Saleuri

2016-12-30_3404

Nici nu mai stiu cate retete de saratele/saleuri am pe blog, nu mai vorbesc de cate am incercat. Aceasta insa, cred ca este castigatoarea titlului “the best of” din mai multe motive:

  • aluatul se pregateste foarte usor
  • se coc repede
  • daca faceti mai multe se pastreaza foarte, foarte bine in cutii de table sau recipient de sticla ermetice

Ingrediente pentru doua tavi de aragaz:

  • 400 g faina
  • 250 g unt (eu am folosit unt sarat)
  • 150 g iaurt gras (10% grasime)
  • 25 g drojdie
  • 1 lingurita zahar
  • sare (doar daca folositi unt simplu)
  • 3 lingurite mac
  • 50 g cascaval ras
  • 1 ou

Mod de preparare:

  • se amesteca faina cu untul, sarea (daca este cazul) si macul (se formeaza o compozitie nisipoasa)
  • se amesteca drojdia cu zaharul pana se lichefiaza si se adauga peste faina
  • se adauga iaurtul si cascavalul ras
  • se framanta un aluat care se infoliaza si se tine la rece 30 de minute
  • pe planul de lucru usor pudrat cu faina intindem o foaie cu grosimea de 5 mm (eu impart aluatul in doua ca sa imi fie mai usor)
  • se unge foaia cu ou batut, se mai presara putin mac si cu ajutorul unui cutit bine ascutit sau rola pentru pizza taiem bastonase
  • asezam saratelele in tava tapetata cu hartie de copt
  • se coc la 180 grade in cuptorul preincalzit, pana cresc si se rumenesc

Pofta buna !2016-12-30_3407

Biscuiti cu cascaval

Acesti biscuiti va vor intra la inima, pe cuvant. Sunt excelenti ! Incercati-i !

Ingrediente:

  • 130 g cascaval ras fin
  • 90 g unt
  • 110 g faina
  • sare (daca credeti ca mai este necesar)

Procedam asa:

  • punem toate ingredientele intr-un robot si mixam pana cand compozitia devine nisipoasa
  • adunam compozitia cu mana formand o bila, pe care o aplatizam, o invelim in folie alimentara si o dam putin la rece
  • intindem aluatul intr-o foaie cu grosimea de aproximativ 5 mm
  • taiem in forma dorita
  • punem biscuitii imn tava tapetata cu hartie de copt
  • coacem in cuptorul preincalzit, timp de 12-15 minute
  • se scot biscuitii pe un gratar pentru racire

Pofta buna !

Crackers

Pentru cei care adora rontaielile, varianta aceasta de biscuiti, poate fi o alternativa. Din start va spun, ca data viitoare cand ii voi pregati voi pune doar 1/2 lingurita zahar, in loc de o lingura si categoric voi adauga ceva mai multa sare.

Ingredientele folosite de aceasta data au fost:

  • 2 cani (250 ml) cu faina
  • 1 lingura zahar (voi pune altadata doar 1/2 lingurita)
  • 2 lingurite sare (voi pune mai mult)
  • 2 linguri cu unt (cam 44 g)
  • 2/3 cana lapte
  • cimbru si rozmarin uscat, dupa preferinta

Procedam asa:

  • incalzim cuptorul
  • punem intr-un bol faina, zaharul, sarea, untul taiat bucatele, cimbru si rozmarin
  • framantam pana ce compozitia devine precum nisipul
  • adaugam laptele si amestecam
  • transferam aluatul pe plansa de lucru bine infainata si framantam
  • intindem aluatul intr-o foaie foarte subtire
  • taiem in forma dorita
  • punem biscuitii in tava tapetata cu hartie de copt
  • coacem 10-15 minute
  • lasam biscuitii sa se raceasca, dupa care ii putem servi

Pofta buna !