauĀ hartie de copt) pana cand se desprinde de marginile tavii (faceti si proba cu scobitoarea). Lasam blatul sa se raceasca si-l taiem, apoi, in trei foi.

Crema de cacao: 300 ml lapte; 100 ml frisca lichida; 1 ou; 1 + 1/2 lingura zahar; 150 g unt; 3 linguri amidon; 3 linguri cacao; 1 lingura esenta rom, 6 foi gelatina; 100 g alune nesarate, prajite si maruntite.

Amestecam laptele, frisca, oul, zahar, amidonul si cacaua, pana se omogenizeaza, adaugam untul, punem vasul la foc mic, amestecand mereu compozitia, pana se ingoasa. La final adaugam gelatina (inmuiata in prealabil 5 minute) stoarsa bine, amestecam pana ce aceasta se topeste. Adaugam alunele maruntite.

Crema de vanilie: 500 ml lapte; 150 g zahar; 50 g amidon; zahar vanilinat; 1 lingura extract de vanilie;Ā 2 galbenusuri; 100 g unt.

Punem intr-un vas laptele, galbenusurile usor batute, zaharul, zaharul vanilinat, extractul de vanilie, amidonul, omogenizam si punem la foc mic, amestecand mereu pana se ingroasa. Cand s-a racit putin, adaugam treptat untul, incorporand cu grija (eu am adaugat si o lingura cu pelete de ciocolata, dar pentru ca crema era usor calduta, inca, acestea s-au topit).

Asamblam tortul, astfel:

– asezam o foaie de blat insiropata, pe suportul de servire (eu am insiropat blatul cu sirop de mure, facut in casa); in jurul foii montam un inel de tort (daca nu aveti, faceti ca mine, unul din hartie de copt); peste prima foaie punem crema de ciocolata si nivelam; asezam a doua foie de blat; insiropata; punem crema de vanilie si nivelam; punem a treia foaie de blat, insiropata; dam tortul la rece pentru cateva ore (eu l-am tinut o noapte intreaga); imbracam tortul in glazura (230 g ciocolata; 2 linguri de unt; 10 linguri frisca lichida -> le incalzim usor la microunde, amestecand pana ce ciocolata si untul s-au topit) si ornam dupa cum ne place sau suntem inspirati. Eu l-am ornat cu fulgi de migdale rumenite in cuptor, trandafiri de caramea si coacaze.

Enjoy !!

Ā 

Tort cu crema de ciocolata

Tortul acesta l-am pregatit pentru Robert, baiatul unor prieteni buni, care a implinit 8 ani. Asa a fost comanda, asa a fost facut: cu crema de ciocolata.

Blatul l-am facut folosind reteta de la Zebra CakeĀ (am marit putin cantitatile, astfel: 5 oua, 375 g faina, 315 g zahar, 315 ml lapte, 315 ml ulei,Ā  2 linguri si jumatate de cacao, 1 plic si 1/2 zahar vanilat, 1 plic si 1/2 praf de copt).

Blatul se taie in trei foi.

Crema:

– 750 ml lapte; 1 lingura si 1/2 cacao; 4 linguri si 1/2 faina; 6 linguri zahar; 150 g unt; esenta de rom

Dizolvam cacaua, faina si zaharul cu putin lapte rece. Se freaca bine, pana nu mai ramane niciun cocolos, se toarna incet restul de lapte, se amesteca si se pune crema pe foc mic, amestecandu-se continuu, pana se ingroasa. Se lasa la racit si cand este aproape rece se pune untul proaspat, taiat bucatele, si esenta de rom. Se freaca bine pana se incorporeaza untul.

Sirop:

– 100 ml apa; 50 g zahar; esenta rom.

Apa si zaharul se pun pe foc pana se dizolva tot zaharul. Se adauga esenta de rom si se lasa sa se raceasca.

Ordinea operatiunilor si asamblarea tortului:

– pregatim si punem la copt blatul -> cand acesta s-a racit il taiem in trei felii -> eu pregatesc blatul cu o zi inainte.

– pregatim siropul si il lasam sa se raceasca

– pregatim crema

Asezam prima foaie de tort pe platoul de servire si o insiropam. Montam in jurul ei inelul detasabil, de la tava in care am copt blatul (eu nu am facut-o, am uitat). Asezam un strat de crema (1/3 din crema) – eu am presarat deasupra, fulgi de ciocolata neagra. Insiropam a doua foaie si o asezam peste crema. Punem 1/3 din crema si fulgi de ciocolata neagra. Asezam deasupra ultima foaie de tort, insiropata. Indepartam inelul detasabil. Imbracam tortul cu crema ramasa si ornam. Lasam tortul la frigider pana a doua zi.

Enjoy!!