Cornulete cu dulceata de prune si nuca

2016-12-18_3395Daca vreti sa-i oferiti lui Mos Craciun ceva cu care sa-l convingeti sa va lase toate cadourile pe care le are in sac, atunci poate ar trebui sa incercati aceasta reteta de cornulete.

Ingrediente pentru o tava:

  • 14 linguri faina + inca 7 separat
  • 14 linguri ulei + inca 7 separat
  • 14 linguri apa calduta
  • sare – 1 varf de cutit
  • pentru umplutura: rahat sau gem sau dulceata amestecata cu nuca macinata

Procedam astfel:

  • intr-un bol se amesteca 14 linguri faina, 14 linguri apa calduta, 14 linguri ulei si sarea
  • se formeaza un aluat moale dar elastic, din care intindem cu mana o foaie dreptunghiulara
  • amestecam cele 7 linguri de faina cu 7 linguri de ulei si formam o pasta
  • intindem aceasta pasta pe foaia de aluat, rulam si punem la frigider 30 minute
  • scoatem aluatul din frigider si intindem foia pentru cornulete (fie intidem foaie rotunda si o taiem in raze, fie intindem foaia dreptunghiulara, impartim in fasii late si din fiecare fasie taiem triunghiuri)
  • punem umplutura la baza triunghiului si rulam catre varf
  • asezam cornuletele in tava tapetata cu hartie de copt si coacem la foc mediu, in cuporul preincalzit
  • tavalim cornuletele fierbinti prin zahat pudra

Pofta buna!

2016-12-18_3396

Cornulete cu rahat

2014-12-23_2085

De multa vreme sunt in cautarea unei retete de cornulete care sa ti se topeasca in gura, care sa te faca sa nu te mai poti opri, pana ce nu dai gata si ultima farama. Reteta pe care o s-o cititi in cele ce urmeaza este, in acest moment, reteta perfecta. Multumesc Ioana !

Ingrediente:

  • 200 g untura
  • 460 g faina
  • 2 pliculete praf de copt
  • 2 linguri otet
  • 10 lingui apa
  • zahar pudra
  • rahat sau ce umplutura doriti

Cum procedam:

  • Se freaca untura cu praful de copt stins cu otet si apa pana compozitia e omogena si arata ca o maioneza
  • Se aduga faina si se framanta pana cand aluatul devine omogen.
  • Impartim aluatul in 4 bucati.
  • Din fiecare bucata intindem o foaie subtire, rotunda, pe care o taiem in raze
  • Pe fiecare triunghi format asezam la baza umplutura si rulam inspre varf
  • Asezam cornuletele in tava unsa tapetata cu hartie de copt
  • Dam la cuptor la 180C pentru 30 minute. Cornuletele nu trebuie sa se rumeneasca.
  • Le scoatem din cuptor si le trecem fierbinti prin zahar pudra vanilat.

Succes si pofta buna !

2014-12-23_2089

Biscuiti albi

2014-12-23_2095

Acesti biscuiti i-am pregatit pentru Craciun, cu gandul de a-i servi lipti cu dulceata, doi cate doi. Pana la urma, pentru ca sunt foarte aromati si pufosi (ti se topesc in gura) i-am savurat asa, simpli.

Nu stiu cati mi-au iesit, nu i-am numarat, dar au fost destui. I-am oferit si lui Mos Craciun si fiindca i-au placut, a fost foarte darnic cu noi.

Ingrediente:

  • 50 ml lapte
  • 150 g zahar pudra
  • 1 ou
  • 500 g faina
  • 250 g unt
  • 1 plic praf de copt
  • 1-2 plicuri zahar vanilinat
  • coaja rasa de portocala

Procedam astfel:

  • se freaca spuma untul cu zaharul si zaharul vanilinat
  • se adauga oul si praful de copt dizolvat in lapte
  • se incorporeaza in 3 etape faina
  • se framanta bine aluatul, se inveleste in folie si se tine la rece o ora
  • se intinde o foaie cu grosimea de 5 mm
  • decupam biscuiti cu forma/formele dorite
  • se aseaza biscuitii in tava tapetata cu hartie de copt
  • se coc la 180-200 grade
  • sunt gata cand sunt usor rumeniti pe margine

Succes si pofta buna!

2014-12-23_2094

2014-12-23_2101

Biscuiti inimioara

Reteta aceasta este preluata din Good Food, februarie 2013. In revista, biscuitii au niste bombonele pisate in mijloc, dar eu am ales sa-i fac fara.

Ingrediente:

  • 175 g faina (eu am pu 100 g faina de grau si 75 g faina de orez)
  • 100 g unt taiat bucatele
  • 85 g zahar
  • 1 galbenus
  • 2 linguri apa rece

Mod de preparare:

  • intr-un bol adanc punem faina si untul; amestecam pana ce compozitia devine nisipoasa
  • se adauga zaharul, galbenusul si apa rece
  • se amesteca pana se obtine un aluat moale
  • se pune in folie si se da la rece pentru 20 minute
  • pe o suprafata infainata intindem o foaie de grosime 3 mm
  • taiem biscuitii in forma de inimioara si-i punem in tava tapetata cu hartie de copt
  • coacem in cuptorul preincalzit 10-15 minute
  • lasam biscuitii sa se raceasca putin in tava, apoi ii transferam pe un gratar pentru racire completa

Pofta buna !

Biscuiti digestivi

Micul dejun din timpul saptamanii (exceptam sambata si duminica) si pachetelul pentru scoala sunt cele doua mari provocari, pentru mine. M-am oprit asupra acestor biscuiti, pentru ca merg de minune alaturi de un iaurt la masa de dimineata, dar la fel de potriviti sunt si pentru gustarea de la scoala.

Ingrediente:

  • 100 g faina
  • 100 g tarate de ovaz (gasiti la orice plafar)
  • 1 lingurita praf de copt
  • 50 g zahar brun
  • un praf de sare
  • 100 g unt moale, taiat bucatele
  • 2 linguri apa rece

Preparam astfel:

  • amestecam intr-un bol faina, taratele, sarea, praful de copt si zaharul
  • adaugam untul si amestecam pana ce compozitia devine nisipoasa
  • adaugam laptele si framantam putin, pana la incorporare
  • formam o bila de aluat, o invelim in folie si o dam la rece pentru 20-30 minute
  • incalzim cuptorul
  • tapetam tava cu hartie de copt
  • pe o suprafata infainata intindem aluatul intr-o foaie de 3 mm grosime
  • taiem biscuitii in forma dorita si-i punem in tava
  • coacem 15-20 minute, pana devin aurii pe margini
  • lasam biscuitii in tava, sa se raceasca, cateva minute, apoi ii transferam pe un grata pentru racire completa

Pofta buna !

Biscuiti in dungi

Foarte buni acesti biscuiti! Merita sa incercati reteta. Sa aveti grija cand ii puneti in tava, sa pastrati dinstanta intre ei, pentru ca se latesc la copt. Din aceste cantitati ies cam 1300 g biscuiti (produs finit).

Ingrediente:

  • 250 g unt
  • 3 oua
  • 70 g smantana
  • 220 g zahar

In plus pentru partea alba:

  • 100 g ciocolata alba
  • 2 linguri lapte
  • 2 cani (cana de 250 ml) faina
  • vanilie
  • 1/2 plic praf de copt

In plus pentru partea maro:

  • 100 g ciocolata neagra
  • 2 linguri lapte
  • 2 cani faina
  • 1/2 plic praf de copt

Cum procedam:

  • topim ciocolata alba, la microunde, in 2 linguri de lapte si o lasam sa se raceasca
  • procedam identific si cu ciocolata neagra
  • punem untul intr-un bol adanc si-l mixam bine impreuna cu zaharul
  • incorporam ouale, unul cate unul
  • adaugam smantana si mixam pana la omogenizarea completa
  • impartim compozitia in doua boluri
  • in prima compozitie adaugam ciocolata neagra si mixam bine, apoi faina amestecata cu praful de copt (s-ar putea sa fie necesar sa mai adaugati 2-3 linguri de faina)
  • in a doua compozitie adaugam ciocolata alba si mixam bine, apoi faina amestecata cu praful de copt si la final, vanilia (puteti sa mai adaugati coaja rasa de lamaie sau portocala si s-ar putea sa fie necesar sa mai adaugati si 2-3 linguri de faina))
  • ambele compozitii le dam la rece pentru cel putin o ora
  • din fiecare compozitia intindem o foaie dreptunghiulara,cam de 5 mm grosime
  • suprapunem foaia alba peste cea maro si finisam marginile
  • cu un cutit infainat taiem compozitia in doua, pe lat si suprapunem cele doua parti astfel incat sa alternam culorile
  • taiem inca  o data compozitia in doua jumatati, de data aceasta pe lung si suprapunem jumatatile, alternand culorile
  • dam compozitia din nou la rece pentru 30 de minute (eu nu am mai facut aceasta operatiune si tare m-am chinuit la taiatul biscuitilor)
  • incalzim cuptorul si tapetam tava cu hartie de copt
  • compozitia di frigider, taiem biscuitii si-punem in tava
  • dam tava la cuptor pentru 10-15 minute, pana se auresc usor pe margini
  • scoatem biscuiti pe un gratar, ca sa se raceasca

Pofta buna !

(trei pofticiosi mici de plus, uitandu-se cu jind in tava)