Inimioara cu mascarpone si fructe de padure

Cred ca este unul dintre cele mai frumoase torturi pe care le-am facut, pana in prezent. L-am pregatit cu mare drag, pentru prietenii nostri,  “Radulestii”, dar in special pentru Elena, fetita lor (colega de clasa cu baiatul meu si foarte buni prieteni ) care a implinit 8 ani.

Vineri si sambata (14 si 15 octombrie) am pregatit, asadar doua torturi: acesta in forma de inimioara si cel cu crema de cacao si vanilie (postat anterior), pentru prietena noastra Claudia. Am lucrat cu mare drag la ele, iar munca mi-a fost pe deplin rasplatita. Cele doua torturi au fost foarte laudate, dar mai ales mancate pana la ultima frimitura.

Blatul este unul obisnuit, pandispan cu cacao, din 3 oua, 3 linguri de zahar, 2 linguri faina si o lingura cacao.

Blatul l-am taiat in doua foi, pe care le-am insiropat cu sirop de mure, facut in casa.

Crema de mascarpone cu fructe de padure:

– o punga mix de fructe de padure, congelate;  mascarpone 250 g; 10 linguri frisca lichida; 6 foi gelatina.

Decongelam fructele de padure, le scurgem intr-o sita, le mixam si strecuram piureul (este operatiunea care dureaza cel mai mult) – mai adaugam peste piureul din sita, daca este nevoie, cate putin din sucul ramas de la fructe, pentru a-l face mai usor de strecurat.

Inmuiem foile de gelatina in apa rece, pentru 5 minute, apoi le stoarcem si le incazim putin, dupa care le amestecam cu piureul strecurat.

Mixam putin crema mascarpone, cu frisca si incepem sa incorporam treptat, piureul de fructe.

Asezam in tava sub forma de inimioara, prima foaie de blat, insiropata, punem crema si deasupra cea de-a doua foaie de blat, insiropata.

Dam tortul la rece pentru cateva ore sau o noapte intreaga.

Rasturnam tortul pe platoul de servire, finisam marginile indepartand excesul de crema (daca este nevoie).

Preparam glazura: 60 g ciocolata neagra, 6 linguri frisca lichida, o lingura de unt -> incalzim cate putin la microunde si amestecam, pana ce ciocolata si untul s-au topit.

Turnam glazura peste tort, imbracam frumos si lateralele, apoi ornam si dam tortul la rece.

Am ornat tortul, asa cum se vede, cu fulgi de migdale rumenite, trandafir si coacaze.

Enjoy!!

Tort cu crema de cacao si vanilie

Acest tort l-am pregatit pentru Claudia, o foarte buna prietena. A fost foarte apreciat, s-a mancat pana la ultima frimitura, fara nicio exagerare. Cred ca va puteti imagina, ce bine m-am simtit.

A fost un tort destul de mare, pentru 24 de persoane.

A avut blat de pandispan cu cacao, din 11 oua, 11 lingui de zahar, 8 linguri faina si 3 linguri cacao.

Batem ouale cu zaharul, foarte bine, pana isi tripleaza volumul si compozitia devine cremoasa, alba si spumoasa. Adaugam faina amestecata cu cacaua si cernuta. Amestecam usor, pana la incorporarea totala. Coacem blatul (in tava unsa si tapetata cu faina sau hartie de copt) pana cand se desprinde de marginile tavii (faceti si proba cu scobitoarea). Lasam blatul sa se raceasca si-l taiem, apoi, in trei foi.

Crema de cacao: 300 ml lapte; 100 ml frisca lichida; 1 ou; 1 + 1/2 lingura zahar; 150 g unt; 3 linguri amidon; 3 linguri cacao; 1 lingura esenta rom, 6 foi gelatina; 100 g alune nesarate, prajite si maruntite.

Amestecam laptele, frisca, oul, zahar, amidonul si cacaua, pana se omogenizeaza, adaugam untul, punem vasul la foc mic, amestecand mereu compozitia, pana se ingoasa. La final adaugam gelatina (inmuiata in prealabil 5 minute) stoarsa bine, amestecam pana ce aceasta se topeste. Adaugam alunele maruntite.

Crema de vanilie: 500 ml lapte; 150 g zahar; 50 g amidon; zahar vanilinat; 1 lingura extract de vanilie; 2 galbenusuri; 100 g unt.

Punem intr-un vas laptele, galbenusurile usor batute, zaharul, zaharul vanilinat, extractul de vanilie, amidonul, omogenizam si punem la foc mic, amestecand mereu pana se ingroasa. Cand s-a racit putin, adaugam treptat untul, incorporand cu grija (eu am adaugat si o lingura cu pelete de ciocolata, dar pentru ca crema era usor calduta, inca, acestea s-au topit).

Asamblam tortul, astfel:

– asezam o foaie de blat insiropata, pe suportul de servire (eu am insiropat blatul cu sirop de mure, facut in casa); in jurul foii montam un inel de tort (daca nu aveti, faceti ca mine, unul din hartie de copt); peste prima foaie punem crema de ciocolata si nivelam; asezam a doua foie de blat; insiropata; punem crema de vanilie si nivelam; punem a treia foaie de blat, insiropata; dam tortul la rece pentru cateva ore (eu l-am tinut o noapte intreaga); imbracam tortul in glazura (230 g ciocolata; 2 linguri de unt; 10 linguri frisca lichida -> le incalzim usor la microunde, amestecand pana ce ciocolata si untul s-au topit) si ornam dupa cum ne place sau suntem inspirati. Eu l-am ornat cu fulgi de migdale rumenite in cuptor, trandafiri de caramea si coacaze.

Enjoy !!

 

Tort cu crema de ciocolata

Tortul acesta l-am pregatit pentru Robert, baiatul unor prieteni buni, care a implinit 8 ani. Asa a fost comanda, asa a fost facut: cu crema de ciocolata.

Blatul l-am facut folosind reteta de la Zebra Cake (am marit putin cantitatile, astfel: 5 oua, 375 g faina, 315 g zahar, 315 ml lapte, 315 ml ulei,  2 linguri si jumatate de cacao, 1 plic si 1/2 zahar vanilat, 1 plic si 1/2 praf de copt).

Blatul se taie in trei foi.

Crema:

– 750 ml lapte; 1 lingura si 1/2 cacao; 4 linguri si 1/2 faina; 6 linguri zahar; 150 g unt; esenta de rom

Dizolvam cacaua, faina si zaharul cu putin lapte rece. Se freaca bine, pana nu mai ramane niciun cocolos, se toarna incet restul de lapte, se amesteca si se pune crema pe foc mic, amestecandu-se continuu, pana se ingroasa. Se lasa la racit si cand este aproape rece se pune untul proaspat, taiat bucatele, si esenta de rom. Se freaca bine pana se incorporeaza untul.

Sirop:

– 100 ml apa; 50 g zahar; esenta rom.

Apa si zaharul se pun pe foc pana se dizolva tot zaharul. Se adauga esenta de rom si se lasa sa se raceasca.

Ordinea operatiunilor si asamblarea tortului:

– pregatim si punem la copt blatul -> cand acesta s-a racit il taiem in trei felii -> eu pregatesc blatul cu o zi inainte.

– pregatim siropul si il lasam sa se raceasca

– pregatim crema

Asezam prima foaie de tort pe platoul de servire si o insiropam. Montam in jurul ei inelul detasabil, de la tava in care am copt blatul (eu nu am facut-o, am uitat). Asezam un strat de crema (1/3 din crema) – eu am presarat deasupra, fulgi de ciocolata neagra. Insiropam a doua foaie si o asezam peste crema. Punem 1/3 din crema si fulgi de ciocolata neagra. Asezam deasupra ultima foaie de tort, insiropata. Indepartam inelul detasabil. Imbracam tortul cu crema ramasa si ornam. Lasam tortul la frigider pana a doua zi.

Enjoy!!

Tort cu mousse de piersici si mere

Acesta este tortul pe care l-am pregatit, sotului meu, de ziua lui. Este un tort usor, de vara (chiar daca am depasit jumatatea lunii septembrie) are in compozitie 2 foi subtiri de blat cu cacao, mousse de piersici cu fulgi de ciocolata neagra, mousse de mere si glazura de ciocolata.

Ingredientele pentru o foaie de blat sunt:

– 3 oua; 3 linguri faina; 2 linguri si 1/2 cacao; 3 linguri zahar; 1 lingra si 1/2 ulei; o lingurita praf de copt.

Se mixeaza binele ouale cu zaharul si un praf de sare, pana isi dubleaza volumul, apoi se adauga faina, amestecata cu cacaua si praful de copt. Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se coace 10-15 minute.

In acelasi mod se procedeaza si cu cea de-a doua foaie.

Mousse de piersici:

-un borcan compot de piersici, 200 ml frisca lichida, fulgi de ciocolata neagra (optional), 15 g gelatina alimentara.

Se scurg piersicile de zeama si se paseaza.

Se inmoaie gelatina cu putin apa rece, dupa 10 minute se incalzeste putin in cuptorul cu microunde si se amesteca foarte bine.

Se amesteca piureul de piersici cu gelatina.

Se bate frisca, bat, apoi se incorporeaza piureul de piersici.

Se adauga fulgii de ciocolata si se amesteca.

Mousse de mere:

– 5 mere mari, 3 linguri zahar, scortisoara, putina apa, zeama de la 1/2 lamaie, 200 ml frisca lichida, 15 g gelatina alimentara.

Se curata merele de coaja si seminte, se taie bucati, se pun la fiert cu putina apa (cat sa le acopere), zeama de la 1/2 de lamaie, zaharul si scortisoara (intreaga, nu praf). Se fierb cat sa se inmoaie merele, se scot bucatile de scortisoara, dupa care merele se paseaza, intr-un piure fin. Se lasa sa se raceasca.

Se inmoaie gelatina cu putin apa rece, dupa 10 minute se incalzeste putin in cuptorul cu microunde si se amesteca foarte bine.

Piureul de mere se amesteca cu gelatina. Se bate frisca, bat, apoi se incorporeaza piureul de mere.

Glazura:

– 200 g ciocolata neagra; 2 linguri unt; 10 linguri lapte

Intr-un vas rezistent, punem ciocolata rupta in bucati, untul si laptele. Incalzim la microunde, amestecand des, pana ce s-a topit, atat untul, cat si ciocolata.

Asamblare tort:

– pe platoul de servire se aseaza o foaie de tort, pe care o insiropam cu zeama de la compotul de piersici

– montam in jurul blatului inelul detasabil de la tava in care a m copt foile si il inchidem

– peste prima foaie de blat asezam mousse-ul de piersici, nivelam suprafata si dam la rece pentru cel putin 30 minute

– asezam peste mousse-ul de piersici a doua foaie de blat, insiropata; presam putin pentru a se aseza perfect, peste crema

– punem mousse-ul de mere, nivelam si dam la rece pentru cel putin 30 de minute

– indepartam inelul din jurul tortului

– turnam glazura, nivelam, imbracam marginile, decoram (eu l-am decorat cu felii de mango, kiwi si mandarina) si dam tortul la rece pentru cateva ore.

florideportocal

Enjoy !!

Un an de blog…si o inghetata cu fructe

A trecut, iata, un an de la prima postare….Mi-am facut prieteni noi si dragi, carora le multumesc pentru ca, din timpul lor foarte pretios, imi acorda si mie cateva minute, vizitandu-ma si lasandu-mi comentarii.

Nu pot spune nimic mai mult si mai frumos, decat: MULTUMESC !

Pentru aceasta aniversare, am pregatit o Inghetata cu fructe, iaurt si mascarpone, pentru care avem nevoie de urmatoarele:

– 250 g mascarpone; 150 g iaurt gras (10% grasime); 5 linguri mix de fructe pasate  (mix-ul meu de fructe a continut pepene galben, piersica, prune si cirese – ciresele le-am avut din congelator) – nu am exagerat cu pasarea fructelor, nu le-am transformat chiar in piure.

– amestecam iaurtul cu mascarpone si “piureul” de fructe si punem compozitia in vasul aparatului de inghetata (sa-l congelati bine inainte).

Cam in 20 de minute este gata. Transferam compozitia intr-o casoleta de plastic, acoperim si dam la congelator, pentru 2 ore.

Enjoy !!