Oua umplute (2)

Cred ca cele mai mari batai de cap, la capitolul bucatareala, le am cu micul dejun si cina. Incerc sa evit, cat mai mult posibil, mezelurile si de aceea, caut sa pregatesc diverse aperitive, in casa.

De aceasta data, va ofer o reteta de oua umplute si pentru asta aveti nevoie de:

– oua fierte; mustar; ceapa si usturoi verde; masline

– taiem ouale, in doua, pe lungime si scoatem galbenusul

– frecam galbenusurile cu putin mustar

– adaugam la pasta obtinuta, ceapa, usturoi verde si masline (de la care scoatem samburii) taiate maruntel

– adaugam sare si piper proaspat macinat, dupa gust

– cu aceasta pasta umplem jumatatile de ou

– decoram si dam putin la rece

Pofta buna !!

 

Drob cu ficat de curcan

Anul acesta, de Paste am pregatit drob din maruntaie de curcan, adica ficat si pipote, cu multa, multa verdeata de sezon.

Am folosit:

– 700 g ficat de curcan; 700 g pipote curcan; 4 legaturi ceapa verde;  4 legaturi usturoi verde; marar si patrunjel; sare si piper; 4 oua; o lingura smantana; o cescuta ulei; sos ramas de la ficatei cam 150 ml.

Preparare:

– spalam ficatul si il innabusim in putin ulei si un pahar cu apa

– spalam pipotele si le fierbem in apa cu sare; dupa ce au fiert indepartam pe cat putem partea zgarcioasa

– tocam marunt tot ce inseamna verdeata (ceapa, usturoi, marar si patrunjel)

– dam prin masina de tocat, folosind o sita cu gauri mari (sau tocam marunt, din cutit) ficatul si pipotele

– amestecam toate ingredientele (ficat, pipote, verdeata, ouale batute, smantana, sosul de la ficatei, ulei, sare si piper)

– asezam compozitia in tava/tavi (eu am folosit 2 tavi de chec)

– dam la cuptor, la foc potrivit

– este gata cand s-a inchegat si s-a rumenit frumos la suprafata

Pofta buna !

 

Masa de Paste 2012

Am promis prietenilor ca o sa postez ce am servit noi, anul acesta, de Paste. Ca urmare, ma conformez si promit ca voi pune si retetele, cat mai repede.

Asadar, am servit:

  • Tartine cu somon – reteta aici
  • Tartine cu unt cu verdeturi si icre rosii
  • Crema de branzeturi – reteta aici
  • Salata de vinete cu ardei copt – reteta aici 
  • Drob din ficat de curcan – reteta aici
  • Trandafiri din prosciuto – o chestie simpla rau de tot; infigeti in varful unei scobitori o bucatica de cascaval si o inveliti intr-o fasie de prosciuto, feliata foarte fin; ca sa arate frumos, am infipt scobitorile, intr-o rosie
  • Oua rosii …si nu numai, pregatite si cu ajutorul copilului
  • Sarmale – aici nu va pot oferi reteta, sarmalele au fost pregatite de soacra mea, sunt mai mult decat delicioase, nu cred ca am mancat vreodata sarmale mai gustoase – Sa fie sanatoasa si sa ne mai faca !
  • Rulada din piept de curcan – reteta aici
  • Cozonac cu nuca si cozonac cu rahat – reteta aici
  • Prajitura cu biscuiti si crema de lamaie – reteta aici

 

 

Tartine cu somon

Aceste tartine se vor regasi, in acest an, pe masa noastra de Paste. Pentru ca stiu ca in aceasta saptamana veti cauta pe net retete pentru aceasta zi de sarbatoare, am hotarat sa va vin in ajutor si sa postez in avans, cateva retete speciale.

Veti regasi, in cele ce urmeaza, un aperitiv savuros: Tartine cu somon

Ingrediente:

– 200 g somon afumat; 1 fir ceapa verde; 1 fir usturoi verde; 1 lingurita mustar, sucul de la o limeta; 0 bagheta; unt; frunze de rucola (optional)

Procedam asa:

– taiem cubulete somonul

– taiem rondele ceapa si usturoiul

– amestecam somonul, ceapa si usturoiul verde, mustarul, sucul de limeta, sare si piper si lasam la marinat 10-15 minute

– taiem bagheta felii (12 felii) le ungem cu putin unt, asezam deasupra somonul si ornam cu frunze de rucola.

Pofta buna !!

 

 

Salata de ciuperci cu maioneza

Ce are nou aceasta reteta? Faptul ca maioneza este cu iaurt.  Asta face ca salata sa fie mai usoara si credeti-ma ca-i si mai gustoasa.

Asadar, avem nevoie de:

– un borcan ciuperci taiate; un paharel iaurt 2% grasime (scurs de zer); 1 galbenus fiert tare; 1 lingurita mustar; 2-3 catei de usturoi; cateva fire de marar; cateva fire usturoi verde; cateva fire ceapa verde; ulei.

Scurgem foarte bine ciupercile (mai bine zis le “stoarcem” ) si le taiem marunt.

Pregatim maioneza:

– intr-un castron, zdrobim foarte bine cu furculita, galbenusul de ou

– adaugam mustarul si omogenizam

– adaugam ulei in fir subtire, putin cate putin, amestecand continuu, pana ce compozitia noastra devine legata, cremoasa si sporeste in volum

– incorporam cu grija iaurtul (eu folosesc iaurt grecesc Olympus) si omogenizam

– adaugam sare si putin piper (daca vreti)

La aceasta maioneza adaugam ciupercile, ceapa si usturoiul verde taiate marunt, mararul tocat marunt si usturoiul zdrobit. Amestecam si dam la rece pentru cateva ore.

Pofta buna !

 

 

Spirale cu sunca si cascaval

Aveam nevoie de un antreu rapid, asa ca mi-am amintit ca pe undeva, aveam un mail cu o gramada de aperitive. Pentru ca era cel mai rapid am ales sa pregatesc niste spirale cu sunca si cascaval.

Pentru asta avem nevoie de:

– aluat foietat (eu am cumparat Linco – 800 g – cand am desfacut pachetul m-am bucurat foarte mult pentru ca era o foaie mare, nu doua cum stiu ca gaseam, de regula)

– sunca taiata fasiute si cascaval ras

– 1 ou

Desfacem aluatul si pe jumatate din foaie imprastiem sunca si cascaval. Acoperim cu partea ramasa libera, presam usor, apoi taiem fasi, pe care le rasucim si le asezam in tava, pe hartie de copt. Ungem spiralele cu ou batut, presaram un praf de sare si dam la cuptor.

Se servesc calde. Pofta buna !!

Briose cu sunca

Aceste briose sunt foarte usor de preparat si sunt ideale la micul dejun sau ca si pachetel, la scoala, pentru copii.

Reteta o am din cartea de mai jos si fata de original, eu nu am pus mazare si am inlocuit branza feta cu cascaval.

Deci: 300 g faina; 1 lingurinta praf de copt; 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu; un varf lingurita sare; 2 oua mari; 250 ml lapte; 85 g unt moale; 60 g sunca taiata maruntel; 40 g cascaval

1. Incalzim cuptorul la 190 grade.

2. Amestecam faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea, intr-un bol

3. Batem usor ouale cu laptele.

4. In centrul ingredientelor uscate, facem o gropita si turnam amestecul de oua si lapte; omogenizam bine, apoi adaugam untul si omogenizam compozitia.

5. Adaugam sunca si cascavalul ras si incorporam bine

6. Tapetam tava de briose cu hartiute speciale.

7. Repartizam compozitia in fiecare lacas si le coacem 25-30 minute. Le lasam sa se raceasca, putin, le scoatem din tava si le lasam sa se raceasca complet, pe un gratar.

Pofta buna !