Biscuiti albi

2014-12-23_2095

Acesti biscuiti i-am pregatit pentru Craciun, cu gandul de a-i servi lipti cu dulceata, doi cate doi. Pana la urma, pentru ca sunt foarte aromati si pufosi (ti se topesc in gura) i-am savurat asa, simpli.

Nu stiu cati mi-au iesit, nu i-am numarat, dar au fost destui. I-am oferit si lui Mos Craciun si fiindca i-au placut, a fost foarte darnic cu noi.

Ingrediente:

  • 50 ml lapte
  • 150 g zahar pudra
  • 1 ou
  • 500 g faina
  • 250 g unt
  • 1 plic praf de copt
  • 1-2 plicuri zahar vanilinat
  • coaja rasa de portocala

Procedam astfel:

  • se freaca spuma untul cu zaharul si zaharul vanilinat
  • se adauga oul si praful de copt dizolvat in lapte
  • se incorporeaza in 3 etape faina
  • se framanta bine aluatul, se inveleste in folie si se tine la rece o ora
  • se intinde o foaie cu grosimea de 5 mm
  • decupam biscuiti cu forma/formele dorite
  • se aseaza biscuitii in tava tapetata cu hartie de copt
  • se coc la 180-200 grade
  • sunt gata cand sunt usor rumeniti pe margine

Succes si pofta buna!

2014-12-23_2094

2014-12-23_2101

Biscuiti cu dulceata

Aluatul din acesti biscuiti este un aluat clasic de fursecuri, iar in combinatie cu o dulceata de capsuni, rezultatul este unul delicios.

Ingrediente: 250 g unt moale, 140 g zahar, 1 galbenus, 2 linguri extract de vanilie, 300 g faina

Mod de preparare:

  • se amesteca untul cu zaharul, se adauga galbenusul, vanilia, faina in ploaie
  • se framanta aluatul pana la incorporarea ingredientelor
  • se intinde aluatul intr-o foaie dreptunghiulara
  • se unge cu dulceata (de care doriti)
  • se ruleaza, se infasoara in folie alimentar si se da la rece pentru 30 de minute
  • se taie rondele de aluat, se pun in tava tapetata cu hartie si se coc pana ce capata o culoare aurie

Pofta buna !

 

Biscuiti cu fistic si merisoare

Pentru ca Mos Craciun sa fie foarte darnic, trebuie sa-l asteptam cu cat mai multe bunatati.  Noi, ii vom lasa, langa brad Biscuiti cu fistic si merisoare, Button cookies si o cana cu vin fiert.

Ca sa-mi fie mai usor, sa pregatesc tot ce mi-am propus, pentru cele trei feluri de biscuiti aluatul l-am pregatit din timp si-l pastrez in frigider, pana maine cand ii voi coace.

Dar, pentru ca poate doriti sa pregatiti si voi acesti biscuiti, va prezint retetele.

Mai intai Biscuitii cu fistic si merisor:

Ingrediente: 175 g unt moale, 85 g zahar, 1/2 lingurita extract de vanilie, 225 g faina, 75 g fistic (crud, nesarat si decojit)

Preparare:

1. Se amesteca untul cu zaharul si vanilia. Se adauga faina, apoi fisticul si merisoarele. Se framanta amestecul pana se obtine un aluat. Se modeleaza aluatul intr-un cilindru, pe care-l infasuram in folie alimentara si-l dam la rece pentru o ora (daca vreti sa-l pregatiti in aceeeasi) sau putem sa-l congelam pana la 3 luni.

2. Incingem cuptorul la 180 grade. taiem aluatul in felii groase de 1 cm si punem feliile pe o tava tapetata cu hartie de copt. Se coc 12-15 minute.

Succes !

Prajitura cu biscuiti si crema de lamaie

Pe langa obisnuitul cozonac de Paste, ca desert, am hotarat sa pregatesc ceva mai usor si am optat pentru aceasta prjitura cu biscuiti si cu o crema delicioasa, de lamaie.

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

– 40-45 biscuiti; 750 ml frisca lichida; 10 linguri zahar; 2 pliculete zahar vanilinat; zeama si coaja de la o lamaie; 1 lingura cu varf de amidon; 50 ml lapte; 80 g unt.

Crema o pregatim astfel:

– spalam bine lamaia, radem coaja si extragem sucul

– intr-un vas, punem frisca lichida, zaharul vanilinat si zaharul tos; punem la foc potrivit, amestecand din cand in cand; tinem pe foc pana ce da in clocot

– luam vasul de pe foc si adaugam zeama de lamaie, amestecand energic

– desfacem amidonul in laptele caldut si incorporam in crema

– dam vasul din nou pe foc si continuam fierberea, amestecand continuu, pana ce compozitia se ingroasa bine

– lasam un pic sa se raceasca si incorporam untul, apoi coaja de lamaie

Punem un strat de biscuiti in tava , apoi unul de crema, unul de biscuiti, unul de crema, unul de biscuiti si din nou unul de crema.

Dam prajitura la rece cateva ore (o noapte intreaga). Radem deasupra putina ciocolata, o taiem si o servim.

Pofta buna !

 

 

Prajitura “Rocky Road”

Mos Craciun, in bunatatea si darnicia lui, mi-a lasat sub brad, printre altele si o minunata carte: Nigella Christmas.

Din multitudinea de retete, la dorinta copilului, m-am apucat sa execut aceasta prajitura. Am fost nevoita sa fac unele modificari, pentru ca nu aveam acele ingrediente. Va voi reda, cu rosu, reteta exact cum este ea in carte, iar in paranteza voi trece modificarile aduse de mine.

250 g ciocolata neagra si 150 g ciocolata cu lapte (200 g ciocolata neagra si 140 ciocolata cu lapte)

175 g unt moale (130 g)

60 ml “golden syrup” ( 50 ml miere)

200 g biscuiti amaretti (170 g biscuiti simpli)

150 g nuci de Brazilia (130 g nuca de Romania)

150 g cirese rosii confiate (90 g cirese confiate si 40 g cuburi coaja de portocala si lamaie confiata)

125 g mini marshmallows (110 g turta dulce)

* Punem la topit ciocolata rupta in bucati, untul si mierea, apoi dam vasul deoparte.

* Zdrobim biscuitii cu ajutorul unui facalet sau maruntim cu mana

* Zdrobim nucile, tot cu ajutorul facaletului sau la robot, dar aveti grija sa nu le maruntiti prea tare.

* Amestecati ciocolata topita cu biscuitii, nucile , ciresele confiate, coaja de portocala tutrta dulce, pana toate ingredientele sunt acoperite de sosul de ciocolata.

* Imbracati tava  de 24×30 cm cu folie alimentara (eu am folosit o tava de 28×28 cm).

* Puneti compozitia in tava, presati si nivelati cu dosul unei linguri. Acoperiti, cu folie si dati la frigider, pentru 2 ore.

* Scoateti prajitura din tava si indepartati folia.

* Pudrati cu zahar si taiati.

Pofta buna !!

Prajitura cu biscuiti

M-am gandit sa prezint o reteta foarte usoara, care poate fi pregatita, cu succes, de catre oricine. Unde mai pui ca este si gustoasa. O sa vedeti !

Ingredientele de mai jos sunt suficiente, pentru o prajitura formata din 4 straturi de biscuiti. Fiecare strat este format din cate 12 biscuiti.

Crema:

– 40 biscuiti; 1 ceasca si 1/2 lapte; 200 g unt moale; 3-4 linguri gem acrisor; 5-6 linguri cacao; esenta de rom dupa gust.

Procedam astfel:

– sfaramam cat se poate de bine, cei 40 de biscuiti, adaugam laptele, gemul, untul, cacaua, esenta de rom si amestecam pana la omogenizare.

Intr-o tava, asezam primul strat format din 12 biscuiti, apoi crema, apoi inca un strat de biscuiti, crema, biscuiti, crema, biscuiti. Presam usor cu mana. Punem peste prajitura o folie alimentara si asezam deasupra o greutate. Dam la frigider pentru cateva ore, cel mai bine o noapte intreaga. A doua zi, indepartam greutatea, folia alimentara, portionam prajitura, o pudram cu zahar (daca vreti puteti sa-i faceti o glazura) si o putem servi.

Cred ca mai simplu decat atat, nu se poate.

Pofta buna !!