Dulceata de gutui

E sezonul lor, al gutuilor. E pacat sa nu facem si putina dulceata. Nu e greu ! Doar curatarea gutuilor cere ceva mai mult timp, dar pentru aroma lor, merita !

Ingrediente:

  • 2 kg gutui
  • 5oo g zahar
  • 300 ml apa

Procedam astfel:

  • curatam gutuile de coaja si cotoare
  • le stropim cu zeama de lamiae
  • punem la fiert apa si zaharul pentru 15-20 minute
  • taiem gutuile cubulete, betisoare sau le radem pe razatoarea cu ochiuri mari
  • punem fructele in siropul de zahar si continuam fierberea
  • verificam daca dulceata este gata, astfel: picuram putin sirop din dulceata intr-un pahar cu apa foarte rece; daca siropul se imprastie, mai continuam fierberea; daca siropul nu se desface in apa, putem stinge focul
  • punem dulceata fierbinte in borcane, inchidem ermetic si le lasam sa se raceasca, in velite intr-o patura

ATENTIE: gutuile au multa pectina, ceea ce inseamna ca dulceata, desi poate atunci cand opriti focul vi se pare destul de “subtire”, cand se va raci se va gelifia foarte bine.

Succes !

2013-10-12_0349

2013-10-12_0355

2013-10-12_0386

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*